22.3 C
Athens

Φενέρμπαχτσε: Μια επιθετική μηχανή που χτίστηκε ορθολογικά το καλοκαίρι και απειλεί τον Ολυμπιακό

Η αντίπαλος του Ολυμπιακού διανύει την καλύτερη σεζόν της την τελευταία δεκαετία, με τη μεσοεπιθετική της γραμμή να πετά φωτιές με αδιανόητες επιδόσεις - Το επιθετικό ποδόσφαιρο του Καρτάλ και οι παίκτες που πρέπει να προσέξουν πάση θυσία οι Ερυθρόλευκοι

Η κληρωτίδα έφερε ξανά στον δρόμο του Ολυμπιακού τη Φενέρμπαχτσε. Λέμε ξανά, γιατί δεν είναι πολλά τα χρόνια που πέρασαν από την τελευταία φορά που έπαιξαν οι Ερυθρόλευκοι κόντρα στους Τούρκους για τη φάση των ομίλων του Europa League.

Οι αναμνήσεις είναι σίγουρα ευχάριστες με δύο νίκες εντός και εκτός έδρας ωστόσο έκτοτε έχουν αλλάξει πολλά για τις δύο ομάδες.

Ο Ολυμπιακός πέτυχε κάτι ιστορικό το βράδυ της Πέμπτης και θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια. Το πέτυχε γιατί πίστεψε στον εαυτό του, όπως δήλωσε και ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ που διόρθωσε τα κακώς κείμενα του πρώτου αγώνα με τη Μακάμπι και παρουσίασε μια ομάδα αποφασισμένη να ισοπεδώσει τους Ισραηλινούς και να επιστρέψει σε προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από 25 χρόνια.

Κάθε αντίπαλος έχει την ιδιαιτερότητά του στους «8» του Conference, με τον Ολυμπιακό να τίθεται αντιμέτωπος με μια Φενέρμπαχτσε πλήρως διαφορετική με εκείνη των προηγούμενων ετών.

Οι Τούρκοι δαπάνησαν πολλά εκατομμύρια το περασμένο καλοκαίρι προκειμένου να επιστρέψουν στην κορυφή έπειτα από μια δεκαετία (μετρά μόλις ένα Κύπελλο έκτοτε). Η διαφορά τους από την πρωτοπόρο και «μισητή» Γαλατά είναι στους δύο βαθμούς και ο στόχος του 20ού πρωταθλήματος δεν μοιάζει ακατόρθωτος όσο τις προηγούμενες σεζόν.

Αυτό που άλλαξε σε σύγκριση με προηγούμενες σεζόν είναι πως η… σπατάλη εκατομμυρίων μοιάζει να έγινε με μεγαλύτερη σύνεση και με πιο ορθολογικές επιλογές. Αφού «ξεφορτώθηκε» βαρίδια του ρόστερ και πούλησε παίκτες που έκαναν το ξεπέταγμά τους (Γκιουλέρ, Σάλαϊ, Μπαγιντίρ), η Φενέρ κινήθηκε πολύ πιο στοχευμένα φέρνοντας στην Πόλη τόσο έμπειρους όσο και εξελίξιμους ποδοσφαιριστές.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν ο Έντιν Τζέκο, ο Λεονάρντο Μπονούτσι, ο Ντούσαν Τάντιτς, ο Ντόμινικ Λιβάκοβιτς, ο Ράντε Κρούνιτς και ο Φρεντ με τους περισσότερους εξ αυτών να γνωρίζουν καλά από πρωταθλητισμό και να το αποδεικνύουν με τις εμφανίσεις τους.

Τούρκοι όπως ο Σογιουντσού, ο Ουντέρ και ο Μούλντουρ γνωρίζουν καλά τι εστί Φενέρ και πίεση (ήθελαν να φορέσουν τη φανέλα της) ενώ η αμυντική γραμμή θωρακίστηκε και με τους στόπερ Τζίκου και Μπεκάο που ήταν περιζήτητοι στο περασμένο μεταγραφικό παζάρι.

