19.9 C
Athens

Ανοίγουν τα γήπεδα στις 13 Φεβρουαρίου: Αυτά είναι τα νέα μέτρα για τις κάμερες και τα ηλεκτρονικά εισιτήρια

Αυτά είναι τα νέα αυστηρά μέτρα για την πάταξη της οπαδικής βίας όπως τα ανακοίνωσε ο Γιάννης Βρούτσης: Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η χρήση καμερών στα γήπεδα αλλά και η είσοδος μόνο με ηλεκτρονικό εισιτήριο

Τις ακριβείς ημερομηνίες από τις οποίες εκκινούν οι σοβαρές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την αποτροπή και αντιμετώπιση των παραβατικών συμπεριφορών στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε, τα γήπεδα σε όλη την Ελλάδα -είχε μπει λουκέτο μόνο σε αυτά των ομάδων της Super League- θα ανοίξουν ξανά από τις 13 Φεβρουαρίου, με μία σειρά από νέα μέτρα για την πάταξη της οπαδικής βίας τα οποία θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή από τις 6 Μαρτίου όσον αφορά στις κάμερες στα γήπεδα και από τις 9 Απριλίου για τα ηλεκτρονικά εισιτήρια.

Όπως τόνισε ο κ. Βρούτσης, σε περίπτωση που οι ομάδες δεν τηρούν τις αυστηρές νέες προδιαγραφές και προϋποθέσεις για την ασφάλεια στα γήπεδα, τότε θα επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις και οι αγωνιστικές που ακολουθούν μετά από κάθε πιθανή παράβαση των νέων κανόνων θα γίνεται κεκλεισμένων των θυρών!

«Από τις 13 Φεβρουαρίου ανοίγουν και πάλι όλα τα γήπεδα, ανοιχτά στον κόσμο. Η νέα ΔΕΑΒ που διαμορφώνουμε μέσα στο νόμο ξεκινάει η λειτουργία της. Ανοίγουν με δρακόντεια μέτρα τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν, σε άλλη περίπτωση οι κυρώσεις θα είναι βαριές και ο επόμενος αγώνας θα γίνεται κεκλεισμένων των θυρών. Το κλειδί δεν θα υπάρχει υποκειμενική κρίση. Θα ξέρει αυτός που θα θιχτεί και θα θέλει να πάρει τηλέφωνο να κάνει παρέμβαση, ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα», δήλωσε αρχικά ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, για να προσθέσει στη συνέχεια.

«Από 6 Μαρτίου τίθεται σε ισχύ το πλαίσιο για κάμερες παντού και αν δεν υπάρχουν, τότε ο επόμενος εγχώριος αγώνας θα γίνεται χωρίς φιλάθλους». «Από την Τρίτη 9 Απριλίου όλα τα γήπεδα θα έχουν το ηλεκτρονικό εισιτήριο με την ταυτοποίηση του κάθε ατόμου. Όλοι θα μπαίνουν μέσα με αυτή τη διαδικασία».

Αναλυτικά:

Ο κ. Βρούτσης, κατά τη σημερινή 4η και τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων με τη β’ ανάγνωση του σ/ν, υπογράμμισε τα εξής:

* Από την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις που αφορούν στην αναδιαμόρφωση των αρμοδιοτήτων και του πλαισίου λειτουργίας της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ), καθιστώντας την πιο ευέλικτη, λειτουργική και αποτελεσματική.

* Από την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις των διοικητικών μέτρων και ποινών που θα επιβάλλονται από τη ΔΕΑΒ με χρονική αμεσότητα και κατά δέσμια αρμοδιότητα, όταν πρόκειται για τις συχνότερα απαντώμενες συμπεριφορές οπαδικής βίας όπως (ενδεικτικά) ρίψεις εύφλεκτων και γενικότερα επικίνδυνων αντικειμένων εντός των αγωνιστικών χώρων, είσοδο θεατών σε αυτούς, ανάρτηση πανό ή άλλων επιγραφών πολιτικού, θρησκευτικού ή ιδεολογικού χαρακτήρα, με περιεχόμενο υβριστικό, ρατσιστικό ή σεξιστικό κλπ.

* Από την Τετάρτη 6 Μαρτίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις για το νέο πλαίσιο ηλεκτρονικής εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων (υπερσύγχρονες κάμερες παντού, με συνεχή έλεγχό τους από την ΕΛ.ΑΣ) και καμία ΑΑΕ, που αγωνίζεται στη Super League και στην Basket League, δεν θα αγωνίζεται με θεατές στις εγχώριες διοργανώσεις εάν δεν έχει εγκατεστημένο και σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και εποπτείας της αθλητικής εγκατάστασης που χρησιμοποιεί ως έδρα της.

* Από την Τρίτη 9 Απριλίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις για το σύγχρονο και πρωτοποριακό σύστημα ταυτοποίησης των κατόχων εισιτηρίων των ποδοσφαιρικών αγώνων μεταξύ ομάδων της Super League, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες και το ΕΜΕπ (ταυτοποίηση μέσω κινητού τηλεφώνου και είσοδος στο γήπεδο μέσω αυτού), σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Και όπως τόνισε ο Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης ενόψει της εισαγωγής του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση μεθαύριο Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου «οι παραπάνω διατάξεις και οι άλλες (π.χ., λειτουργία Λεσχών Φιλάθλων με μόνο μία ανά έμβλημα ομάδας, ρήτρα παραβατικότητας με απομείωση ποσοστού από τη χρηματοδότηση μέσω Στοιχήματος κ.ά.) μαζί με την προβλεπόμενη δευτερογενής νομοθεσία έρχονται να συμπληρώσουν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, εξασφαλίζοντας την απαρέγκλιτη και ακέραιη εφαρμογή του, με ρητές και συγκεκριμένες προβλέψεις. Διατάξεις που απαντούν στις σύγχρονες απαιτήσεις και στοχεύουν στην ουσιαστική αντιμετώπιση των φαινομένων χουλιγκανισμού. Πρόκειται για νομοθετική παρέμβαση που -για πρώτη φορά- περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια διαδικασίες κυρώσεις και ποινές χωρίς κενά και κυρίως με οριζόντια απαίτηση προς όλους τους εμπλεκόμενους, ορίζοντας την επιβολή ποινών με δέσμια αρμοδιότητα, προκειμένου να θωρακιστεί ακόμα περισσότερο το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς