23.3 C
Athens

Ρέστης vs Στέιβλι: Διαμάχη με τη συνιδιοκτήτρια της Νιούκαστλ για απλήρωτο δάνειο 37 εκατ. λιρών προ 15ετίας

Κλιμακώνεται η δικαστική κόντρα του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη με τη συνιδιοκτήτρια της Νιούκαστλ,ΑμάνταΣτέιβλι, με την τελευταία να φτάνει για ακρόαση στο βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο, θέλοντας να αποτρέψει την πτώχευσή της για «απλήρωτο χρέος» 37 εκατ. λιρών προς τον Έλληνα εφοπλιστή από δάνειο που της χορήγησε το 2008.

Η ακρόαση της Στέιβλι, που θεωρείται πρόσωπο – κλειδί στην πρόσφατη εξαγορά της Νιούκαστλ από το ταμείο του κρατικού πλούτου της Σαουδικής Αραβίας και που η καθαρή αξία της φέρεται ότι ανέρχεται σε 110 εκατ. λίρες, είχε προγραμματιστεί για τις 11:30 π.μ. της Τετάρτης (τοπική ώρα, ώρα Ελλάδος 13:30).

Σύμφωνα με την Telegraph, η Στέιβλι θα ζητούσε από το Ανώτατο Δικαστήριο να εμποδίσει τη χρεοκοπία της από τον Βίκτωρα Ρέστη, «Έλληνα μεγιστάνα της ναυτιλίας», που την κατηγορεί για τη μη αποπληρωμή του δανείου. Η ίδια υποστηρίζει ότι έχει εξοφλήσει το μεγαλύτερο μέρος του δανείου, ενώ αναφέρει ότι το ποσό που ζητά ο Έλληνας εφοπλιστής θα την ωθήσει στη χρεοκοπία.

Νόμιμη απαίτηση για την πληρωμή εξέδωσε ο Ρέστης

Ο Βίκτωρ Ρέστης έχει εκδώσει στην Στέιβλι, που είναι παντρεμένη με τον έτερο συνιδιοκτήτη της Νιούκαστλ Mehrdad Ghodoussi, νόμιμη απαίτηση για την πληρωμή του ποσού, δηλαδή ένα επίσημο τελεσίγραφο για την εξόφληση του χρέους εντός 21 ημερών. Εάν το ποσό δεν πληρωθεί μέσα στο χρονικό διάστημα ή αν δεν το ακυρώσουν οι δικαστές, η μη καταβολή του χρέους μπορεί να οδηγήσει σε αίτηση προς το δικαστήριο για την έκδοση διαταγής πτώχευσης.

Τον Ιούνιο, οι δικηγόροι της συνιδιοκτήτριας της Νιούκαστλ (κατέχει το 10%) έκαναν αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο για να «παραμεριστεί» η νόμιμη απαίτηση, κάτι που θα απέτρεπε τη διαταγή πτώχευσης, σε περίπτωση που το χρέος δεν καταβαλλόταν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Πέραν της νόμιμης απαίτησης, ο Βίκτωρ Ρέστης υπέβαλε αίτηση εκκαθάρισης της εταιρείας PCP Capital Partners LLP, με διευθύντρια τη Στέιβλι. Ωστόσο, η εταιρεία διαπραγματεύεται εδώ και πέντε χρόνια και άλλαξε την επωνυμία της σε Apollo Belvedere Services LLP τον περασμένο Ιούνιο.

Μάρτυρας της Στέιβλι στο παρελθόν

Ο Έλληνας επιχειρηματίας και η Στέιβλι έχουν παρελθόν, καθώς ο Βίκτωρ Ρέστης ήταν μάρτυράς της κατά τη διάρκεια της δικαστικής της διαμάχης με την Barclays, πριν 3 χρόνια, αξίας 1,5 δισ. Λιρών.

Η δικαστική διαμάχη αφορούσε στον ρόλο της Στέιβλι στην επείγουσα διάσωση της τράπεζας κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, να και οι δικηγόροι της δεν είχαν χρησιμοποιήσει ή ζητήσει τελικά τα στοιχεία του Ρέστη. Η Στέιβλι δεν κατάφερε να κερδίσει αποζημίωση στην υπόθεση.

Τι δηλώνει η πλευρά του Ρέστη

Αν και οι δικηγόροι της Στέιβλι δεν περίμεναν ότι θα επιδιδόταν διαταγή πτώχευσης, αφού αμφισβητούν το χρέος, οι εκπρόσωποι του Βίκτωρα Ρέστη έχουν διαφορετική άποψη.

Εκπρόσωπος του επιχειρηματία δήλωσε στην Telegraph: «Ο κ. Ρέστης έχει αναθέσει στους δικηγόρους Francis Wilks & Jones να ανακτήσουν ένα ανεξόφλητο υπόλοιπο δανείου που χρονολογείται από το 2008 από την Αμάντα Στέιβλι όπως και οποιαδήποτε αίτηση από τους νομικούς εκπροσώπους της για να παραμεριστεί η νόμιμη απαίτηση του πελάτη μας που ανέρχεται σε 36.841.287 λίρες (συν τους συνεχιζόμενους ημερήσιους τόκους)».

Η Στέιβλι υποστηρίζει ότι χρωστά τον Βίκτωρα Ρέστη λιγότερο από το 1/10 του ποσού, δηλαδή 3 εκατ. λίρες. Πέρυσι σε δημοσίευμα των Financial Times, αναφερόταν ότι η Στέιβλι υποστηρίζει ότι η απαίτηση έχει «σημαντικά διογκωμένους ή εντελώς αδικαιολόγητους» τόκους και έξοδα, κάτι που η πλευρά του κ. Ρέστη χαρακτηρίζει «εσφαλμένο».

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο Βίκτωρ Ρέστης, που στο παρελθόν ήταν διευθυντής της Man City, είναι ηγετική φυσιογνωμία στη ναυτιλιακή βιομηχανία, ενώ είναι επίσης επενδυτής σε πολλές άλλες επιχειρήσεις σε τραπεζικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, μέσα ενημέρωσης, αερομεταφορές, τηλεπικοινωνίες και φιλοξενία, ενώ βρίσκεται στη λίστα του Lloyd’s με τους «100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στη ναυτιλία». Τα ίδια μέσα υπενθυμίζουν και τις δικαστικές περιπέτειες του κ. Ρέστη με τις ελληνικές αρχές. Ωστόσο, αν ο ίδιος είχε μείνει εκτός προσκηνίου, πρόσφατα, εταιρεία συμφερόντων του πλειοδότησε στον διαγωνισμό της Εκκλησίας για την έκταση 80 στρεμμάτων που καλύπτει το Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης, πάνω από την πλαζ του Αστέρα.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς