21 C
Athens

Ζεσούς: Δεν μπορώ να καταλάβω πως η φράση «φύγε μαύρε, είσαι απλά ένας νέγρος» δεν είναι ρατσιστική

Δηλώσεις στην επίσημη ιστοσελίδα της Νάπολι έκανε ο Ζουάν Ζεσούς μετά την απόφαση του αθλητικού δικαστή να αθωώσει τον Φραντσέσκο Ατσέρμπι.

Ο αμυντικός της Ίντερ απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για ρατσιστική επίθεση στον Ζεσούς στο ματς με τη Νάπολι, καθώς σύμφωνα με τον αθλητικό δικαστή δεν βρέθηκαν στοιχεία.

Απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για ρατσιστική επίθεση στον Ζουάν Ζεσούς ο Ατσέρμπι

Μετά την απόφαση, ο ποδοσφαιριστής της Νάπολι τοποθετήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας και τόνισε μεταξύ άλλων ότι δεν καταλαβαίνει πως η φράση «φύγε μαύρε, είσαι απλά ένας νέγρος» δεν είναι ρατσιστική.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Διάβασα πολλές φορές, με μεγάλη λύπη, την απόφαση με την οποία ο αθλητικός δικαστής έκρινε ότι δεν υπάρχει απόδειξη ότι έπεσα θύμα ρατσιστικών προσβολών στον αγώνα Ίντερ-Νάπολι στις 17 Μαρτίου: είναι μια εκτίμηση που, αν και τη σέβομαι, παλεύω να καταλάβω και μου αφήνει μεγάλη πικρία.

Είμαι ειλικρινά απογοητευμένος από την έκβαση ενός σοβαρού θέματος για το οποίο ήμουν ένοχος ότι το χειρίστηκα “σαν κύριος”, αποφεύγοντας να διακόψω έναν σημαντικό αγώνα με όλη την ταλαιπωρία που θα προκαλούσε στους θεατές που θα τον παρακολουθούσαν και έδειξα εμπιστοσύνη ότι η στάση μου θα είχε γίνει σεβαστή και θα είχε ληφθεί, ίσως, ως παράδειγμα.

Πιθανώς, μετά από αυτή την απόφαση, όσοι βρεθούν στην ίδια κατάσταση με εμένα θα ενεργήσουν με πολύ διαφορετικό τρόπο για να προστατευτούν και να προσπαθήσουν να σταματήσουν τηn ντροπή του ρατσισμού που δυστυχώς δύσκολα μπορεί να εξαφανιστεί.

Δεν αισθάνομαι προστατευμένος με κανέναν τρόπο από αυτήν την απόφαση, η οποία “παλεύει” μεταξύ της παραδοχής ότι “η απόδειξη του αδικήματος έχει βεβαίως επιτευχθεί” και του ισχυρισμού ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι προκαλεί διακρίσεις, η οποία, και πάλι σύμφωνα με την απόφαση, μόνο εγώ και θα είχα αντιληφθεί.

Πραγματικά δεν καταλαβαίνω πώς η φράση “φύγε μαύρε, είσαι απλά ένας νέγρος…” μπορεί να είναι σίγουρα προσβλητική, αλλά όχι ρατσιστική.

Στην πραγματικότητα, δεν καταλαβαίνω γιατί υπήρξε τόση αναταραχή εκείνο το βράδυ, αν ήταν πραγματικά μια “απλή παράβαση” για την οποία ο ίδιος ο Ατσέρμπι ένιωσε υποχρεωμένος να ζητήσει συγγνώμη, ο διαιτητής ένιωσε ότι έπρεπε να ενημερώσει το VAR, ο αγώνας διακόπηκε για πάνω από ένα λεπτό και οι συμπαίκτες του δυσκολεύονταν να μου μιλήσουν.

Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί την επόμενη μέρα και μετά την απομάκρυνση από την εθνική ομάδα, ο Ατσέρμπι ξεκίνησε μια ανατροπή στην εκδοχή των γεγονότων και αντ’ αυτού δεν αρνήθηκε κατευθείαν μετά το ματς τι είχε συμβεί.

Δεν περίμενα ένα τέτοιο τέλος που φοβάμαι -αλλά ελπίζω να κάνω λάθος- μπορεί να θέσει ένα σοβαρό δικαστικό προηγούμενο για να δικαιολογήσει στο μέλλον ορισμένες συμπεριφορές.

Ελπίζω ειλικρινά ότι αυτή η θλιβερή ιστορία (για μένα) να μπορέσει να βοηθήσει ολόκληρο τον κόσμο του ποδοσφαίρου να σκεφτεί ένα τόσο σοβαρό και επείγον ζήτημα».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς