24 C
Athens

Άντιεφ: Θα αναζητήσουμε τη νίκη, δεν μας φοβίζει το γεμάτο γήπεδο

Ελλάδα και Καζακστάν θα μονομαχήσουν στην OPAP Arena με φόντο την πρόκριση στον τελικό των playoffs του Euro 2024, με τον προπονητή των Καζάκων, Μαγκόμεντ Άντιεφ, να τονίζει στη συνέντευξη Τύπου ότι η ομάδα του ήρθε στη χώρα μας για να πάρει τη νίκη-πρόκριση και θα προσπαθήσει να κάνει το δικό της παιχνίδι δίχως να… φοβάται τις γεμάτες κερκίδες στην OPAP Arena.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του προπονητή των Καζάκων:

Για το αν έχουν γίνει προσαρμογές σε επίπεδο προετοιμασίας για τους Μουσουλμάνους παίκτες και για το πώς νιώθουν αυτή τη στιγμή: «Ναι, συγχαίρω όλους τους μουσουλμάνους για τη μεγάλη μας νηστεία. Είθε ο Παντοδύναμος να δεχτεί όλες τις καλές μας πράξεις, όλες τις προσευχές μας. Όσο για αυτό, έχω κάποια εμπειρία – δούλεψα με μια ομάδα με τέτοιους παίκτες. Κάναμε ορισμένες αλλαγές. Προσαρμόσαμε τη διαδικασία προπόνησής μας έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να πίνουν νερό μετά την προπόνηση και να έχουν αμέσως δείπνο. Άρα το προπονητικό επιτελείο έχει εμπειρία σε αυτό το θέμα».

Για το αν οι ποδοσφαιριστές του είναι ψυχικά έτοιμοι: «Έχουμε δουλέψει το κομμάτι της ψυχολογίας και έχουμε μιλήσει με τα παιδιά. Όλα τα παιδιά καταλαβαίνουν το πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι με την Ελλάδα, οπότε δεν βλέπω το νόημα να τους ασκώ υπερβολική πίεση με μεγάλες ομιλίες. Αντίθετα, από αυτή την άποψη, μάλλον ακόμη και σε σύγκριση με το παιχνίδι στη Σλοβενία, που ήταν επίσης σημαντικό για εμάς, το άλλαξα λίγο… Θα πω ότι προσπαθώ να τους τραβώ την προσοχή λιγότερο συχνά (σ.σ. γέλια), ώστε να μην δημιουργείται περιττή πίεση. Οι ίδιοι τα καταλαβαίνουν όλα τέλεια».

Για το ενδεχόμενο η πρόκριση να κριθεί στη διαδικασία των πέναλτι: «Εξακολουθώ να μην είμαι υποστηρικτής των ποδοσφαιριστών που κάνουν πέναλτι. Το ξέρω από πρώτο χέρι. Έκανα πέναλτι αρκετά συχνά στους συλλόγους μου, άλλες φορές σκόραρα, άλλες όχι. Αν μπορούσες να σκοράρεις στην προπόνηση… Είναι απλά ένα παιχνίδι, είναι θέμα ψυχολογίας. Επομένως, το να τους κερδίσεις στην προπόνηση τελείως διαφορετικά το τι θα συμβεί σε ένα παιχνίδι. Αλλά ακόμα και γνωρίζοντας αυτή τη διαδικασία, από τη δική μου εμπειρία, πάντα ρωτάω τα παιδιά πόσο κουρασμένοι είναι, αν είναι έτοιμοι ή όχι… Είναι σημαντικό να νιώσεις εκείνη τη στιγμή, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη. Όσο για τους τερματοφύλακες, έχουμε κάνει κάποια δουλειά σε αυτό το θέμα».

Για το γεγονός ότι θα είναι γεμάτο το γήπεδο: «Είναι καλό που το γήπεδο θα είναι γεμάτο. Αυτό είναι ένα συν και για τις δύο ομάδες. Θα ήταν πολύ χειρότερα αν δεν υπήρχαν οπαδοί. Για το αν θα είναι αυτό πρόβλημα για εμάς; Αν αυτό είναι πρόβλημα για εμάς, τότε δεν έπρεπε να έχουμε έρθει καθόλου εδώ. Ή, αφού ήρθαμε, θα καθόμασταν στα δωμάτιά μας αν φοβόμαστε τα γήπεδα και τις γεμάτες κερκίδες. Με τίποτα. Έχουμε συνηθίσει να παίζουμε με υποστήριξη στην Astana Arena, όπου γεμίζουν οι κερκίδες. Δεν βλέπω πρόβλημα εδώ. Αντιθέτως, πιστεύω ότι θα φωτίσει το ποδόσφαιρο».

Για το ενδεχόμενο να επηρεάσει το αποτέλεσμα η διαιτησία: «Εμείς είμαστε προπονητές. Πρέπει να επηρεάσουμε ό,τι μπορούμε. Το προπονητικό μας επιτελείο πρέπει να εκπληρώσει τα καθήκοντά του. Τα παιδιά στο γήπεδο θα πρέπει να ολοκληρώσουν τα καθήκοντά που τους έχει ορίσει το προπονητικό επιτελείο. Και το ότι είναι πέρα ??από τον έλεγχό μας γιατί να το σκεφτούμε; Πιστέψτε με, έχουμε κάτι να σκεφτούμε, να πάρουμε κάποιες αποφάσεις, να επηρεάσουμε αυτές τις αποφάσεις… Και η διαιτησία ελπίζω να ανταπεξέλθει πλήρως στα καθήκοντά της αύριο».

Για το πλάνο που έχει στο μυαλό του: «Χρειάζεται να σου τα πω όλα; (γέλια). Όσο για το παιχνίδι, ο προπονητής της Ελλάδας, είπε ότι γνωρίζει πολύ καλά την ομάδα μας. Τότε καταλαβαίνει ότι δεν θα παίξουμε με βαθιά άμυνα σε κανένα παιχνίδι. Η βαθιά άμυνα έχει εξαντληθεί κάπως στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Γι’ αυτό δεν παίξαμε έτσι με τους Δανούς, είτε εντός είτε εκτός έδρας.

Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν ορισμένες φάσεις του παιχνιδιού όπου ο αντίπαλος ενεργεί καλύτερα και είναι πιο δραστήριος. Κάπου πρέπει να καθίσεις λίγο πιο χαμηλά. Δεν το κάνουμε αυτό και δεν πρόκειται να το κάνουμε. Καταλαβαίνουμε ότι το παιχνίδι είναι πολύ υπέροχο, αλλά μετά τον αγώνα θα υπάρξει κάποια απογοήτευση για κάποια ομάδα… Και, όπως λένε, δεν θα υπάρξει ισοπαλία στο αυριανό παιχνίδι. Επομένως, τόσο εμείς όσο και ο αντίπαλός μας θα αναζητήσουμε τη νίκη. Εμείς, όπως πάντα, θα προσπαθήσουμε να είμαστε ισορροπημένοι – τόσο στην άμυνα όσο και στις επιθετικές μας ενέργειες».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς