21.7 C
Athens

Καλλιτεχνικό πατινάζ: Τετραετής αποκλεισμός στην Βαλίεβα από το CAS

Η Ρωσίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Καμίλα Βαλίεβα, της οποίας το θετικό τεστ για απαγορευμένη ουσία είχε «λεκιάσει» τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Πεκίνο 2022, καταδικάστηκε σε αποκλεισμό τεσσάρων ετών με έναρξη της ποινής την 25η Δεκεμβρίου του 2021, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (29/1) το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS).

Η 17χρονη έφηβη-θαύμα, η οποία αρχικά είχε εξαιρεθεί από την κύρωση εκ μέρους της ρωσικής υπηρεσίας αντιντόπινγκ (RUSADA), αποκλείστηκε αναδρομικά για όλη αυτή την περίοδο, πρόσθεσε το ανώτατο δικαστήριο για τον Αθλητισμό.

Το σασπένς δεν αφορούσε το γεγονός ότι η Βαλίεβα είχε παραβιάσει τη νομοθεσία κατά του ντόπινγκ, καθώς η έφηβη δεν είχε αμφισβητήσει το θετικό τεστ στα τέλη του 2021 για την τριμεταζιδίνη, μια ουσία που υποτίθεται ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, που απαγορεύτηκε το 2014 από τον παγκόσμιο οργανισμό αντιντόπινγκ, και η οποία εντοπίστηκε σε ίχνη στον οργανισμό της.

Η κοπέλα, 15 ετών τότε, είχε επικαλεστεί «μόλυνση μέσω μαχαιροπήρουνων» που μοιράστηκε με τον παππού της, ο οποίος λάμβανε θεραπεία με τριμεταζιδίνη μετά την εγκατάσταση τεχνητής καρδιάς και ο οποίος την πήγαινε στην προπόνηση κάθε μέρα.

Το CAS, στο τέλος μιας κλειστής ακρόασης που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο κι επαναλήφθηκε τον Νοέμβριο, θεώρησε ωστόσο ότι η Καμίλα Βαλίεβα «δεν ήταν σε θέση να αποδείξει», με επαρκώς πειστικά στοιχεία, ότι δεν είχε λάβει «σκόπιμα» την απαγορευμένη ουσία.

Η υπόθεση, η οποία προκάλεσε σκάνδαλο στη μέση των Αγώνων του Πεκίνου λόγω της μεγάλης καθυστέρησης μεταξύ της δειγματοληψίας που έλαβε η RUSADA στις 25 Δεκεμβρίου 2021 και της ανάλυσής της από το εργαστήριο της Στοκχόλμης, δεν έχει ωστόσο τελειώσει.

Η Βαλίεβα εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο εντός 30 ημερών, μόνο για περιορισμένους νομικούς λόγους.

Επίσης, το CAS προχώρησε στην αφαίρεση του Ολυμπιακό χρυσού μεταλλίου που είχε κατακτήσει στο ομαδικό η Ρωσία.

ΠΗΓΗΑΠΕ
ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς