17.7 C
Athens

Η Αρκάς δεν έχει τη λάμψη της Ζιράτ αλλά διαθέτει παίκτες που τρομάζουν

Ο Ανδρέας Καταχανάς βάζει στο μικροσκόπιο την αντίπαλο του Ολυμπιακού που αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιό του στον δρόμο για έναν δεύτερο σερί ευρωπαϊκό τελικό

Αφού έκανε σπουδαίες εμφανίσεις και πήρε σημαντικά αποτελέσματα, ο Ολυμπιακός έδωσε συνέχεια στο φετινό ευρωπαϊκό του ταξίδι και στη φάση των «8» του CEV Cup. Ο Κυπελλούχος Ευρώπης βρίσκει μπροστά του τον δεύτερο πιο δύσκολο αντίπαλο και μια ομάδα που πάει τρένο από τα τέλη Νοεμβρίου.

Η Αρκάς δεν έχει τη λάμψη της Ζιράτ, της Χάλκμπανκ ή ακόμα και της Φενέρμπαχτσε. Αντίθετα, είναι μια ομάδα στην οποία μπορεί να έχουν αγωνιστεί πολύ μεγάλα ονόματα στο παγκόσμιο βόλεϊ, αλλά κατά βάση φροντίζει να έχει έναν κορμό από εξελίξιμους Τούρκους αθλητές που βρίσκονται στον προθάλαμο της εθνικής.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Παίζει χωρίς να αισθάνεται ιδιαίτερη πίεση για αποτελέσματα, το διασκεδάζει και κάνει αρκετές… κηδείες στο πρωτάθλημα ειδικά εντός έδρας αφού στη Σμύρνη αποκτά μεγαλύτερη δυναμική.

Με τον ίδιο προπονητή από το 2010

Δεν υπάρχουν πολλές ομάδες που διατηρούν τον ίδιο προπονητή για… 14 χρόνια! Ναι, τόσο καιρό κάθεται στον πάγκο της ο Καναδός Γκλεν Χογκ με όνομα στην πατρίδα του και γιο του τον έμπειρο ακραίο (που παλαιότερα έχει προταθεί στον Ολυμπιακό) Νίκολας Χογκ που μάλιστα έχει και στην Αρκάς τα τελευταία χρόνια.

Ο 65χρονος κόουτς έχει περάσει με επιτυχία από την εθνική της χώρας του, έχει δουλέψει στα μικρότερα κλιμάκια και για να αναδείξει παίκτες. Είναι προπονητής με γνώσεις, αντίληψη του παιχνιδιού και είναι αρκετά προσαρμοστικός κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα τελευταία παιχνίδια της Αρκάς. Ο γιος του ξεκίνησε βασικός αλλά μετά το πρώτο σετ αντικαταστάθηκε αφού ήταν κακός στην υποδοχή και μέτριος στην επίθεση. Αν μη τι άλλο δίκαιος.

Τις επιτυχίες του πάντως τις έχει καταγράψει σε αυτή τη 14ετή θητεία του. Δύο πρωταθλήματα (από τα τέσσερα της Αρκάς), δύο (από τα τρία) Κύπελλα και μια συμμετοχή σε Final Four Champions League τη σεζόν 2011/12, όταν οι Τούρκοι είχαν προκριθεί ως 1οι στον 1ο όμιλο (δύο νίκες επί του Ηρακλή) με τρομερή παρουσία στα νοκ άουτ.

Εκ των φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου

Η ομάδα του φέτος διεκδικεί το CEV Cup και θεωρείται το 2ο φαβορί για την κατάκτησή του πίσω από τον νικητή του «πολωνικού» εμφυλίου στους «8» ανάμεσα σε Ζαβιέρτσιε και Ρεσόβια.

Δεν θα γινόταν να μην είναι φαβορί όχι μόνο γιατί είναι μια τούρκικη ομάδα – με ό,τι συνεπάγεται αυτό – αλλά και γιατί η μέχρι τώρα εικόνα της αυτό δείχνει.

Κι άντε, ας πούμε στο CEV Cup ότι αντιμετώπισε ομάδες στα μέτρα της (απέκλεισε κατά σειρά τη Μούρσα, τη Νεφτοχιμίκ, την Καρλοβάρσκο και τη Σόρια). Στο πρωτάθλημα;

Εκεί μοιάζει να έχει εδραιωθεί – σε μια ανοιχτή χρονιά σε αποτελέσματα στην Τουρκία – στην 7η θέση με 9 νίκες και 8 ήττες εκ των οποίων οι 6 καταγράφηκαν ως το τέλος Νοεμβρίου.

Από τότε, η Αρκάς συνδυάζει τις καλές εμφανίσεις με νίκες όπως εκείνη με 3-0 απέναντι στην πρωταθλήτρια Ζιράτ (πέρασε απευθείας και με 6/6 στους «8» του CEV Champions League) ενώ η πιο πρόσφατη ήττα ήρθε από την πρωτοπόρο Χάλκμπανκ με 2-3 και 21-23 στο τάι μπρέικ. Κάτι λέει αυτό για τη μαχητικότητά της.

Προσθαφαιρέσεις στη μέση της σεζόν

Υπήρξαν πάντως και κάποιες αλλαγές ενώ η χρονιά έτρεχε: ο Λαγκουμτζίγια μετακόμισε στη Χάλκμπανκ και άνοιξε χώρο στα άκρα, ενώ ο Κάρτεφ υπέγραψε αφού έμεινε ελεύθερος από τη Χέμπαρ των πολλών οικονομικών προβλημάτων.

Ακόμα κι έτσι όμως, ο Γκλεν Χογκ μοιάζει να βρήκε τον τρόπο που η ομάδα του θα παίξει και καλό βόλεϊ και θα πάρει και αποτελέσματα.

Με φόρα ενόψει και Ολυμπιακών Αγώνων ο Γκρόζερ

Όταν στην ομάδα σου έχεις έναν παίκτη όπως ο Γκιόργκι Γκρόζερ, η κατάσταση απλουστεύεται. Ο 40χρονος είναι πραγματικός θρύλος του αθλήματος που αγωνίζεται διαρκώς στο υψηλό επίπεδο, ενώ ήταν ο κορυφαίος παίκτης της εθνικής ομάδας της Γερμανίας στο πρόσφατο προολυμπιακό τουρνουά εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή της στο Παρίσι μετά από 12 χρόνια.

Στην Αρκάς τα νούμερά του προκαλούν πραγματικό τρόμο αφού έχει 58% στην επίθεση και είναι 2ος σκόρερ του πρωταθλήματος με 5,43 πόντους ανά σετ αλλά και 4ος καλύτερος σέρβερ (σε κορυφαία λίγκα) με 27 άσους (0,44 ανά σετ). Η έφεσή του στο μπλοκ είναι τεράστια, όπως και η αντίληψη και ο τρόπος εκτέλεσής του. Δεν το συζητάμε καν πως αποτελεί τον νούμερο ένα κίνδυνο για τον Ολυμπιακό και έναν από τους πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμους παίκτες.

Είναι ενδεικτικό πως στα τελευταία τρία παιχνίδια πρωταθλήματος είχε:

16π. (15/23 επ., 1 άσος) στο 3-0 κόντρα στη Ζιράτ
33π. (28/44 επ., 2 άσοι, 3 μπλοκ) στην ήττα με 2-3 από τη Χάλκμπανκ
31π. (28/55 επ., 1 άσος, 2 μπλοκ) στη νίκη με 2-3 στην Τσίζρε

Οι δύο που συνθέτουν επικίνδυνη τριάδα

Εν ολίγοις, η φόρμα του είναι εντυπωσιακή και μαζί με τον Έφε Μαντιρατσί αποτελούν κίνδυνο-θάνατο για την αντίπαλη υποδοχή. Ο Τούρκος είναι από τα μεγάλα ταλέντα της χώρας του, από αυτά που η Αρκάς φροντίζει να αναδείξει (τον έχει από 17 χρονών). Και το κάνει περίφημα.

Πέρα από τη φανταστική του επίθεση, ο 22χρονος ακολουθεί τον Γκρόζερ στους άσους με 27 (0,43 ανά σετ) και έχει 55% στην υποδοχή χωρίς πάντως – απολύτως φυσιολογικά – να έχει την απαιτούμενη σταθερότητα στην υψηλή στοχευμένη πίεση στο αντίπαλο jump speed σερβίς.

Την τριάδα των παικτών που είναι κομβικοί για την Αρκάς συμπληρώνει ο 28χρονος Ερτουγκρούλ Γκαζί που είναι κεντρικός με έφεση στο μπλοκ (3ος καλύτερος στη λίγκα με 0,74 ανά σετ και 42 στο σύνολο).

Σίγουρα ως ομάδα ο Ολυμπιακός λειτουργεί καλύτερα στο μπλοκ άμυνα ειδικά όταν του βγει το σερβίς. Από την άλλη, η Αρκάς αν δεν πιεστεί σε μεγάλο βαθμό, τότε παίζει γρήγορο βόλεϊ που ξεφεύγει από τα ελληνικά δεδομένα.

Πρέπει να την πιέσει όπως τη Ζάκσα

Είτε ο Χογκ ξεκινήσει βασικός δίπλα στον Μαντιρατσί, είτε ο Σουμπάσι, ο Ολυμπιακός έχει βρει πού θα χτυπήσει κυρίως. Η άριστη υποδοχή κυμαίνεται στο 22% και μόνο αν καταφέρουν οι Ερυθρόλευκοι να φτάσουν τους Τούρκους στα επίπεδα του μέσου όρου τους, θα έχουν ελπίδες για ένα καλό αποτέλεσμα ενόψει του πραγματικά δύσκολου επαναληπτικού στη Σμύρνη.

Η ομάδα του Ντανιέλ Καστελάνι αντιμετώπισε φέτος ομάδες που μπόρεσε να φέρει στα δικά της μέτρα είτε πήρε αποτέλεσμα (Ζάκσα, Ροζελάρε εκτός έδρας), είτε όχι (Ζιράτ στο Ρέντη).

Το αν θα το καταφέρει σε δύο νοκ άουτ παιχνίδια όπου υπάρχει και το μαξιλαράκι του χρυσού σετ θα το δούμε στην πράξη. Το σίγουρο είναι πως με μια υπέρβαση και πρόκριση επί της Αρκάς, γίνεται ξεκάθαρο φαβορί για να βρεθεί σε δεύτερο διαδοχικό ευρωπαϊκό τελικό.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Ιωαννίδης εκτός ορίων: Η χυδαία απάντηση σε οπαδό του ΠΑΟ που του είπε ότι δεν τιμά τη φανέλα! (vid)

Απίστευτη έκρηξη του Φώτη Ιωαννίδη μετά την ήττα-σοκ από τον Άρη, αφού έβρισε χυδαία οπαδό που του είπε ότι δεν τιμά τη φανέλα με το τριφύλλι κατά την αποχώρησή του από τη Λεωφόρο

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 3-2: Ζωντανός για τον τίτλο με την ανατροπή της σεζόν στο 90′

Ο ΠΑΟΚ βρήκε τα ψυχικά αποθέματα για να ανατρέψει το 1-2 του Βίντα, αφήνοντας ξερή την Ένωση που ετοιμαζόταν για... γύρο θριάμβου στην Τούμπα με νικητήριο γκολ στο 90'

LIVE: Παναθηναϊκός – Άρης

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό τη live περιγραφή του αγώνα Παναθηναϊκός - Άρης για την 8η αγωνιστική των πλέι οφ της Super League