16.2 C
Athens

Μπιλμπάο – Μαγιόρκα 1-1 (4-2 πεν.): Κυπελλούχος Ισπανίας μετά από 40 χρόνια η ομάδα του Βαλβέρδε!

Η εκπληκτική ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε έσπασε την κατάρα των χαμένων τελικών και μετά από 40 χρόνια κατέκτησε το Κύπελλο Ισπανίας που είναι το 24ο της ιστορίας

Η κατάρα έσπασε! Η Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε μετά από 40 χρόνια αναδείχθηκε Κυπελλούχος Ισπανίας σε έναν συγκλονιστικό τελικό με τη Μαγιόρκα στο «Λα Καρτούχα» της Σεβίλλης που κρίθηκε στα πέναλτι μετά το 1-1 της κανονικής διάρκειας.

Οι Βάσκοι δεν έχασαν την ευκαιρία, ο Αγκιρεθαμπάλα σταμάτησε τον Μορλάνες, ο Ράντονιτς έστειλε την μπάλα άουτ και οι παίκτες του Ερνέστο Βαλβέρδε μετά το 4/4 πανηγύρισε το 24ο Κύπελλο και πρώτο μετά από 6 χαμένους τελικούς!

Η κατάρα έμελλε να σπάσει με δραματικό τρόπο αλλά με ψυχραιμία από το σημείο του πέναλτι. Και είναι αναμφίβολα μια τεράστια στιγμή για έναν σύλλογο που τα τελευταία χρόνια φτάνει διαρκώς κοντά στο τρόπαιο αλλά βρίσκει έναν μαγικό τρόπο να τα χάνει ανεξάρτητα από το μέγεθος του αντιπάλου.

Η Μαγιόρκα ήθελε τον τίτλο, το έδειξε με μια σπουδαία εμφάνιση αλλά στα πέναλτι δεν μπόρεσαν δύο παίκτες της να διαχειριστούν την πίεση εν αντιθέσει με την Μπιλμπάο που έδειχνε έτοιμη να πάρει το τρόπαιο. Και το έκανε με 4-2!

Σπουδαία στιγμή για τους Βάσκους που με τον Ερνέστο Βαλβέρδε έφτασαν για δεύτερη φορά σε τελικό μετά τη σεζόν 2014/15 και σήκωσαν ένα Κύπελλο που αν έχαναν θα ήταν πραγματική μαχαιριά στην ψυχολογία του συλλόγου.

ΤΟ ΜΑΤΣ

Οι Βάσκοι δημιούργησαν την πρώτη καλή στιγμή τους στο 16′. Ο Ντε Γκαλαρέτα βρήκε χώρο και με το αριστερό έπιασε το δυνατό σουτ αλλά βρήκε σε ετοιμότητα τον Γκρέιφ που απομάκρυνε σε κόρνερ.

Η απάντηση στις ευκαιρίες ήρθε με το ίδιο νόμισμα στο 19′. Ο Μουρίτσι έμεινε όρθιος και έκανε εκτός περιοχής το σουτ που απομάκρυνε σε κόρνερ ο Αγιρεθαμπάλα. Η άμυνα της Μπιλμπάο απομάκρυνε σε νέο κόρνερ και εκεί ήρθε και το 1-0 στο 21′.

Οι τυπικά γηπεδούχοι δεν κατάφεραν να απομακρύνουν, τα σουτ των παικτών της Μαγιόρκα βρήκαν σε σώματα εκτός από αυτό του Ντάνι Ροντρίγκεθ: ο Ραΐγιο έξυπνα άφησε για τον Ισπανό μεσοεπιθετικό που βρήκε τον χώρο ανάμεσα σε πολλά σώματα και με υποδειγματικό πλασέ έγραψε το 0-1.

 

Οι νησιώτες υπηρέτησαν το πλάνο του Αγκίρε με σωστές αλληλοκαλύψεις, δεν άφησαν τους αδερφούς Γουίλιαμς να βρουν τους χώρους και στην πραγματικότητα μόνο στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους η Μπιλμπάο κατάφερε να απειλήσει ουσιαστικά.

Ο Ντε Γκαλαρέτα με κάθετη πάσα τροφοδότησε τον Νίκο Γουίλιαμς στην κίνηση που έκανε στην περιοχή αλλά το σουτ του Ισπανού κατέληξε δίπλα από το δεξί δοκάρι του Γκρέιφ. Ακολούθως, το σουτ του Γκουρουθέτα εκτός περιοχής πέρασε ελάχιστα άουτ.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε άλλαξε χαφ με το ξεκίνημα του δευτέρου μέρους (Βέσγα αντί Σανθέτ) αλλά η πρώτη μεγάλη φάση ανήκε στη Μαγιόρκα. Ο Μουρίτσι έβγαλε κάθετα στον χώρο για τον Λάριν που έμεινε όρθιος στην πίεση του Βιβιάν και έπιασε ένα σουτ με πολλά φάλτσα που έδιωξε στην αριστερή του γωνία ο Αγκιρεθαμπάλα.

Η ισοφάριση δεν άργησε όμως να έρθει, με την Μπιλμπάο να κυκλοφορεί με υπομονή την μπάλα και στο 50ό λεπτό να κάνει το 1-1. Ο Νίκο Γουίλιαμς πέρασε κάθετα στον Σανθέτ που από αυτή τη φορά δεν άφησε την ευκαιρία της ομάδας του να πάει χαμένη.

 

Η Μπιλμπάο άσκησε τρομερή πίεση για να βρει δεύτερο γκολ αλλά δεν δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις και ο ρυθμός έπεσε κατακόρυφα.

Ειδικά στην παράταση, οι τερματοφύλακες ήταν σταθερότατοι, με τον Αγκιρεθαμπάλα να σταματά στο 112′ τον Μουρίκι σε καρφωτή κεφαλιά ενώ στην άλλη πλευρά ο Γκρέιφ σταμάτησε τον Ουνάι Γκόμεθ και ο Μαφέο πρόλαβε να πάρει την μπουκιά από το στόμα του Νίκο Γουίλιαμς που βρέθηκε μια ανάσα από το γκολ.

Οι παίκτες της Μαγιόρκα… πανηγύρισαν πριν το ματς πάει στα πέναλτι (!!) επειδή έληξε η παράταση και το… σύμπαν ευνόησε την Μπιλμπάο αφού οι νησιώτες έχασαν δύο πέναλτι και η ψυχολογία πήγε ολοκληρωτικά στο στρατόπεδο των Βάσκων που πανηγύρισαν έξαλλα το τρόπαιο που είναι το δεύτερο του Ερνέστο Βαλβέρδε (μετά το Super Cup του 2015).

ΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ (Πρώτη η Μαγιόρκα)

1-0 Μουρίτσι
1-1 Ραούλ Γκαρθία
1-1 Ο Αγκιρεθαμπάλα σταματά τον Μορλάνες
1-2 Μουνιαΐν
1-2 Άουτ ο Ράντονιτς
1-3 Βέσγα
2-3 Αντόνιο Σάντσεθ
2-4 Μπερενγκέρ

ΜΠΙΛΜΠΑΟ (Ερνέστο Βαλβέρδε): Αγκιρεθαμπάλα, Ντε Μάρκος, Βιβιάν, Παρέδες, Γιούρι (105+1′ Λέκουε), Ντε Γκαλαρέτα (80′ Ουνάι Γκόμεθ), Πράδος (46′ Βέσγα), Σανθέτ (91′ Μουνιαΐν), Νίκο Γουίλιαμς, Ινιάκι Γουίλιαμς (91′ Μπερενγκέρ), Γκουρουθέτα (91′ Ραούλ Γκαρθία)

ΜΑΓΙΟΡΚΑ (Χαβιέρ Αγκίρε): Γκρέιφ, Απούτ, Βαλιέντ (91′ Μαφέο), Κοπέτε (105+5′ Νάστασιτς), Ραΐγιο, Λάτο (111′ Φαν Ντερ Χέιντεν), Σάμου Κόστα, Νταρντέρ (62′ Μορλάνες), Ντάνι Ροντρίγκεθ (74′ Ράντονιτς), Λάριν (62′ Αντόνιο Σάντσεθ), Μουρίτσι

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς