21 C
Athens

Νιγηρία – Ν. Αφρική 1-1 (4-2 πεν.): Με μπροστάρη και σκόρερ Εκόνγκ στον τελικό του Κόπα Άφρικα

Μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, η Νιγηρία έγινε η πρώτη ομάδα που πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του Κόπα Άφρικα πετώντας εκτός τη Νότια Αφρική. Στο 1-1 η κανονική διάρκεια του παιχνιδιού και η παράταση.

Τα πράγματα φάνηκε πως θα ήταν πιο εύκολα για τους τυπικά γηπεδούχους, όταν ο αμυντικός του ΠΑΟΚ και αρχηγός της εθνικής ομάδας, Τροστ-Εκόνγκ άνοιξε το σκορ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 67′.


Στο 85′ φάνηκε όλα να τελειώνουν καθώς το βαρύ όνομα της Νιγηρίας, Βίκτορ Όσιμεν, σκόραρε για το 2-0. Ωστόσο η μοίρα τα έφερε έτσι να ακυρωθεί το γκολ μετά από εξέταση του VAR και να δοθεί πέναλτι στη Νότια Αφρική. Ο Μοκοένα ανέλαβε την εκτέλεση και ευστόχησε για το 1-1 στέλνοντας το ματς στην παράταση.

Στον έξτρα χρόνο δεν άλλαξε κάτι και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί η εμπειρία έπαιξε ρόλο και η Νιγηρία επικράτησε με 4-2 πανηγυρίζοντας τη μεγάλη πρόκριση στον τελικό του Κόπα Άφρικα όπου θα αντιμετωπίσει τον νικητή της αναμέτρησης ανάμεσα σε Ακτή Ελεφαντοστού και Κονγκό.

ΝΙΓΗΡΙΑ: Νουαμπαλί, Άινα, Τροστ-Εκόνγκ, Ατζαγί, Μπάσεϊ, Οσάγι-Σάμουελ (120+2′ Οσαγί-Σάμουελ), Ονιέκα (102′ Αρίμπο), Ιγουόμπι (62′ Γιουσούφ), Σάιμον (62′ Τσουκουέζε), Όσιμεν (110′ Μόφι), Λούκμαν (102′ Ιχεανάτσο)

Ν. ΑΦΡΙΚΗ: Γουίλιαμς, Μουντάου, Κεκάνα, Μβάλα, Μοντίμπα, Μοκοένα, Ξούλου (76′ Μαγιαμπέλα), Σιτόλε, Ζουάνε (76′ Λεπάσα, 117′ Σιμπίσι), Μακγκόπα, Τάου

ΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ

1-0 Μοφί (Νιγηρία)

1-0 Άστοχος ο Μοκοένα (Ν. Αφρική)

2-0 Ομερούο

2-1 Μαγιαμπέλα

2-1 Άστοχος ο Έινα

2-1 Άστοχος ο Μακγκόπα

3-1 Εκόνγκ

3-2 Εμβάλα

4-2 Ιχεανάτσο 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς