17.8 C
Athens

Ελλάδα – Καζακστάν 5-0: Εθνική πέντε αστέρων σάρωσε τους Καζάκους και πάει στην Τιφλίδα για την πρόκριση

Η εθνική ομάδα «δάγκωνε» από το πρώτο ημίχρονο και έστειλε δυναμικό μήνυμα επιστροφής σε μεγάλη διοργάνωση έπειτα από μια δεκαετία - Την Τρίτη στην Τιφλίδα θα κριθούν τα πάντα όσον αφορά στην πρόκριση στο Euro 2024

Ήταν ένα must win παιχνίδι για την εθνική Ελλάδας που κυνηγάει την επιστροφή της σε μεγάλη διοργάνωση μετά το 2014. Δέκα χρόνια μετά, η γαλανόλευκη μοιάζει πιο έτοιμη από ποτέ να πετύχει τον απόλυτο στόχο και να προκριθεί στην τελική φάση του Euro 2024.

 

Με μια από τις καλύτερες εμφανίσεις των τελευταίων ετών, η εθνική σάρωσε με 5-0 το Καζακστάν και την Τρίτη (26/3) θα αντιμετωπίσει στην Τιφλίδα τη Γεωργία με στόχο το διπλό που θα τη στείλει στη Γερμανία τον Ιούνιο. Ένα βήμα έμεινε!

Διαβασμένη, συγκεντρωμένη και αποφασισμένη, η Ελλάδα μπήκε με το μαχαίρι στα δόντια στο γήπεδο και «στραγγάλισε» την αργή αμυντική γραμμή των Καζάκων για να καθαρίσει από ημίχρονο την πρόκριση.

Μέσα σε πέντε λεπτά οι Έλληνες διεθνείς δημιούργησαν δύο κλασικές ευκαιρίες ενώ στο 9′ ο Μπακασέτας αξιοποίησε το κερδισμένο πέναλτι του Πέλκα από τον Καΐροφ για να κάνει το 1-0.

Το (ελάχιστο) άγχος που υπήρχε έφυγε και η εθνική άρχισε να… πυροβολεί ασταμάτητα. Χρειάστηκαν έξι λεπτά μετά το 1-0 για να έρθει το δεύτερο γκολ με την υπογραφή του Πέλκα (κεφαλιά-ψαράκι) μετά τη συστημένη σέντρα του Μασούρα από τα δεξιά.

Η πρώτη ευκαιρία των Καζάκων ήρθε στο 24′ όταν ο Τσεσνόκοφ με δυνατό σουτ έστειλε την μπάλα στο δοκάρι και με τη βοήθεια της κόντρας.

Τα άλλα δύο γκολ ήρθαν ως το 45′ και σε διάστημα τριών λεπτών (από το 37′ ως το 40′). Με δεύτερη ασίστ του Μασούρα ο Ιωαννίδης έκανε το 3-0 ενώ το 4-0 πέτυχε με κεφαλιά ο Κουρμπέλης σε φάση που ξεκίνησε από εκτέλεση κόρνερ του Μάνταλου.

Με σβηστές μηχανές – και δημιουργώντας φάσεις όποτε εκείνη ήθελε, η Εθνική βρήκε το πέμπτο γκολ στο 86′ με το αυτογκόλ του Ταπάλοφ σε προσπάθεια απομάκρυνσης σε κόρνερ του Τσιμίκα ενώ ο Μασούρας έχασε μεγάλη ευκαιρία για 6ο γκολ στο 90′ με την εθνική να πανηγυρίζει πάντως έξαλλα τη μεγάλη πρόκριση.

ΕΛΛΑΔΑ: Βλαχοδήμος, Μπάλντοκ (67′ Ρότα), Μαυροπάνος, Χατζηδιάκος (46′ Ρέτσος), Τσιμίκας, Κουρμπέλης, Μάνταλος, Μπακασέτας (74′ Μπουχαλάκης), Μασούρας, Πέλκας (64′ Γιακουμάκης), Ιωαννίδης (64′ Κωνσταντέλιας).

ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ: Σάτσκι, Καΐροφ (45′ Τοπάλοφ), Μπίστροφ, Μαρότσκιν, Γερλάνοφ, Βορογκόφσκι, Τσεσνόκοφ (68′ Ζούεφ), Μπεϊσεμπέκοφ (46′ Σαντιμπέκοφ), Ζαϊντουντίνοφ, Αστάνοφ (46′ Οράζοφ), Σαμορόντοφ

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς