22.4 C
Athens

Ο Τολιόπουλος σε νέα βραδιά εκτόξευσης στη Χάγη

Ο γκαρντ του Άρη ξεψάρωσε στη Χάγη και πήρε επ' ώμου την εθνική ομάδα ακολουθώντας τη συμβουλή που του έδωσε ο Βασίλης Σπανούλης

Λίγες είναι οι ομάδες που έκαναν το 2/2 στο πρώτο προκριματικό παράθυρο για το Ευρωμπάσκετ 2025 καθώς πολλά φαβορί έπεσαν θύματα έκπληξης λόγω απουσιών και χαλαρότητας.

Η εθνική ομάδα δεν έδειξε χαλαρότητα στη Χάγη αλλά είχε να διαχειριστεί πολλές και σημαντικές απουσίες που έγιναν περισσότερες στην πορεία με τις απώλειες του Ναζ Μήτρου-Λονγκ και του Κώστα Αντετοκούνμπο.

Ο Βασίλης Σπανούλης χρειάστηκε κάποιον να κάνει το βήμα μπροστά κι αυτός που το έκανε ήταν ο Βασίλης Τολιόπουλος. «Παίξεις δεν παίξεις καλά, εγώ σε πιστεύω, να είσαι ο εαυτός σου», του είπε ο ομοσπονδιακός προπονητής προκειμένου να τον απελευθερώσει και το… σχέδιο πέτυχε.

Δεν είναι μόνο το ρεκόρ καριέρας των 26 πόντων (5/9 δίποντα, 4/9 τρίποντα, 4/4 βολές) σε 30’17” και το… φλερτ με το double double (έδωσε 8 τελικές πάσες) όντας ο υπεύθυνος των 44 από τους 74 που σημείωσε συνολικά η επίσημη αγαπημένη στην Ολλανδία.

Είναι η αποφασιστικότητα που έδειξε από το ξεκίνημα του αγώνα με το πρώτο του τρίποντο αλλά και το πολύ κρίσιμο καλάθι για να κλειδώσει τη νίκη στο τέλος.

Ο 27χρονος πραγματοποιεί την καλύτερη σεζόν της καριέρας του στον Άρη και ο Βασίλης Σπανούλης ήξερε τι μπορεί να περιμένει από εκείνον γνωρίζοντας πως είναι ικανός να του το ανταποδώσει.

Από την πρώτη στιγμή ο Τολιόπουλος επαναλάμβανε πως ο ομοσπονδιακός προπονητής είναι το πρότυπό του και χαρακτηρίζει ως μεγάλη τιμή την εμπιστοσύνη που του δείχνει.

Όπως έκανε στο παιχνίδι Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ στην 4η περίοδο – αλλά στην Ολλανδία σε μεγαλύτερη διάρκεια – ο Τολιόπουλος άπλωσε στο παρκέ όλα τα ηγετικά του χαρακτηριστικά βγάζοντας από το μυαλό του ότι φορά τη φανέλα με το εθνόσημο. Αυτό είναι που τον βοήθησε να ξεκλειδώσει και να πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες χωρίς να φοβηθεί ούτε το μακρινό σουτ ούτε την επαφή στο αντίπαλο καλάθι.

Το φινάλε του πρώτου προκριματικού παραθύρου – και των παρθενικών αγώνων του Βασίλη Σπανούλη στον πάγκο της επίσημης αγαπημένης – βρίσκει την εθνική ομάδα να έχει κερδίσει τον Τολιόπουλο στον δρόμο φυσικά για το προολυμπιακό τουρνουά του καλοκαιριού που θα κρίνει την παρουσία στο Παρίσι. Κι αν κάτι έδειξε η παρουσία του Τολιόπουλου είναι πως παίκτες με ατόφιο ταλέντο και τσαγανό χρειάζονται στη νέα διαδρομή που χαράσσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς