22.9 C
Athens

Νέα απίστευτη πρόκληση Ερντογάν: «Ειρηνευτική επιχείρηση» η εισβολή στην Κύπρο

Υποστήριξε ότι αυτή η «ειρηνευτική επιχείρηση» και το εμπάργκο που ακολούθησε, ανέδειξε την πλήρη τεχνολογική εξάρτηση της Τουρκίας από τις άλλες χώρες

Φορώντας στολή της Πολεμικής Αεροπορίας και μιλώντας στο Φεστιβάλ Αεροδιαστημικής και Τεχνολογίας που διοργανώθηκε στο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχασε μια ακόμα ευκαιρία να αποδείξει πόσο προκλητικός είναι, βαφτίζοντας «ειρηνευτική επιχείρηση» μια στρατιωτική επέμβαση που στοίχισε χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους και μια διχοτομημένη χώρα.

«Ειρηνευτική επιχείρηση» ήταν λοιπόν για τον Τούρκο πρόεδρο η επέμβαση στην Κύπρο, που υποχρέωσε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν με τη βία τις εστίες τους, να δουν τις ζωές τους να καταστρέφονται και ακόμα και σήμερα να μην έχουν κάποιο τόπο απόθεσης οστών να επισκεφθούν, για να τιμήσουν τους νεκρούς τους, καθώς αυτοί αγνοούνται ακόμη.

«Μέχρι την “ειρηνευτική επιχείρηση” στην Κύπρο το 1974, η Τουρκία ήταν πλήρως εξαρτημένη τεχνολογικά από την εξωτερική βοήθεια. Λόγω του εμπάργκο που επιβλήθηκε στη χώρα μας, από πυρομαχικά μέχρι ανταλλακτικά, ακόμη και στην ασύρματη τηλεπικοινωνία και σε όλα τα επικοινωνιακά συστήματα, μας έκανε να καταλάβουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος τόνισε ότι τώρα η Τουρκία είναι σε θέση να παράξει τα πάντα και να μην έχει ανάγκη από άλλες χώρες.

«Στο σημερινό κόσμο, η πρώτη προϋπόθεση για την ανεξαρτησία και ανάπτυξη μίας χώρας είναι ο σχεδιασμός, η παραγωγή και η εξαγωγή τεχνολογίας», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία χρησιμοποιεί κατά 65% εγχώρια προϊόντα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της, όπως είπε ο Ερντογάν.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Τουρκίας κάλεσε τους Τούρκους επιστήμονες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, σε μια προσπάθεια να αναστρέψει το φαινόμενο του brain drain (της μαζικής μετανάστευσης εξειδικευμένων επαγγελματιών στο εξωτερικό).

«Ξεκινήσαμε μια εκστρατεία προκειμένου να φέρουμε τους επιστήμονές μας πίσω στην πατρίδα. Απευθύνομαι στους επιστήμονές μας σε κάθε γωνιά του πλανήτη να συμμετάσχουν στο επιστημονικό και τεχνολογικό κίνημα», είπε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους στην ομιλία του στην έκθεση αεροναυπηγικής και τεχνολογίας στο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Φορώντας στολή της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας και με τη συνοδεία αεριωθούμενων F-16, ο Ερντογάν αφίχθη αεροπορικώς στο νέο αεροδρόμιο για να παραστεί στις εκδηλώσεις.

«Οι φοιτητές που στέλνουμε να σπουδάσουν μηχανική στη Δύση επιστρέφουν στο μεγαλύτερο ποσοστό… με το μυαλό τους παραπλανημένο», επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος, υποσχόμενος την εκπόνηση νέων σχεδίων με τη στήριξη του κράτους, ιδίως στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς