21.5 C
Athens

Τενερίφη – Περιστέρι 97-93: Δύο πρώην… Έλληνες και ο αειθαλής Χουέρτας έστειλαν τους Ισπανούς στον τελικό του BCL

Η τριάδα Γκάι, Σερμαντίνι και Χουέρτας έβαλε 82 πόντους στο Περιστέρι, το οποίο έπεσε αξιόμαχα στον ημιτελικό του παρθενικού Final Four της ιστορίας του στο Basketball Champions League

Η Τενερίφη ήταν η μεγάλη νικήτρια στον πρώτο ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League και επικρατώντας με 97-93 έβαλε τέλος στο όνειρο της ομάδας του Περιστερίου για πρόκριση στον τελικό.

Ο πρώην πράσινος, Κάιλ Γκάι «σκότωσε» το Περιστέρι γράφοντας ιστορία, αφού με τους 34 πόντους που πέτυχε έγινε ο παίκτης με τους περισσότερους πόντους σε ημιτελικό Final Four στην ιστορία του Basketball Champions League.

Ο Αμερικανός ωστόσο δεν ήταν ο μοναδικός πρωταγωνιστής για τους Ισπανούς, αφού μαζί με τον Σερμαντίνι και τον Χουέρτας αποτέλεσαν την… αγία τριάδα της ομάδας τους, πετυχαίνοντας 82 από τους συνολικά 97 πόντους της Τενερίφης. Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού πέτυχε 21 πόντους, ενώ ο 41χρονος Βραζιλιάνος τελείωσε το ματς με 25 πόντους, 9 ριμπάουντ και 7 ασίστ, αγγίζοντας το triple-double.

Για το μαχητικό Περιστέρι μόνο επιτυχημένη μπορεί να θεωρηθεί η διαδρομή του στη φετινή διοργάνωση και η παρουσία του στο παρθενικό Final Four της ιστορίας του. Η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη πάλεψε μέχρι το τέλος έχοντας πολλούς πρωταγωνιστές, ωστόσο αυτοί που ξεχώρισαν ήταν οι Μήτρου-Λονγκ (16π.), Ράγκλαντ (14π.) και ο Πουλιανίτης που κράτησε την ομάδα του σε κρίσιμα σημεία και τελείωσε το ματς έχοντας 12 πόντους με 4/5 τρίποντα.

Το παιχνίδι ήταν ισορροπημένο από την αρχή μέχρι το τέλος, με καμία από τις δύο ομάδες να μην μπορεί να πάρει απόσταση και το προβάδισμα να αλλάζει αρκετά συχνά χέρια. Η Τενερίφη μπορεί να ήταν αυτή που έκλεισε μπροστά το ημίχρονο με την ελάχιστη διαφορά (43-42), ωστόσο το Περιστέρι έστω και με μικρή απόσταση είχε το προβάδισμα στο μεγαλύτερο κομμάτι του πρώτου μέρους.

Σε αυτό το διάστημα του αγώνα τα πρώτα βιολιά για την ομάδα του Σπανούλη ήταν οι Ντάνγκουμπιτς, Ράγκλαντ και Μήτρου-Λονγκ. Ο τελευταίος ωστόσο, φορτώθηκε γρήγορα με τρία φάουλ και αποσύρθηκε από το παρκέ περίπου τέσσερα λεπτά πριν το τέλος του ημιχρόνου όπου είχε ήδη προλάβει να σκοράρει 9 πόντους.

Όσον αφορά την Τενερίφη, αυτοί που σήκωσαν στο σκοράρισμα στο πρώτο μέρος ήταν δύο… πρώην Έλληνες. Σερμαντίνι και Κάιλ Γκάι ήταν πρώτοι σκόρερ των Ισπανών, με τον τελευταίο να ζεσταίνεται στα τελευταία λεπτά του πρώτου μέρους και τα δικά του σουτ να είναι αυτά που έδωσαν το προβάδισμα στην ομάδα του.

Στην τρίτη περίοδο ήταν το διάστημα που κυριάρχησαν οι Ισπανοί και πήραν το μεγαλύτερο προβάδισμα τους στο τέλος του δεκαλέπτου. Η Τενερίφη έκλεισε μπροστά την περίοδο με 66-60, παίρνοντας για πρώτη φορά απόσταση έξι πόντων σε ένα κλειστό παιχνίδι μέχρι εκείνη την ώρα, κάτι που έκανε «όπλο» της στο τέταρτο δεκάλεπτο.

Η κυριαρχία των Ισπανών στο διάστημα αυτό είχε ονοματεπώνυμο, Μαρσελίνιο Χουέρτας. Ο 41χρονος Βραζιλιάνος που ήταν από τους καλύτερους και στο πρώτο μέρος, βγήκε μπροστά για την ομάδα του κάνοντας εκπληκτικά πράγματα και ξεπερνώντας τους 20 πόντους στην αρχή της τέταρτης περιόδου.

Από τη δική του πλευρά το Περιστέρι προσπαθούσε να βρει λύσεις και πλησίαζε ανά διαστήματα, όμως οι λύσεις στέρευαν. Ο Τρέβορ Τόμπσον παρουσιάστηκε βελτιωμένος στο δεύτερο μέρος και μετά τους τρεις πόντους του στο πρώτο μέρος, έγινε γρήγορα διψήφιος ξεπερνώντας τους 10.

Ωστόσο όσο η αναμέτρηση πήγαινε πλησίαζε προς το τέλος της, τόσο η πλάστιγγα γυρνούσε υπέρ της Τενερίφης, η οποία πήρε για πρώτη φορά διψήφια διαφορά τέσσερα λεπτά πριν το τέλος (81-70). Η ομάδα του Σπανούλη προσπαθούσε και έριχνε τη διαφορά κάτω από τους 10, όμως τα τρίποντα του ασταμάτητου Κάιλ Γκάι διατηρούσαν σε θέση ισχύος τους Ισπανούς.

 

Όσο η Τενερίφη είχε Γκάι, το Περιστέρι είχε Πουλιανίτη, ο οποίος με απανωτά τρίποντα κρατούσε την ομάδα του στο παιχνίδι και μείωσε στους 5 (90-85) περίπου 1,5 λεπτό πριν το τέλος.

Το Περιστέρι συνέχισε το σερί του που έφτασε στο 8-0 για να βάλει φωτιά στο παιχνίδι μειώνοντας σε 90-88.

Δύο βολές του Χουέρτας που κέρδισε το 5ο φάουλ του Ράγκλαντ και μια τεχνική στον Βασίλη Σπανούλη, ανέβασαν ξανά τη διαφορά στους 5. Ο Μήτρου Λονγκ κέρδισε φάουλ σε προσπάθεια για τρίποντο, όμως αξιοποίησε τις δύο από τις 3 βολές και έχασε την ευκαιρία να μειώσει ξανά γρήγορα στους 2. Ο Σάστρε με 17 δευτερόλεπτα να απομένουν πήρε από μηχανής θεός το ριμπάουντ στο άστοχο τρίποντο του Γκάι και έκανε το 95-90.

Η ομάδα του Σπανούλη σπατάλησε αρκετές ευκαιρίες από τις γραμμές των βολών στα κρίσιμα σημεία, με τον χρόνο να μην είναι αρκετός και την Τενερίφη να παίρνει τη μεγάλη πρόκριση επικρατώντας με 97-93.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ζουράποβιτς, Ματσόνι, Κρέιτς

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 19-23, 43-42, 66-60, 97-93

ΤΕΝΕΡΙΦΗ (Βιντορέτα): Χουέρτας 27 (10/15 δίποντα, 9 ριμπάουντ, 7 ασίστ), Γκάι 34 (6/11 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Σάστρε 5 (3 ριμπάουντ), Αμπρομάιτις 4 (4 ριμπάουντ), Γκουέρα 6, Βισέντο, Φιτιπάλδο, Σαλίν, Ντιόπ, Σερμαντίνι 21 (3 ριμπάουντ), Κουκ, Λόπεζ

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (Σπανούλης): Μήτρου-Λονγκ 18 (2/6 τρίποντα, 6 ασίστ), Ράγκλαντ 14 (7/9 δίποντα), Ντάνκγουμπιτς 13 (5 ριμπάουντ), Κασελάκης 5 (3 ριμπάουντ), Τόμπσον 11 (4/8 δίποντα), Ξανθόπουλος, Λοβ 5 (4 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Πουλιανίτης 12 (3 ριμπάουντ), Ρένφρο 5 (2/3 δίποντα), Γουίλιαμς 3, Χουγκάζ 7, Ζούγρης

Τα ομαδικά στατιστικά της Τενερίφης: 24/35 δίποντα, 7/16 τρίποντα, 28/30 βολές, 32 ριμπάουντ (8-24), 15 ασίστ, 13 λάθη, 5 κλεψίματα

Τα ομαδικά στατιστικά του Περιστερίου: 26/43 δίποντα, 9/27 τρίποντα, 14/20 βολές, 28 ριμπάουντ (15-13), 18 ασίστ, 8 λάθη, 9 κλεψίματα

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς