20.2 C
Athens

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-4: Διαστημικός Θρύλος έγραψε ιστορία στην Τούμπα!

Ο απίθανος Ολυμπιακός του Μεντιλίμπαρ επέστρεψε με... τόκο στον ΠΑΟΚ το 2-4 του πρώτου γύρου, παίρνοντας τη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη του στην Τούμπα μετά το 1965

Ο Ολυμπιακός είναι εδώ! Πιο εδώ… δεν γίνεται! Οι Ερυθρόλευκοι ήθελαν και πήραν εμφατικά το πρώτο φετινό τους ντέρμπι διασύροντας τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα με 1-4 και επιβεβαίωσαν πως με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αρχίζει να αλλάζει το πράγμα προς το καλύτερο.

Οι Πειραιώτες έριξαν τεσσάρα στην Τούμπα μετά από περίπου 24 χρόνια (27/11/2000) και πανηγύρισαν τη δεύτερη πιο ευρεία νίκη τους εκτός έδρας κόντρα στον ΠΑΟΚ μετά το 1965!

Ασταμάτητη η ομάδα του Μεντιλίμπαρ που έκανε δήλωση στην Τούμπα με τη διαφορά από την κορυφή να πέφτει στους πέντε βαθμούς.

Πλάνο, σωστή κάλυψη και πίεση, ορθολογικές επιλογές στην ενδεκάδα και υπέροχη τακτική προσέγγιση από την αρχή ως το τέλος για το ιστορικό αποτέλεσμα του Ολυμπιακού στην Τούμπα λίγες μέρες μετά την ευρωπαϊκή νίκη επί της Φερεντσβάρος και με το μυαλό στον επαναληπτικό της Βουδαπέστης την επόμενη Πέμπτη όπου θα κριθεί η πρόκριση στους «16» του Conference!

Οι Ερυθρόλευκοι έδειξαν εξ αρχής – και παρά το ελαφρύ ροτέισον – πως θα υπηρετήσουν ένα σωστό πλάνο ανεξαρτήτως προσώπων με πίεση ψηλά και τη μεσαία γραμμή να κόβει και να… ράβει αφού Έσε, Τσικίνιο και Όρτα ήταν εντυπωσιακοί, χωρίς ασφαλώς να υστερήσει κάποιος από τους υπόλοιπους σε μια τέτοια ιστορική βραδιά.

Από το 15′ και έπειτα, ο Ολυμπιακός πάτησε καλά στην κατάμεστη Τούμπα και ξεκίνησε να απειλεί. Ο Ναβάρο προειδοποίησε στο 17′ και στο 19′ ο Φορτούνης αστόχησε από πλεονεκτική θέση. Πριν συμπληρωθεί το ημίωρο, οι Ερυθρόλευκοι βρήκαν δίχτυα με τον Ποντένσε να τροφοδοτεί κάθετα τον Τσικίνιο, το σουτ του Πορτογάλου απομακρύνθηκε από τον Κοτάρσκι και στην επαναφορά ο Ναβάρο έκανε το 0-1.

Η απάντηση του ΠΑΟΚ ήρθε στο 37ο λεπτό σε μια φάση που υπάρχει επιθετικό φάουλ στο ξεκίνημα και χέρι του Μουργκ στη συνέχεια πριν η μπάλα φτάσει στον Ντεσπόντοφ και εκείνος πλασάρει ψύχραιμα για το 1-1.

Ακόμα και με αυτή την αδικία, ο Ολυμπιακός συνέχισε να είναι ανώτερος και να το δείχνει με ένα απίθανο γκολ του Ποντένσε με κεραυνό εκτός περιοχής για το 1-2 στο 54′.

Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να αναπτυχθεί κυρίως από τα αριστερά, κέρδισε κάποια φάουλ γύρω από την περιοχή του Πασχαλάκη αλλά πολλά σουτ κατέληγαν σε σώματα. Μια προσπάθεια του Ντεσπόντοφ κατέληξε άουτ στο 59′ ενώ η κεφαλιά του Οζντόεφ στο 71′ ήταν βούτυρο στο ψωμί του Πασχαλάκη.

Οι αλλαγές έδωσαν περαιτέρω ώθηση στον Ολυμπιακό που έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη του. Γρήγορη αντεπίθεση στο 84′ και γύρισμα του Ποντένσε από τα αριστερά στον Ελ Κααμπί για το 1-3 του Μαροκινού, ο οποίος στο 90′ με το δεύτερο προσωπικό του γκολ μετά από άρτια αντεπίθεση και σουτ από κοντά έπειτα από την επέμβαση του Κοτάρσκι στο σουτ του Ποντένσε.

ΠΑΟΚ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-4

Σκόρερ: 39′ Ντεσπόντοφ / 29′ Ναβάρο, 54′ Ποντένσε, 83′, 90′ Ελ Κααμπί

Γήπεδο: Τούμπα

Διαιτητής: Ντίνγκερτ (ΓΕΡ)

Κίτρινες: Ντεσπόντοφ, Τόμας / Μπιανκόν, Φορτούνης, Έσε, Πασχαλάκης, Ναβάρο, Κάρμο

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Σάστρε (72′ Ότο), Κεντζιόρα, Κουλιεράκης, Μπάμπα, Οζντόεφ, Μεϊτέ (72′ Σβαμπ), Μουργκ (61′ Α. Ζίβκοβιτς), Ντεσπόντοφ, Κωνσταντέλιας (87′ Τζίμας), Σαμάτα (61′ Μπράντον)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Πασχαλάκης, Ροντινέι, Μπιανκόν (87′ Ρέτσος), Κάρμο, Ορτέγκα, Έσε, Τσικίνιο, Όρτα (80′ Ιμπόρα), Φορτούνης (76′ Μασούρας), Ναβάρο (76′ Ελ Κααμπί), Ποντένσε

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς