20.2 C
Athens

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 1-0: Βήμα πρόκρισης με Ελ Κααμπί στο ντεμπούτο Μεντιλίμπαρ (vid)

Ένα γκολ του Ελ Κααμπί στο 83' δίνει στον Ολυμπιακό προβάδισμα πρόκρισης ενόψει της ρεβάνς στη Βουδαπέστη - Οι Ερυθρόλευκοι έσπασαν το φετινό αήττητο της Φερεντσβάρος στην Ευρώπη και βάζουν πλώρη για τους «16» του Conference League

Καλύτερο ντεμπούτο δεν θα μπορούσε να φανταστεί στον πάγκο του Ολυμπιακού ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ! Ο Βάσκος παρουσίασε έναν Ολυμπιακό τακτοποιημένο με εξαιρετικό πλάνο στον αγωνιστικό χώρο και δικαιώθηκε και εκ του αποτελέσματος. Οι Ερυθρόλευκοι επιβλήθηκαν με 1-0 της Φερεντσβάρος στο Καραϊσκάκη που… έβραζε στην επιστροφή του κόσμου στις εξέδρες!

 

Οι Πειραιώτες πανηγύρισαν μια ακόμα ευρωπαϊκή νίκη και υποχρέωσαν στην πρώτη της ήττα την πρωταθλήτρια Ουγγαρίας στο Conference αφού ήταν αήττητη και στα 12 παιχνίδια που έχει δώσει φέτος!

 

Οι Ερυθρόλευκοι έκαναν το πρώτο βήμα πρόκρισης για τους «16» της διοργάνωσης στην οποία αγωνίζονται για πρώτη φορά και γνωρίζουν πως ακολουθεί ένας δύσκολος επαναληπτικός το βράδυ της επόμενης Πέμπτης στη Βουδαπέστη. Το 1-0 αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ατού και φυσικά η ψυχολογία είναι στα ύψη.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ διατήρησε την παράδοση που τον θέλει να κερδίζει στο ντεμπούτο του στον πάγκο σε οποιοδήποτε σύλλογο. Παρουσίασε μια ομάδα με διάταξη 4-3-3 που έμοιαζε – και ήταν – πιο σφιχτή αμυντικά στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα ενώ είχε και τον έλεγχο στο μεγαλύτερο κομμάτι. Το γκολ ήρθε δίκαια και οι Ερυθρόλευκοι βρήκαν τον τρόπο ειδικά με το 4-4-2 μετά το 78′.

Αντίθετα, οι Ούγγροι έκαναν ένα καλό πρώτο ημίωρο και ένα καλό τέταρτο στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους αλλά λίγα πράγματα από καθαρές ευκαιρίες. Κι από τη στιγμή που το γκολ του Βάργκα στο 2′ ακυρώθηκε σωστά ως οφσάιντ, οι Πειραιώτες άρχισαν να το πιστεύουν περισσότερο.

Η πρώτη μεγάλη στιγμή του αγώνα ανήκε στους Ούγγρους καθώς στο 24ο λεπτό ο Ραμίρες βρήκε τον χώρο και έπιασε το δυνατό σουτ εκτός περιοχής με τον Πασχαλάκη να διώχνει σε κόρνερ.

Πέντε λεπτά αργότερα, ο αριστερός μπακ των φιλοξενούμενων γέμισε στην περιοχή για τον Βάργκα που έπιασε το γυριστό σουτ αλλά η μπάλα έφυγε άουτ, με τον Ολυμπιακό να γίνεται απειλητικός μετά το πρώτο ημίωρο.

Μέσα σε δύο λεπτά ο Ντίμπους έδειξε τα αντανακλαστικά του. Από γέμισμα του Ροντινέι στο 32′, ο Κάρμο έπιασε την καρφωτή κεφαλιά αλλά ο Ούγγρος τερματοφύλακας απομάκρυνε ενστικτωδώς.

 

Στο 34′ μπλόκαρε σταθερά το μακρινό αλλά πολύ καλό σουτ του Φορτούνη, ο οποίος είχε ανεβάσει την απόδοσή του και στο 38′ προσπάθησε να αιφνιδιάσει με καλή εκτέλεση φάουλ αλλά η μπάλα έφυγε κόρνερ.

Οι Ερυθρόλευκοι κυκλοφορούσαν καλά την μπάλα, έκλεισαν καλύτερα τους χώρους και η μοναδική ουσιαστική ευκαιρία της Φερεντσβάρος ήρθε στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου χωρίς όμως η προσπάθεια του Βάργκα να αποδειχθεί ιδιαίτερα απειλητική για τον Πασχαλάκη που έκανε βήματα προς τα πίσω και μάζεψε την μπάλα.

Οι Ούγγροι προσπάθησαν να βρουν μομέντουμ με το ξεκίνημα του δευτέρου μέρους με διαδοχικά κόρνερ που όμως δεν έφεραν αποτέλεσμα. Ένα επικίνδυνο γύρισμα του Αμπού Φανί απομακρύνθηκε από τον Πασχαλάκη πριν η μπάλα καταλήξει στον Βάργκα.

Γενικότερα, ο Ολυμπιακός έφερε πλήρως το παιχνίδι στα μέτρα του και με την είσοδο του Ποντένσε ανέβασε τα επίπεδα επιθετικότητάς του την ώρα που οι φιλοξενούμενοι έμοιαζαν να περιορίζονται σε παθητικό ρόλο.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποφάσισε να ρισκάρει στα τελευταία λεπτά, έριξε στην… αρένα τον Γιόβετιτς που πήρε θέση δίπλα στον Ελ Κααμπί και μάλιστα τον τροφοδότησε άμεσα στο 80′, με το σουτ του Μαροκινού να απομακρύνεται από τον Ντίμπους.

Ο Ούγγρος ωστόσο δεν θα μπορούσε να έχει απάντηση στη φάση του 83ου λεπτού όταν ο Φορτούνης άνοιξε υπέροχα στα δεξιά για τον Ροντινέι που έβγαλε άψογη σέντρα, η μπάλα πέρασε πάνω από τον Γιόβετιτς και ο Ελ Κααμπί στο δεύτερο δοκάρι έκανε το 1-0.

Ο Ολυμπιακός πολύ άνετα διατήρησε το υπέρ του προβάδισμα και πανηγύρισε τη νίκη που του δίνει προβάδισμα πρόκρισης στη φάση των «16»!

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΦΕΡΕΝΤΣΒΑΡΟΣ 1-0

Γήπεδο: Γ. Καραϊσκάκης

Σκόρερ: 83′ Ελ Κααμπί

Διαιτητής: Νίμπεργκ (ΣΟΥ)

Κίτρινες: Αλεξανδρόπουλος, Κάρμο / Μακρέτσκις, Γουίνγκο, Μπεν Ρομντάν

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Πασχαλάκης, Ροντινέι, Ντόη, Κάρμο, Ορτέγκα, Έσε, Αλεξανδρόπουλος (62′ Όρτα), Καρβάλιο (78′ Γιόβετιτς), Μασούρας (62′ Ποντένσε), Φορτούνης (90+2′ Ιμπόρα), Ελ Κααμπί (90+2′ Ελ Αραμπί)

ΦΕΡΕΝΤΣΒΑΡΟΣ (Ντέγιαν Στάνκοβιτς): Ντίμπους, Γουίνγκο, Σισέ, Μαέ, Ραμίρες, Μακρέτσκις, Μαϊγκά, Ζαχάριασεν, Αμπού Φανί (80′ Μπέσιτς), Μαρκίνιος (75′ Μπεν Ρομντάν), Βάργκα (75′ Πέσιτς)

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς