24 C
Athens

Ο Ολυμπιακός έχασε (και) το μυαλό του, ο Παναθηναϊκός είχε υποδοχή και Ερνάντες

Ο Ανδρέας Καταχανάς γράφει για το πώς ο Παναθηναϊκός γράπωσε δίκαια το πλεονέκτημα έδρας κόντρα σε έναν Ολυμπιακό που δεν είχε καν την ψυχραιμία να πάρει τον βαθμό σε ένα «δικό του» σετ

Δεν χρειάζεται να λέμε κάθε φορά τα αυτονόητα. Το βόλεϊ είναι δίκαιο άθλημα και ό,τι σπείρεις θα θερίσεις. Ιδιαίτερα όταν δύο ομάδες πλέουν στα ίδια νερά σε ένα συνολικά πολύ κακό πρωτάθλημα.

Αγωνία για την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου στη Volley League, δεν υπάρχει (πέρα από το πώς θα διαμορφωθούν τα ζευγάρια των ημιτελικών). Ο Παναθηναϊκός δίκαια πήρε το πλεονέκτημα έδρας απέναντι στον Ολυμπιακό και για πρώτη φορά φέτος έδειξε πραγματικά καλός σε ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι στα λίγα που έχει δώσει.

 

Πολλοί θα σταθούν στο σερβίς που, ναι, ήταν εντυπωσιακό για μια ομάδα που φέτος ρισκάρει περισσότερο σε σχέση με πέρσι. Άλλωστε, έχει κι αυτή τη δυνατότητα με τον πάγκο της και είναι κάτι που το αναφέραμε πριν το παιχνίδι με τα παραδείγματα των Μάρκου και Κασαμπαλή.

Ο Βουλκίδης και ο Ερνάντες δημιούργησαν τα περισσότερα προβλήματα (ο Κουβανός άλλωστε γύρισε το 4ο σετ) ώστε να στηθεί καλύτερα το πράσινο μπλοκ και να σπάσουν μπάλες στο φιλέ για να έρθουν κόντρα μπάλες: εκεί ειδικά οι Πράσινοι ήταν που έδειξαν κατά πολύ ανώτεροι σε ποσοστό 54% με τον Ολυμπιακό να έχει το φτωχό 34%.

Πέρα από την εξαιρετική απόδοση από τα εννέα μέτρα, ο Παναθηναϊκός – ακόμα και στη βραδιά που του Ολυμπιακού δεν του βγήκε η όποια προσπάθεια για αντίστοιχη πίεση – είχε εκπληκτική υποδοχή.

Ο Κόβαρ υποδέχθηκε την μπάλα 25 φορές και είχε 48% άριστη, ο Πρωτοψάλτης ό,τι προβλήματα αντιμετώπισε τα «κάλυψε» σε δεύτερο χρόνο με σπουδαίες άμυνες και ο Κοντοστάθης έκανε το πρώτο του πολύ καλό παιχνίδι σε ματς τέτοιων απαιτήσεων: Έχει ακούσει πολλά, αλλά ανταποκρίθηκε μια χαρά σε 21 υποδοχές και χωρίς να δώσει άσο.

Καλώς ή κακώς όμως τον τίτλο του πολυτιμότερου θα τον πάρει ο Ερνάντες. Ο Κουβανός επέδειξε αγωνιστική ωριμότητα τόσο στις αντιδράσεις του όσο και στο 4ο σετ (στην ανατροπή από το 13-19) και κυρίως στις επιθέσεις που τελείωσε όταν η μπάλα έκαιγε. Το 53% είναι από μόνο του ένα καλό ποσοστό, ενώ «έδωσε» (είτε με χαμένο σερβίς, είτε με μπλοκ που δέχθηκε ή άουτ επιθέσεις) μόλις 13 πόντους από τους συνολικά 91 που πήρε ο Ολυμπιακός.

Να δούμε όμως και λίγο πιο λεπτομερώς όσα έκαναν και οι Ερυθρόλευκοι που παρουσιάστηκαν πολύ κατώτεροι των περιστάσεων για τρίτη φορά φέτος σε ματς με ομάδα της πρώτης τετράδας (έχασαν εύκολα από τον Μίλωνα εκτός έδρας, έχασαν το Super Cup από τον ΠΑΟΚ και τώρα από τον Παναθηναϊκό και μαζί την όποια πιθανότητα για το πλεονέκτημα έδρας). Και δεν υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία περί κούρασης ή οτιδήποτε άλλο.

Η αλήθεια είναι πως με τα σετ όλα να είναι «κλειστά» (πλην του πρώτου φυσικά), δίνεται η εντύπωση σε κάποιον που δεν έχει δει το παιχνίδι, πως ο Ολυμπιακός έπαιξε καλά. Σε καμία περίπτωση.

Οι Ερυθρόλευκοι έπιασαν πολύ καλή απόδοση μόνο στο 4ο σετ ως το 13-19 και μετά… σιωπή.

Η ανεξήγητη συμπεριφορά του Παγένκ – σαν να ξεκίνησε τώρα να παίζει βόλεϊ – να δημιουργήσει χαμό αντί να ηρεμήσει και να κλείσει η ομάδα του το σετ, είναι πραγματικά αντικείμενο μελέτης. Ο Σλοβένος κεντρικός φέτος δεν είναι ο περσινός παίκτης και MVP του πρωταθλήματος και στη σεζόν περισσότερο πρόβλημα αποτελεί αγωνιστικά.

Πολλάκις έχουμε αναφέρει πως ο Ολυμπιακός δεν είναι μια ομάδα που τρομάζει όπως πέρσι με το σερβίς της (αφού περισσότερο χρησιμοποιεί τακτικής). Ο Παγένκ είναι ατού σε ένα τέτοιο σύνολο όπως το περσινό (ακόμα και με τις επιθέσεις του που ανοίγει το κέντρο στα δύο) όμως φέτος η κατάσταση είναι διαφορετική. Η επιβάρυνση από τα τέσσερα τουρνουά του καλοκαιριού με την εθνική Σλοβενίας (βασικός και αναντικατάστατος σε όλα) είναι μεγάλη και στα 38 το σώμα δεν ακολουθεί το ίδιο.

Αυτό όμως που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί είναι μια τέτοια αντίδραση που δημιουργεί χαμό. Ο πιο αδαής ξέρει πως η αναμπουμπούλα και η ένταση ευνοεί πάντα αυτόν που κυνηγάει.

Μερικές φορές ο τρόπος που καταλαβαίνει κανείς τα λάθη του είναι σκληρός. Οι Ερυθρόλευκοι φέτος έχουν κάνει εξαιρετικά παιχνίδια με το δίδυμο ΓκουσταβάοΤζούριτς αλλά ο Βραζιλιάνος «πληρώνει» το ότι δεν έχει σερβίς και επίθεση παρότι στο μπλοκ άμυνα του φετινού Ολυμπιακού κουμπώνει πολύ καλύτερα. Δεν είναι όμως πως ο Παγένκ φέτος έχει βοηθήσει στο σερβίς ή στην επίθεση.

Ειδικά στο επιθετικό κομμάτι δεν θα μπορούσε βέβαια κανείς να του ζητήσει περισσότερα μιας και η υποδοχή στο Μετς ήταν κακή και ο Τράβιτσα δεν μπορούσε να παίξει πρώτο χρόνο. Και ξαναλέμε πως ακόμα και με τόσο κακή εμφάνιση οι Ερυθρόλευκοι δεν μπόρεσαν να κάνουν το 2-2 ή έστω να διαχειριστούν καλύτερα το 3ο σετ όπου πελάγωσαν στην πίσω ζώνη στα σερβίς του Πετρέα.

Μια αγωνιστική πριν το κλείσιμο της κανονικής περιόδου, ο Ολυμπιακός έχασε το μυαλό του έπειτα από σχεδόν δύο εβδομάδες ξεκούρασης. Δεν παρουσιάστηκε καλύτερος σε τομείς που έπρεπε, δεν έδειξε έτοιμος για το ντέρμπι, παρόλα αυτά τα πλέι οφ είναι μια άλλη ιστορία. Εκεί θα φανεί αν μπορεί να διορθώσει όσα επιμελώς έχουν κρυφτεί κάτω από το χαλάκι.

ΥΓ.1: «Ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι. Νομίζω, ο αντίπαλος άξιζε να κερδίσει». Εξαιρετική παραδοχή του Τράβιτσα, από τις ωραίες δηλώσεις παικτών. Από τέτοιους μεγάλους αθλητές μπορούν να παραδειγματιστούν οι νεότεροι και να τοποθετούνται πιο έξυπνα.

ΥΓ.2: Ελπίζω να μην ισχύει η φήμη πως η εθνική δεν θα συμμετάσχει ΟΥΤΕ ΦΕΤΟΣ στο Silver ή Golden League όπως κάνουν όλες οι εθνικές ομάδες (μέχρι και τα Νησιά Φερόε). Θα πρόκειται για μεγάλη ντροπή. Ας ελπίσουμε ότι είναι απλή φήμη και δεν θα χρειαστεί να επανέλθουμε.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Ολυμπιακός: Με Πασχαλάκη και αρκετές αλλαγές η ενδεκάδα κόντρα στη Λαμία

Δείτε τις επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση με τη Λαμία στο «Γ. Καραϊσκάκης» με τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη να επιστρέφει κάτω από τα δοκάρια μετά το ντέρμπι της πρεμιέρας των πλέι οφ απέναντι στον Παναθηναϊκό

Δευτεραθλητής Ευρώπης ο εκπληκτικός Στέφανος Ντούσκος στο μονό σκιφ!

Τρίτη μεγάλη επιτυχία για τα ελληνικά κουπιά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ζέγκεντ, με τον Στέφανο Ντούσκο να κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στο μονό σκιφ και να δείχνει πανέτοιμος για την Ολυμπιάδα του Παρισιού

Η καρμανιόλα των 9/10 μπρέικ απειλεί τον Ολυμπιακό που ψάχνει κόντρα στην Μπαρτσελόνα μια ακόμα υπέρβαση

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε με ένα τεράστιο διπλό από τη Βαρκελώνη και ο Γιώργος Χαλάς εξηγεί τις μεγάλες δυσκολίες που περιμένουν τους Ερυθρόλευκους στο ΣΕΦ, όπου καλούνται να πάνε κόντρα σε μια παράδοση που έχει μόλις μια εξαίρεση την τελευταία πενταετία