Αποδείχθηκε όμως πως η κίνηση… ματ έγινε με την απόκτηση του Σεμπάστιαν Σιμάνσκι. Ο διεθνής Πολωνός δημιουργικός μέσος αποτέλεσε ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της Φενέρ μετρώντας 12 γκολ και 14 ασίστ σε 45 συμμετοχές (!) και ο Ισμαΐλ Καρτάλ έχει στήσει την ομάδα πάνω στον 24χρονο που αποκτήθηκε αντί 10 εκατ. ευρώ από την Ντιναμό Μόσχας.

O 62χρονος προπονητής σε συλλογικό επίπεδο δεν έχει καταφέρει πολλά πράγματα όμως μοιάζει να είναι ο… άνθρωπος της Φενέρ αφού βρισκόταν στο επιτελείο που πανηγύρισε το τελευταίο πρωτάθλημα.

Αν και αλλάζει τους πάγκους σαν τα… πουκάμισα, το δέσιμό του με τα Καναρίνια είναι διαχρονικό: κάτι σαν άνθρωπος ειδικών αποστολών και σε εκείνον έχουν εναποθέσει οι φίλοι του συλλόγου την επιστροφή στους τίτλους.

 

Μέσα σε όλα όμως υπάρχει και η Ευρώπη και το βάθος του ρόστερ είναι τέτοιο που επιτρέπει στη Φενέρ να τα συνδυάσει όλα: άλλωστε τελευταία (και μοναδική) φορά που προκρίθηκε στους «4» ήταν πριν από ακριβώς 11 χρόνια με τον Καρτάλ να είναι και πάλι μέλος του προπονητικού τιμ. Τότε, τα Καναρίνια είχαν μείνει εκτός από την Μπενφίκα και είναι δεδομένο πως φέτος υπάρχει τεράστια δίψα για να φτάσουν όσο πιο μακριά γίνεται στο Conference.

Απομονώνοντας τις επιδόσεις της Φενέρμπαχτσε στην τρίτη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, θα διαπιστώσει πως οι Τούρκοι σκοράρουν περίπου δύο γκολ ανά παιχνίδι και αφήνουν την κατοχή αρκετά στον αντίπαλο προσπαθώντας να χτυπήσουν στην αντεπίθεση.

 

Διαθέτουν δύο διαφορετικούς φορ για κάθε κατάσταση, με τον Μπατσουαγί να μετρά 20 γκολ και τρεις ασίστ ενώ 22 γκολ και εννέα ασίστ έχει ο Τζέκο στα 38 του χρόνια! Δεν αγωνίζονται αρκετά μαζί – αφού ο Καρτάλ προτιμά διάταξη με έναν προωθημένο επιθετικό – αλλά ο Ντούσαν Τάντιτς που αποκτήθηκε ως ελεύθερος είναι πάντα… παρών και σε τρομερή κατάσταση με 13 γκολ και 11 ασίστ!

Το επιθετικό ποδόσφαιρο που παίζει η αντίπαλος του Ολυμπιακού αποδεικνύεται σε επίπεδα αριθμών ωστόσο είναι μια ομάδα που έχει και τεράστιες αδυναμίες αν δεν βρει χώρους και κυρίως αν της σπάσεις το πρέσινγκ που ασκεί ειδικά στα πρώτα λεπτά των αγώνων.

 

Οι ποδοσφαιριστές της επιχειρούν πολλά σουτ εκτός περιοχής και είναι ιδιαίτερα απειλητικοί από τις στημένες φάσεις, αλλά δέχονται και ευκαιρίες, επιτρέποντας στον αντίπαλο περίπου τέσσερις πολύ καθαρές ευκαιρίες ανά παιχνίδι.

Οι Ερυθρόλευκοι θα θελήσουν να πάνε σε ελεγχόμενο τέμπο το ματς απέναντι σε μια ομάδα που σταδιακά μέσα στο παιχνίδι της κατεβάζει ταχύτητα και να μην την αφήσει να χτίσει συνεργασίες κάθετα, αλλά και να της δημιουργήσει προβλήματα από τα άκρα.

 

Η αποστολή των Ερυθρόλευκων είναι δύσκολη αλλά το ψυχολογικό boost μιας τόσο μεγάλης πρόκρισης είναι κέρδος για την επόμενη φάση. Και τώρα, ουδείς είναι σε θέση να ξεγράψει τον Ολυμπιακό που θέλει σε έναν μήνα από τώρα να κάνει την υπέρβαση και να βρεθεί στα ημιτελικά.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς