22.4 C
Athens

Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με πάνω από 300 drones και πυραύλους: «Τα αναχαιτίσαμε», η απάντηση του Τελ Αβίβ

Με περισσότερους από 300 πυραύλους και drones επιτέθηκε το Ιράν στο Ισραήλ με τα προηγμένα συστήματα ασφαλείας να αποτρέπουν τα χτυπήματα με επιτυχημένες αναχαιτίσεις ακόμη και στο διάστημα - Παγκόσμιος συναγερμός για τις εμπόλεμες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Σε αχαρτογράφητη περιοχή φαίνεται ότι βαδίζει πλέον η Μέση Ανατολή μετά την χωρίς προηγούμενο επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με το επιχείρημα ότι ήθελε να απαντήσει στο Τελ Αβίβ για την επίθεσή του στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό.

Μετά την ολοκλήρωση της επίθεσης του Ιράν με περισσότερους από 300 drone και πυραύλους – βαλλιστικούς και κρουζ – η επόμενη μεγάλη αγωνία του πλανήτη είναι αν και πότε θα υπάρξει απάντηση από το Ισραήλ, μια κίνηση που, όπως πολλοί φοβούνται, θα προκαλέσει νέα κλιμάκωση με επίσης άγνωστες συνέπειες και επόμενα βήματα.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου φρόντισε στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά την επίθεση, το πρωί της Κυριακής, να αναφερθεί τόσο στην επιτυχημένη αντιμετώπιση του κινδύνου από τα ισραηλινά αμυντικά συστήματα – με την καθοριστική συμμετοχή δυνάμεων των ΗΠΑ, της Βρετανίας αλλά και της Ιορδανίας – αλλά και να δώσει μια προοπτική νίκης προς τους πολίτες της χώρας του χωρίς, ωστόσο, να δίνει κάποιο στοιχείο για την απάντηση του Τελ Αβίβ.

Οι σειρήνες ηχούσαν για πολλές ώρες και οι δημοσιογράφοι των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων στο Ισραήλ ανέφεραν ότι άκουσαν μακρινούς δυνατούς κρότους και κρότους που τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αποκάλεσαν καταστροφές των εκρηκτικών drones στον αέρα. Οι αρχές ανέφεραν ότι δεν υπήρξαν θύματα και μόνον ένα 7χρονο κορίτσι τραυματίστηκε σοβαρά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε ότι θα συγκαλέσει συνάντηση των ηγετών των G7 την Κυριακή για να συντονίσει μια διπλωματική απάντηση στην, όπως αποκάλεσε, “θρασύτατη επίθεση” του Ιράν.

Ωστόσο, ο ιστότοπος Axios, επικαλούμενος ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης στον Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση εναντίον του Ιράν.

Παράλληλα ενός της ημέρας και συγκεκριμένα στις 10 μ.μ. ώρα Ελλάδας αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά από αίτημα του Ισραήλ που ζήτησε να καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα η επίθεση του Ιράν και να χαρακτηριστεί το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν τρομοκρατική οργάνωση, σύμφωνα με μια ανακοίνωσε που δημοσιεύτηκε αργά τη νύχτα του Σαββάτου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανία, η Βρετανία, η Τσεχία, η Δανία, η Γαλλία, το Μεξικό, η Ολλανδία και η Νορβηγία καταδίκασαν την επίθεση του Ιράν.

Ο κύριος σύμμαχος του Ιράν στην περιοχή, η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ που ανταλλάσσει πυρά με το Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, δήλωσε νωρίς την Κυριακή ότι εκτόξευσε ρουκέτες σε ισραηλινή βάση.

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς