19.3 C
Athens

Ολυμπιακός – Φενέρμπαχτσε 3-2: Απ’ τον θρίαμβο στο άγχος της ρεβάνς (vid)

Ο εκπληκτικός για 67 λεπτά Ολυμπιακός έδειχνε αποφασισμένος αλλά και ικανός να πάει για... τουρισμό στον επαναληπτικό της Πόλης, αλλά ένα πέναλτι του Ρέτσου από το πουθενά άνοιξε την Κερκόπορτα στις μέχρι εκείνη στιγμή ανύπαρκτες ελπίδες πρόκρισης των Τούρκων

Έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για να βρεθεί στα ημιτελικά του Conference League αλλά σε μεγάλο βαθμό αδίκησε την προσπάθεια που κατέβαλε για τουλάχιστον 67′.

Ο Ολυμπιακός υπέταξε με 3-2 τη Φενέρμπαχτσε στο κατάμεστο Καραϊσκάκη σε μια αναμέτρηση που βρέθηκε να προηγείται με 3-0 αλλά ένα εντελώς αψυχολόγητο πέναλτι του Ρέτσου σε καθυστερημένο τάκλιν στον Οσάγι-Σάμουελ έδωσε την ευκαιρία στους Τούρκους να μπουν στο ματς και τελικά να βρουν και δεύτερο γκολ για να αποκτήσουν ψυχολογία ενόψει του επαναληπτικού στην Κωνσταντινούπολη (18/4, 22:00).

 

Οι Ερυθρόλευκοι έσβησαν σε μεγάλο σημείο του αγώνα όλα τα επιθετικά ατού των Τούρκων, δημιούργησαν πολλές και καθαρές ευκαιρίες με τον Φορτούνη να είναι συγκλονιστικός με γκολ και ασίστ και τον Γιόβετιτς να έχει μια ακόμα σπουδαία βραδιά. Γενικότερα το 4-4-2 λειτούργησε ιδανικά σε άμυνα και επίθεση, με τους παίκτες του Μεντιλίμπαρ να πιέζουν ψηλά και να φτιάχνουν ευκαιρίες.

Το φινάλε ωστόσο αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση αφού η ρεβάνς είναι ορθάνοιχτη για κάθε αποτέλεσμα (θα είναι διαθέσιμος ο Ποντένσε που ήταν τιμωρημένος στο Καραϊσκάκη) αφού οι Τούρκοι (που έχουν πολύ μεγάλη ποιότητα μεσοεπιθετικά αλλά υποφέρουν μεσοαμυντικά) θέλουν ένα γκολ για παράταση.

Ο πολύ καλά διαβασμένος Ολυμπιακός προηγήθηκε στο 8ο λεπτό όταν μετά την πίεση του Μασούρα στον Σογιουτσού ο Τούρκος στόπερ έκανε το λάθος και ο Φορτούνης με ένα απίθανο σουτ εκτός περιοχής έκανε το 1-0.

 

Οι Ερυθρόλευκοι έκαναν εντυπωσιακό πρώτο ημίχρονο, με τον Γιόβετιτς και τον Φορτούνη να απειλούν τον Λιβάκοβιτς που έμοιαζε πραγματικά απελπιστικά μόνος (σταμάτησε εντυπωσιακά και την κεφαλιά του Κάρμο). Ο Κροάτης έδιωξε όποτε χρειάστηκε αλλά στο 32′ δεν μπόρεσε να κάνει κάτι.

Ο ασταμάτητος Φορτούνης τροφοδότησε κάθετα τον Γιόβετιτς που από τα αριστερά έπιασε ένα τρομερό πλασέ και έκανε το 2-0 με το Καραϊσκάκη να παίρνει… φωτιά στο 32′. Οι Πειραιώτες κυριάρχησαν απόλυτα, δεν απειλήθηκαν ενώ οι Τούρκοι είχαν να διαχειριστούν και την απώλεια του Οστερβόλντε που αποχώρησε με φορείο στις καθυστερήσεις και όλα δείχνουν πως έχει υποστεί σοβαρό τραυματισμό.

 

Η πολύ καλά διαβασμένη ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μπήκε το ίδιο φουριόζα στο δεύτερο μέρος και υποχρέωσε τον Λιβάκοβιτς σε νέα επέμβαση στο σουτ του Μασούρα. Στο 51ο λεπτό η πίεση απέφερε ξανά καρπούς, με τον Ελ Κααμπί να γίνεται κάτοχος της μπάλας και να βγαίνει απέναντι από τον διεθνή Κροάτη τερματοφύλακα που απομάκρυνε εντυπωσιακά στο τετ α τετ.

Το… πάρτι συνεχίστηκε στο 57′ όταν πολλοί παίκτες του Ολυμπιακού πίεσαν πάνω από τη μεσαία γραμμή, με τον Ελ Κααμπί να ανοίγει στον Τσικίνιο. Ο Πορτογάλος με αριστοτεχνικό τελείωμα εκτέλεσε για το 3-0.

 

Οι αλλαγές άρχισαν να δίνουν κάτι διαφορετικό στους Τούρκους που στο 62′ απείλησαν για πρώτη φορά με πολύ επικίνδυνο τρόπο τον Τζολάκη. Ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού απομάκρυνε την κεφαλιά του Σιμάνσκι με τα ακροδάχτυλα αλλά στο 67′ είδε την εστία του να παραβιάζεται στο πέναλτι που ανέλαβε να εκτελέσει ο Τάντιτς για το πέναλτι του Ρέτσου.

Ο στόπερ των Ερυθρόλευκων χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος γκρέμισε τον Οσάγι-Σάμουελ σε ένα σημείο που δεν γινόταν επικίνδυνος και ενώ είχε φύγει από τα πόδια του η μπάλα με αποτέλεσμα ο Σέρερ να υποδείξει την παράβαση.

 

Οι Ερυθρόλευκοι απείλησαν με κεφαλιές του Κάρμο από εκτελέσεις κόρνερ αλλά σε ροή αγώνα δυσκολεύτηκαν να δημιουργήσουν ευκαιρίες ενώ σταδιακά άρχισε να φαίνεται και η κούραση.

Η Φενέρ αντέδρασε κι άλλο με τον Καχβετσί να μειώνει στο δεύτερο δοκάρι στο 74′ με ψύχραιμο σουτ σε σέντρα από τα αριστερά και να διαμορφώνει το τελικό αποτέλεσμα. Ο κατά τα άλλα σταθερότατος Τζολάκης – που δεν φέρει ευθύνη στα δύο γκολ που δέχθηκε – είχε απάντηση στα δυνατά σουτ που επιχείρησαν οι φιλοξενούμενοι ενώ με τις αλλαγές ο Ολυμπιακός κράτησε λίγο περισσότερο την μπάλα και διατήρησε το 3-2 για να πάρει ελαφρύ προβάδισμα πρόκρισης.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ 3-2

Σκόρερ: 8′ Φορτούνης, 32′ Γιόβετιτς, 57′ Τσικίνιο / 67′ πεν. Τάντιτς, 74′ Καχβετσί

Γήπεδο: Γ. Καραϊσκάκης

Διαιτητής: Σέρερ (ΕΛΒ)

Κίτρινες: Ρέτσος, Μασούρας / Καχβετσί, Φρεντ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ροντινέι, Ρέτσος, Κάρμο, Ορτέγκα, Έσε, Τσικίνιο (84′ Ιμπόρα), Φορτούνης, Μασούρας (87′ Κίνι), Γιόβετιτς (82′ Όρτα), Ελ Κααμπί (87′ Ελ Αραμπί)

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Ισμαΐλ Καρτάλ): Λιβάκοβιτς, Οσάγι-Σάμουελ, Σογιουντσού, Μπεκάο (84′ Μπονούτσι), Οστερβόλντε (45′ λ. τρ. Καντιόγλου), Ζάιτς (62′ Φρεντ), Κρούνιτς (62′ Γιουκσέκ), Σιμάνσκι, Τάντιτς, Καχβετσί, Τζέκο

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς