19.9 C
Athens

Η ΑΕΚ ξεκινά και ο πήχης είναι ψηλά!

Ο Κώστας Κοσικίδης γράφει στο FWS.GR για την έναρξη της προετοιμασίας της ΑΕΚ και τις μεγάλες προσδοκίες που προέκυψαν από τις δηλώσεις του Μαρίνου Ουζουνίδη

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν σηκωθούν τα μανίκια και πιάσουν και πάλι δουλειά στο προπονητικό κέντρο στα Σπάτα οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ και το τεχνικό επιτελείο για την επόμενη σεζόν.

Η επόμενη χρονιά θα είναι μια διαφορετική χρονιά απ’ την προηγούμενη, καθώς η Ένωση ξεκινάει μαζί με όλους τους υπόλοιπους αντιπάλους της, απ’ την αφετηρία αλλά με την ίδια να έχει στα χέρια της τα σκήπτρα της Πρωταθλήτριας Ελλάδας. Αν μη τι άλλο ένα σκηνικό πρωτόγνωρο για την σύγχρονή κατάσταση της ομάδας, καθώς είχε να το ζήσει 24 ολόκληρα χρόνια.

Απ’ την άλλη η φετινή έναρξη της προετοιμασίας είναι επίσης διαφορετική, καθώς η ΑΕΚ θα έχει στο τιμόνι της ένα νέο προπονητή, αλλά και παίκτες απ’ τον περυσινό κορμό που δεν θα είναι την εφετινή χρονιά στην Ένωση.

Με λίγα λόγια ξεκινάει στην ουσία απ’ το μηδέν και σχεδόν με μια νέα ομάδα να χτίζεται στην προετοιμασία για την επόμενη σεζόν. Το μεγαλύτερο μέρος των μεταγραφών που θα γίνουν στην Ένωση, θα πρέπει να προορίζονται για βασικές λύσεις, καθώς απ’ τον περυσινό κορμό της έφυγαν οι Σέρχιο Αραούχο, Λάζαρος Χριστοδουλόπoυλος, Όγκνιεν Βράνιες και Γιάκομπ Γιόχανσον (και ας μην ήταν στο μεγαλύτερο διάστημα πέρυσι), δηλαδή παίκτες που ήταν σχετικά τα πρώτα βιολιά της ομάδας.

Μια καθυστέρηση η αλήθεια είναι την έχει ο μεταγραφικός σχεδιασμός της ομάδας, αλλά σίγουρα δεν έχει αργήσει. Καθώς αν σκεφτεί κανείς ότι η Ένωση τον πρώτο της επίσημο αγώνα τον έχει στις 7-8 Αυγούστου, τότε έχουμε μπροστά μας αρκετές μέρες, ώστε να κινηθεί στην μεταγραφική αγορά. Βέβαια, με την προϋπόθεση ότι θα αποκτήσει παίκτες σχετικά έτοιμους και όχι τύπου Αλμέϊδα που θέλουν ένα τρίμηνο μπροστά τους για να ξανανιώσουν ποδοσφαιριστές.

Αν μη τι άλλο όλα αυτά πρέπει να τα διαχειριστεί ο Μαρίνος Ουζουνίδης απ’ την πρώτη κιόλας μέρα, έχοντας παράλληλα στο διάβα του τις παραπάνω δυσκολίες, περιμένοντας να προχωρήσουν μέσω των μεταγραφών σε αντικαταστάσεις των παικτών που αποχώρησαν. Όμως, οι μεταγραφές του Δικέφαλου, θα πρέπει να είναι με παίκτες καλύτερους ή τουλάχιστον πάνω κάτω ίδιους με αυτούς που αποχώρησαν. Δύσκολη αποστολή, αλλά μόνο έτσι θα μπορέσει η ΑΕΚ να ανέβει επίπεδο για το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και να παραμείνει και του χρόνου στην κορυφή της Super League.

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης απ’ την πλευρά του και με την πρώτη του γνωριμία με τους εκπροσώπους που ασχολούνται με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ, έδειξε αποφασισμένος να πετύχει με την Ένωση, όσα δεν είχε πετύχει μέχρι στιγμής στην καριέρα του. Ανέβασε από μόνος του τον πήχη ψηλά, θέτοντας δημόσια τους στόχους της ομάδας, μιλώντας για καλύτερο ποδόσφαιρο σε σύγκριση με πέρυσι και να κατακτήσει ότι δεν κατέκτησε την περασμένη χρονιά η Ένωση.

Ο Έλληνας τεχνικός έδειξε απ’ την πρώτη στιγμή τι θέλει η ΑΕΚ απ’ τον ίδιο και ο ίδιος έδειξε ότι ξέρει τι μπορεί να καταφέρει και να δώσει στην Ένωση. Σίγουρα, βλέπει την ΑΕΚ σαν μια ευκαιρία να δείξει τις ικανότητες του σε μια ομάδα πρωταθλητισμού και αν μπορεί να ανταπεξέλθει στους υψηλούς στόχους και ρυθμούς, στην ηλεκτρική καρέκλα των Κιτρινόμαυρων.

Απ’ την στιγμή μάλιστα που ο προκάτοχος του, πέτυχε το μεγάλο στόχο, κατακτώντας το πρωτάθλημα και παίζοντας στο μεγαλύτερο της διάστημα, ωραίο ποδόσφαιρο με μια καλή παρουσία στην Ευρώπη, δεν φοβάται να ανεβάσει τον πήχη και να υποστεί τις όποιες συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν.

Βέβαια, η στάση του Ουζουνίδη είναι η ίδια που είχε όλα αυτά τα χρόνια στην προπονητική του καριέρα και τον έχουν κάνει έναν απ’ τους καλύτερους Έλληνες προπονητές. Μάλιστα, η καλή παρουσία του Παναθηναϊκού με τα χίλια προβλήματα οφείλεται αποκλειστικά στον Έλληνα προπονητή, ενώ δεν είναι τυχαίο και το ενδιαφέρον που είχαν δείξει στο πρόσωπο του κατά καιρούς ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ. Με τους Ερυθρόλευκους να έρχονται μάλιστα και σε συμφωνία μαζί του αλλά τελικά δεν προχώρησαν στην απόκτηση λόγω αντίδρασης των φιλάθλων τους, αναγκάζοντας τον μάλιστα να τον απολύσουν απ’ τον Πανιώνιο μετά την οργισμένη αντίδραση των φίλων της Νέας Σμύρνης, επειδή συμφώνησε με την ομάδα του Πειραιά.

Ο ψηλός πήχης έχει ιδιαιτερότητες που μπορεί να της πληρώσει ο Έλληνας τεχνικός, αλλά σίγουρα δεν θα βγάλει χαμένη την ΑΕΚ, που πρέπει να μάθει να ζει με αυτό, καθώς με την επιστροφή της στην κορυφή του Ελληνικού πρωταθλήματος, καλείται να μείνει εκεί και τον επόμενο χρόνο και τα επόμενα χρόνια.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς