20 C
Athens

Κάποτε θα έχανε. Το έπαθε μόνο από δικά της λάθη!

Ο Σταμάτης Βούλγαρης γράφει για την πρώτη ήττα της ΑΕΚ μετά από 25 ματς πρωταθλήματος και... ραμφίζει με τέσσερα υστερόγραφα

Η ΑΕΚ έχασε στην Τούμπα. Στον κόσμο της, σε ένα κομμάτι του – μικρό ή μεγάλο δεν έχει καμία σημασία – επικρατεί απίστευτη μεμψιμοιρία και επιδιώκεται να ισοπεδωθούν όλα. Τα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Στις παρακάτω γραμμές θα επιδιώξουμε να αναλύσουμε με επιχειρήματα τα όσα είδαμε χθες το βράδυ στην Τούμπα.

Η ΑΕΚ έχασε με σκορ 2-0 στην Τούμπα. Θυμίζω λοιπόν ότι στο συγκεκριμένο γήπεδο έχει ηττηθεί και άλλες φορές με πολύ καλύτερο ρόστερ και με ανάλογα σκορ. Στο ποδόσφαιρο, το νορμάλ με τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται και όχι αυτό που κάποιοι θέλουν να πιστεύουν ότι καταλαβαίνουν, υπάρχει και η ήττα. Ένας αντίπαλος μπορεί να είναι καλύτερος ή πιο τυχερός. Ή εσύ να μη βρεθείς σε καλή βραδιά.

Χθες το βράδυ στην Τούμπα, η ομάδα που κέρδισε ξεκάθαρα δεν ήταν καλύτερη στον αγωνιστικό χώρο. Όποιος το υποστηρίζει αυτό, απλά ας ασχοληθεί με τη σκοποβολή. Γιατί ποδόσφαιρο σίγουρα δεν ξέρει. Η ΑΕΚ χθες δεν έπαθε ότι στον τελικό του Κυπέλλου που έχασε με κάτω τα χέρια γιατί οι παίκτες της ήταν εκτός τόπου και χρόνου από τα πανηγύρια.

Έχασε γιατί δεν την ήθελε η μπάλα και γιατί οι δύο κολόνες της έκαναν παιδικά λάθη, τα οποία τα εκμεταλλεύτηκε ένα σέντερ φορ της αξίας του Πρίγιοβιτς. Θα διαβάσετε πολλές μπούρδες για παίκτες και για ρόστερ. Για τις μεταγραφές που δεν έκανε ο Μελισσανίδης και τις μεταγραφές που έκανε ο Σαββίδης.

Έχει ο ΠΑΟΚ λέει τον Πρίγιοβιτς. Και η ΑΕΚ έχει τον Λιβάια! Ο ΠΑΟΚ πήρε τον Τσούμπα Άπκομ και η ΑΕΚ τον Πόνσε! Ξέρετε ποια ήταν η διαφορά; Ότι το σουτ του Κροάτη χτύπησε στο δοκάρι. Ας πήγαινε λίγα εκατοστά πιο αριστερά η μπάλα και θα σου έλεγα εγώ τι συζήτηση θα κάναμε τώρα. Με τα άν όμως δεν θα βγάλουμε ποτέ άκρη…

Η ΑΕΚ κατέβηκε να παίξει στην Τούμπα επίθεση και το έκανε! Έπαιξε με 4-4-2 και δεν κώλωσε. Δεν έμεινε πίσω. Δημιούργησε δέκα ευκαιρίες για γκολ, είχε δύο δοκάρια την ώρα που ο αντίπαλός της ψαχνόταν! Θυμάστε πολλές φορές την ΑΕΚ στο παρελθόν να το κάνει αυτό μέσα σε αυτό το γήπεδο;

Η ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη έμεινε πίσω στο σκορ και δεν απογοητεύτηκε. Έψαξε την ισοφάριση. Ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο και το πίστευες ότι μπορεί να βρει το γκολ της ισοφάρισης. Και έτσι ξαφνικά από το πουθενά 2-0. Ακόμα και εκεί όμως. Καμία ηττοπάθεια. Η ΑΕΚ έβγαλε νοοτροπία πρωταθλήτριας. Συνέχισε να παίζει ποδόσφαιρο. Δεν είπε κάτσε να δούμε πως θα γλιτώσουμε. Έψαξε με τρεξίματα μέχρι το 90′ να βρει το γκολ.

Η ΑΕΚ είχε πλάνο. Ο ΠΑΟΚ όχι. Εκμεταλλεύτηκαν οι ποιοτικοί ποδοσφαιριστές που έχει τα λάθη που έκαναν αυτοί της ΑΕΚ. Στο ποδόσφαιρο τα λάθη πληρώνονται. Η ΑΕΚ τα πλήρωσε. Ο ΠΑΟΚ δεν πλήρωσε τα δικά του. Συμβαίνει αυτό. Εδώ στο ματς με την Τσέλσι έπρεπε να χάσει με 0-5 και λίγο έλειψε να κλέψει και κάτι. Αυτό λέγεται ρέντα. Το ίδιο συνέβη και χθες. Αντί για 0-1 το σκορ έγινε 1-0. Και σα να μην έφτανε αυτό η μπάλα γύρισε και άλλες φορές την πλάτη της στην ΑΕΚ. Όμως έτσι δε θα πορεύεσαι συνέχεια.

Με την τύχη δεν μπορείς να προχωράς. Με το πλάνο όμως μπορείς. Η ΑΕΚ έχασε μετά από 25 αγώνες πρωταθλήματος σε μία δύσκολη έδρα από δικά της λάθη. Και η Τσέλσι δεν κέρδισε τη Γουέστ Χαμ, συμβαίνουν αυτά. Θέλετε να δούμε πως;

Οι τελικές ήταν από 13. Από αυτές του ΠΑΟΚ πόσες θυμάστε πλην των δύο γκολ; Την κεφαλιά του Βαρέλα και το πλασέ του Ζάμπα. Της ΑΕΚ; Τα δύο δοκάρια, το σουτ του Μάνταλου στο 8′, την κεφαλιά του Πόνσε στο 40′, τη φάση με το τσαφ του Κλωναρίδη και το ανάποδο ψαλίδι του Λιβάια.

Ο Πασχαλάκης που δε θα έπρεπε να παίζει -αλλά το κατεστημένο της Αθήνας είναι αυτό που κυνηγάει τον ΠΑΟΚ- έκανε 6 αποκρούσεις. Ο Μπάρκας τις μισές. Η ΑΕΚ έκλεψε 31 φορές τη μπάλα. Ο αντίπαλός της 28. Τα κόρνερ ήταν 4-5 υπέρ της «Ένωσης». Τα λάθη; Οι «κιτρινόμαυροι» έκαναν δύο λιγότερα. Τα γεμίασματα στην αντίπαλη περιοχή; 2/13 – 7/24. Ε με αυτή την εικόνα η ΑΕΚ κατάφερε να χάσει.

Δυστυχώς σε ένα ντέρμπι γοήτρου, διότι το είχαμε πει και στο πρόσφατο blog, ότι δηλαδή ακόμα και στο χειρότερο σενάριο για την ΑΕΚ δεν έρχεται η καταστροφή, το κεντρικό αμυντικό δίδυμο της ΑΕΚ, αυτό χάρη στους οποίους μπήκε στους ομίλους του Champions League, εκεί που δεν παίζουν ο… Χατσερίντι και οι Κρέσπο, Βαρέλα και Μαλεζάς (για να μην τρελαθούμε τελείως), βρέθηκε σε κάκιστη βραδιά και έκανε παιδικά λάθη.

Πολλές φορές έχω μιλήσει για τις ευθύνες των παικτών σε ένα παιχνίδι. Από αυτές εδώ τις γραμμές δε θα δείτε ποτέ να τους κάνουμε ήρωες στο δοκάρι και μέσα και να τους ισοπεδώνουμε στο δοκάρι και έξω. Έκαναν λάθη; Ναι. Σοβαρά; Φυσικά! Ήταν αδιάφοροι; Κορόιδευαν με τη συμπεριφορά τους; Όχι. Ε, λοιπόν μία ήττα όσο και αν πονάει μπορώ να τη διαχειριστώ. Μία ήττα που δεν έκρινε απολύτως τίποτα.

Είμαστε στην 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος και στη χειρότερη να βρεθούμε στο -3 από την κορυφή. Την άλλη εβδομάδα παίζει Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ και την μεθεπόμενη ΑΕΚ – Ολυμπιακός. Ε λοιπόν δύο μέρες καζούρας για μία ήττα μπορώ να την αντέξω. Τον ερχομό της καταστροφής του σύμπαντος από αυτή όχι.

Σε ό,τι αφορά τον Ουζουνίδη εγώ χαίρομαι γιατί βλέπω μία ΑΕΚ που προσπαθεί να παίξει επιθετικό ποδόσφαιρο. Ξέρετε τι μου θυμίζει η όλη ιστορία. Την αρχή του 89′. Η ΑΕΚ είχε πάρει ένα πρωτάθλημα, αλλά έκανε άλλα δύο χρόνια για να ξαναπάρει. «Έχτιζε» όμως μία ομάδα που όλη έχουν χαρακτηρίσει ως μία από τις καλύτερες που έχουν δει τα ματάκια μας.

Στο στήσιμο της ομάδας δεν έκανε λάθος. Έβαλε τους καλύτερους. Στις αλλαγές ρίσκαρε. Και το έκανε γιατί βρέθηκε πίσω στο σκορ. Ρίσκαρε πολύ. Δεν του βγήκε εκ τους αποτελέσματος. Αλλά δε θα τον κατηγορήσω για πράγματα για τα οποία δε φταίει. Ούτε θα στείλω φυσικά στο πυρ το εξώτερο τον Λαμπρόπουλο και τον Οικονόμου.

Ο Έλληνας τεχνικός βελτιώνει την ομάδα. Πέρσι η ΑΕΚ την πρώτη ήττα την έκανε στην Τρίπολη με ανακάτεμα τράπουλας και άθλια εμφάνιση. Φέτος κέρδισε εκεί και έχασε στην Τούμπα. Από δικά της επαναλαμβάνω λάθη. Ο ΠΑΟΚ δε που έχει ως όπλο τις στατικές φάσεις δεν απείλησε σε καμία εξ αυτών που κέρδισε. Και αυτό δεδομένα είναι δείγμα βελτίωσης από τη δουλειά του Ουζουνίδη.

ΥΓ: Μα γιατί έβαλε τον Κλωναρίδη, γιατί έβαλε τον Γκάλο; Γιατί δεν είχε τον Μπογέ είναι η απάντηση. Και γιατί έκρινε πως ο Γιαννιώτας δεν ήταν έτοιμος για αυτό το ματς. Εδώ λοιπόν έρχονται οι ευθύνες της διοίκησης. Και όταν λέω διοίκηση τους εννοώ όλους.

Η ΑΕΚ χρειαζόταν έναν ακόμα ακραίο και τον χρειαζόταν όχι στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου, αλλά νωρίτερα. Για να έχει υπεροπλία στα άκρα, όπως και σε άλλες θέσεις.

Χρειαζόταν επίσης έναν ακόμα «κόφτη». Ο Σιμόες έκανε 11 χλμ. στο Άμστερνταμ και χθες «έσκασε». Στον πάγκο δεν υπήρχε ο τραυματίας Άλεφ, ο Μοράν ήταν στην Αθήνα και ο Αϊντάρεβιτς ήταν εκτός αποστολής.

Αλήθεια τώρα όσοι έλεγαν ότι η ΑΕΚ είναι καλυμμένη σε αυτή τη θέση τι ακριβώς υποστηρίζουν; Γιατί γινόμασταν εμείς οι κακοί τόσο καιρό…

ΥΓ 2: Όταν βλέπεις ότι πας να φας κόντρα, κάνεις φάουλ! Αυτό το μαθαίνεις στα παιδικά! Μπορεί να φταίνε Λαμπρόπουλος και Οικονόμου ως επί το πλείστον, αλλά ούτε ο Σιμόες, ούτε ο Γαλανόπουλος σκέφτηκαν να κόψεουν με φάουλ τον Μάτος. Και το πλήρωσαν!

ΥΓ 3: Τελικά είδατε που για δεύτερο σερί παιχνίδι που δεν μπαίνει παράγοντας του ΠΑΟΚ με όπλο στο γήπεδο το ματς τελειώνει και η ΑΕΚ χάνει; Ας το έχετε υπόψη σας και για τα επόμενα ματς. Σε αυτά που μπορεί να μην καταφέρετε να κερδίσετε…

ΥΓ 4: Φωνές, βρισίδια κακό στο φάουλ του Μπακάκη στον Μπίσεσβαρ με το χέρι στο πρώτο ημίχρονο. Το φάουλ δόθηκε. Όπως είχε δοθεί και η παράβαση στον Μάνταλο στην Τρίπολη. Ευτυχώς που τα δίνουν και οι ξένοι για να μάθετε κανονισμούς.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς