15 C
Athens

Καζακστάν: Μια μαχητική ομάδα χωρίς βάρος, το πρώτο εμπόδιο της εθνικής για επιστροφή στο Euro

Το μαχητικό Καζακστάν έφτασε πολύ κοντά στην έκπληξη στα προκριματικά του Euro και ψάχνει το δικό του θαύμα απέναντι στην εθνική μας ομάδα, που από την πλευρά της με τον ρόλο του φαβορί στις πλάτες της θέλει να κάνει το πρώτο βήμα για την επιστροφή σε μεγάλες διοργανώσεις μετά από 10 χρόνια

Η μεγάλη ώρα έφτασε για την εθνική Ελλάδας, η οποία υποδέχεται σήμερα (21/3, 21:45) το Καζακστάν και έχει ως μοναδικό στόχο τη νίκη για να κάνει το πρώτο βήμα για την πρόκριση στο Euro που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι στα γήπεδα της Γερμανίας.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα καλείται να επιβεβαιώσει τον ρόλο του φαβορί και να κλείσει ραντεβού στον τελικό των πλέι οφ του Nations League κόντρα σε Γεωργία ή Λουξεμβούργο. Στόχος η επιστροφή στις μεγάλες διοργανώσεις μετά το 2014 και το Μουντιάλ της Βραζιλίας και συγκεκριμένα η επιστροφή στο Euro μετά το 2012.

Τα πάντα θα κριθούν στον αγωνιστικό χώρο και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι ποδοσφαιριστές του Γκουστάβο Πογέτ, οι οποίοι δεν πρέπει να υποτιμήσουν το μαχητικό Καζακστάν.

Ένα Καζακστάν που στα προκριματικά του Euro αιφνιδίασε τους πάντες και με τη μαχητικότητα του διεκδίκησε μέχρι και την τελευταία αγωνιστική την απευθείας πρόκριση στη μεγάλη διοργάνωση, μάλιστα για πρώτη φορά στην ιστορία του. Ωστόσο το γεγονός πως έπαιξε τα ρέστα του μέχρι το τέλος απέναντι στη Σλοβενία δείχνει πάρα πολλά, σε έναν όμιλο που επίσης βρισκόταν Δανία και Φιλανδία.

Αρχιτέκτονας της ομάδας είναι ο Μαγκομέντ Αντιέφ. Ο 46χρονος ανέλαβε τις τύχες της εθνικής ομάδας τον Απρίλιο του 2022 και από τότε την έχει μεταμορφώσει προς το καλύτερο. Στα 18 παιχνίδια που έχει καθίσει μέχρι και σήμερα στον πάγκο, το Καζακστάν μετράει 10 νίκες, 7 ήττες και 1 ισοπαλία.

Πρόκειται για μία εξαιρετική επίδοση, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως σε έναν όμιλο όπου μεταξύ άλλων βρισκόταν η Δανία, η Σλοβενία και η Φιλανδία, το Καζακστάν ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ.

Παρόλα αυτά κατάφερε να πετύχει μεγάλες νίκες τόσο κόντρα σε Δανία όσο και σε Φιλανδία και έφτασε από το πουθενά να διεκδικεί στα ίσια την πρόκριση της στο Euro.

Αυτό που έχει καταφέρει ο Αντιέφ είναι να δέσει την ομάδα, η οποία στηρίζεται στον μεγαλύτερο βαθμό στη χημεία που υπάρχει πλέον ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές αλλά και τη μαχητικότητα της.

Μεγάλο ρόλο στα σπουδαία αποτελέσματα έχει παίξει πιθανότατα και το γεγονός πως οι ποδοσφαιριστές του Καζακστάν δεν είχαν πάνω τους βάρος, καθώς ως το απόλυτο αουτσάιντερ δεν είχαν να αποδείξουν τίποτα σε κανέναν και αγωνιζόταν χωρίς άγχος.

Μπορεί οι συνθήκες του σημερινού παιχνιδιού να είναι διαφορετικές καθώς δεν πρόκειται για ματς ομίλου αλλά ουσιαστικά για νοκ-άουτ, ωστόσο το Καζακστάν είναι η ομάδα που πάλι δεν έχει το βάρος και το άγχος πάνω της.

Είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσει η εθνική μας ομάδα και σε συνδυασμό με τη μαχητικότητα που θα βρει απέναντι της, χρειάζεται να έχει υπομονή στο παιχνίδι της και να διατηρήσει την ψυχραιμία της.

Κακά τα ψέματα το βάρος μιας ενδεχόμενης αποτυχίας βαραίνει πολύ περισσότερο -αν όχι εξ ολοκλήρου- τους Έλληνες διεθνείς.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών του Καζακστάν δεν είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την εθνική Ελλάδας, όμως υπάρχουν παίκτες που μπορούν να κάνουν τη ζημιά με την ατομική τους ποιότητα. Ένας από αυτούς είναι ο Μπακτιέρ Ζαϊνουτντίνοφ, ο οποίος αποτελεί το μεγάλο αστέρι της αντιπάλου της εθνικής μας ομάδας.

Ο 25χρονος αριστερός μπακ αγωνίζεται στην Μπεσίκτας και αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της ενδεκάδας του Καζακστάν. Μάλιστα παρά τη θέση του, σκόραρε 4 τέρματα στα προκριματικά του Euro.

Η Ελλάδα μπορεί, αλλά δεν είναι σε θέση να υποτιμήσει Καζακστάν και Γεωργία

Το άλλο μεγάλο όνομα από πλευράς Καζακστάν θα απουσιάσει από τη σημερινή αναμέτρηση. Πρόκειται για τον 30χρονο κεντρικό αμυντικό, Νουράλι Αλίπ που αγωνίζεται στη Ζενίτ και μετράει με την εθνική του ομάδα 30 εμφανίσεις.

Ο Αλίπ αποτελεί τον ηγέτη στην άμυνα του Καζακστάν και η απουσία του μόνο θετική μπορεί να θεωρηθεί για την εθνική μας, η οποία καλείται να κάνει το καθήκον της σήμερα το βράδυ (21:45) και να ξεπεράσει το πρώτο από τα δύο εμπόδια στον δρόμο προς την επιστροφή σε μεγάλες διοργανώσεις μετά από 10 ολόκληρα χρόνια!

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς