22.4 C
Athens

Με 0/7 τίτλους και 6 σερί ήττες στη Euroleague, πανηγυρίζεις έξαλλα ακόμα και την πιο αδιάφορη νίκη

Ο Mythbuster κατανοεί πλήρως την ανάγκη του «μηχανισμού» γύρω από τον Παναθηναϊκό να παρουσιάσει ως έπος μια νίκη σε αδιάφορο ντέρμπι, με δεδομένο πως παρά την άκρατη θριαμβολογία το κοντέρ έχει γράψει ήδη φέτος δυο χαμένους τίτλους και δυο ευρωπαϊκές ήττες κόντρα στον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός του 2023/24 είναι μια ομάδα που προσπαθεί να ανακάμψει μετά από μια τραγική τριετία. Διάστημα κατά το οποίο τερμάτιζε σταθερά στην τελευταία τριάδα της Euroleague και που τον έφερε τρεις σερί χρονιές κάτω από την Άλμπα, όπως υπενθύμισε πριν από λίγες μέρες ο αθλητικός διευθυντής των Βερολινέζων.

Μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια οι Πράσινοι επέστρεψαν στα πλέι οφ, δείχνοντας ότι τα πολλά χρήματα που ξοδεύτηκαν το περασμένο καλοκαίρι σε συνδυασμό με την παραχώρηση του ΟΑΚΑ άρχισαν να πιάνουν τόπο. Η πρόοδος της ομάδας του Αταμάν είναι εμφανής, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά θέματα προς επίλυση. Πιθανότατα το πιο βασικό είναι να έρθει ένας τίτλος. Για να προκύψει κάτι τέτοιο όμως θα πρέπει ο ΠΑΟ να νικήσει σε κάποιο πραγματικά κρίσιμο ματς τον Ολυμπιακό.

Το πλεονέκτημα έδρας για τους φετινούς τελικούς κρίθηκε σε δυο φάσεις. Η πρώτη ήταν το καλοκαίρι του 2023 όταν η αυτονόητη ποινή της αφαίρεσης δυο βαθμών για την τωρινή σεζόν μετατράπηκε σε κλείσιμο έδρας. Περιττό να υπενθυμίσουμε το πώς μαγειρεύτηκε το σκάνδαλο που ουσιαστικά άφησε ατιμώρητο τον Παναθηναϊκό παρά τα πρωτοφανή έκτροπα στον 4ο τελικό, υπό τον φόβο ενός ανεπανάληπτου διασυρμού.

Η δεύτερη φάση ήταν το 54-66 του ΠΑΟ στο ΣΕΦ τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να επιβιώσει εν μέσω συνεχόμενων τραυματισμών και υπερκόπωσης των υγιών παικτών του. Η διαφορά των 12 πόντων ήταν ουσιαστικά απαγορευτική ενόψει του ντέρμπι του β’ γύρου, εκεί όπου οι Ερυθρόλευκοι πήγαν χωρίς τον Φαλ, έχασαν τον Μιλουτίνοφ στην αρχή της 3ης περιόδου με σοβαρό τραυματισμό και 6μισι λεπτά πριν το τέλος είδαν τον Πετρούσεφ να αποβάλλεται.

Το χθεσινό ματς του Top-6 στο ΟΑΚΑ θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρον μονάχα αν δεν είχαν μιλήσει και οι μουγγοί την περασμένη εβδομάδα στη Ρόδο, εκεί όπου μεταξύ άλλων είδαμε τον Γκριγκόνις να κάνει 3-4 βήματα προς τα πίσω, στη συνέχεια να κάνει πίβοτ και εντέλει να βάζει ένα τρίποντο που ουσιαστικά διέλυσε την ψυχολογία των γηπεδούχων, 1’40” πριν τη λήξη (με το σκορ στο 71-70 υπέρ του Κολοσσού).

Θυμηθείτε τα… αμέτρητα βήματα του Γκριγκόνις που ξεπέρασαν ακόμα κι εκείνα του Γιασικεβίτσιους στους τελικούς του 2010

Από τη στιγμή που η ήττα-σοκ αποφεύχθηκε, το τρίτο αιώνιο ντέρμπι της φετινής Basket League ήταν μακράν το πιο αδιάφορο στη σεζόν αφού δεν έκρινε το παραμικρό. Αν κάποιος είχε μεγαλύτερη πίεση, άρα και μεγαλύτερο κίνητρο για νίκη, αυτός ήταν ξεκάθαρα ο Παναθηναϊκός. Κυρίως επειδή προερχόταν από έναν χαμένο τελικό κυπέλλου αλλά και μια ήττα στη Euroleague που εντέλει δεν του κόστισε ακριβά μετά από μια άκρως ευνοϊκή συγκυρία αποτελεσμάτων.

Έστω και με αγχωτικό τρόπο, όπως συνέβη και στο προηγούμενο ντέρμπι του ΟΑΚΑ, οι Πράσινοι νίκησαν τον Ολυμπιακό επικυρώνοντας το πλεονέκτημα έδρας που θεωρούταν έτσι κι αλλιώς δεδομένο μετά από όσα προηγήθηκαν στη σεζόν. Το απίστευτο ξέσπασμα του Εργκίν Αταμάν (που δύσκολα θα γλίτωνε την αποβολή σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό γήπεδο) πρόδωσε τα συναισθήματα των γηπεδούχων που αντιμετώπισαν ένα κατά τα άλλα αδιάφορο ματς ως τελικό.

Δικαιολογούνται να νιώθουν έτσι οι παίκτες, οι προπονητές και γενικά οι άνθρωποι του Τριφυλλιού; Απολύτως. Για μια ομάδα που μετρά έξι σερί ήττες από τον Ολυμπιακό στην Ευρωλίγκα (δυο φέτος) και 7 συνεχόμενους χαμένους τίτλους (οι δυο επίσης φέτος), κάθε νίκη σε ντέρμπι θα πανηγυρίζεται σαν κατάκτηση κούπας.

Πέρα από το πληγωμένο γόητρο της ομάδας, είναι και ένας ολόκληρος μηχανισμός που πρέπει να δικαιολογήσει την ύπαρξή του και να αιτιολογήσει τον μισθό του. Μετά από τόσες δύσκολες καταστάσεις δεν είναι καθόλου περίεργο να βλέπεις να υποβαθμίζονται τίτλοι που καταλήγουν στον αντίπαλο (όπως συνέβη με το κύπελλο Ελλάδας) και να παίρνουν διαστάσεις έπους αδιάφορες νίκες σαν τη χθεσινή. Το σανό έτσι κι αλλιώς θα προσφέρεται πάντα απλόχερα σε όσους είναι διατεθειμένοι να καταναλώσουν.

Η ζωή θα συνεχιστεί, οι δυο αιώνιοι θα ασχοληθούν πλέον με τα πλέι οφ της Euroleague και όταν έρθει η ώρα να ξανασυναντηθούν, θα γνωρίζουν καλά πως τίποτε δεν θα μοιάζει με τα δυο αδιάφορα ντέρμπι που προηγήθηκαν στο Μαρούσι…

ΥΓ. Αν σε ένα τόσο αδιάφορο ντέρμπι το ΟΑΚΑ επέστρεψε στις… εργοστασιακές του ρυθμίσεις, τι να περιμένουμε στους τελικούς; Αυτές είναι οι συνέπειες της περυσινής σκανδαλώδους ατιμωρησίας, για την οποία φέρουν ακέραιη την ευθύνη ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

EuroLeague: Πρόστιμο 30.000 ευρώ στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός και 35.000 ευρώ στον Αταμάν

Βαρύ πρόστιμο για ΚΑΕ Παναθηναϊκός και Εργκίν Αταμάν μετά απ' όσα έγιναν στο Game 1 με τη Μακάμπι

Παναθηναϊκός – Άρης: Η ΕΠΟ ανακοίνωσε ημέρα και ώρα του τελικού Κυπέλλου

Η ΕΠΟ ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες για τον τελικό του Κυπέλλου που θα διεξαχθεί στο Πανθεσσαλικό ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Άρη

Μπαρτζώκας: Έχουμε φέρει τη σειρά εκεί που θέλαμε, πρέπει να είμαστε σε καλή κατάσταση φυσικά και πνευματικά

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε για την υψηλή φυσική και πνευματική ετοιμότητα που πρέπει να δείξουν οι παίκτες του απέναντι στην Μπαρτσελόνα, για την κατάσταση των Παπανικολάου - Πετρούσεφ αλλά και για τη σημασία του κατάμεστου ΣΕΦ που αποτελεί προνόμιο για τους Πειραιώτες