17.2 C
Athens

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 1-2: Κηδεύουμε (και) σήμερα το λατρευτό μας ελληνικό ποδόσφαιρο

Για ποιο ποδόσφαιρο να μιλήσει κάποιος και τι κριτική να κάνει στον κάκιστο Ολυμπιακό όταν ακόμα και σε αυτή την κατάσταση χρειάζεται να περάσει από χειρουργείο χωρίς αναισθητικό για να χάσει με το ζόρι από την ΑΕΚ

Πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν αγωνιστικά για το ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη το βράδυ της Κυριακής. Ελάχιστα όμως έχουν σημασία μετά από αυτά που συνέβησαν στο άδειο φαληρικό γήπεδο με τη θλιβερή διαιτησία του επικίνδυνου Σλοβάκου Μπόρις Μαρέφκα που αποδείχθηκε πως δεν βρέθηκε τυχαία από την ΚΕΔ στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Και είχε πολύ συγκεκριμένο σκοπό.

Ναι, ο Ολυμπιακός στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα ήταν κακός. Δεν θα μπορούσε κανείς να περιμένει μεταμόρφωση από μια ομάδα που έχει παρουσιάσει τόσα προβλήματα στο χορτάρι και τα οποία διογκώνονται παιχνίδι με παιχνίδι (φάνηκε στο ιστορικό στραπάτσο στη Λαμία).

Από την άλλη όμως, ποιος έχει δικαίωμα να στερήσει την προσπάθεια μιας ομάδας να διεκδικήσει ένα αποτέλεσμα; Η ΑΕΚ προηγήθηκε με 0-2 σε διάστημα 6′ στο πρώτο μέρος και ο Ολυμπιακός μείωσε στο 44′ σε 1-2 με τον Μασούρα.

Ο άσημος Μαρέφκα απέδειξε γιατί θα παραμείνει άσημος με τη σφαγή που υπέγραψε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο δίχως το παραμικρό ίχνος ντροπής. Ξεκίνησε από το πρώτο μέρος και το αποκορύφωμα ήρθε όταν ο Ολυμπιακός έκανε το… λάθος – κατά τον Σλοβάκο – να μειώσει στο σκορ. Πραγματικό ρεσιτάλ ντροπής και χειρουργείο χωρίς αναισθητικό τόσο με το καθαρό γκολ του Μασούρα που ακυρώθηκε στο 68′ και με το πέναλτι του Κάλενς στον Ναβάρο που ούτε δόθηκε στο 73′, ούτε καν εξετάστηκε από τον VAR.

Με τις… υγείες μας στο ελληνικό ποδόσφαιρο που λίγες ώρες νωρίτερα είχε κι άλλα θλιβερά επεισόδια σε Λεωφόρο (καθαρό πέναλτι στον Μαυρία που δεν δόθηκε στο Παναθηναϊκός – Παναιτωλικός, λάθος γραμμές στο Βόλος – Ατρόμητος). Κι όλα αυτά μετά τα όσα έγιναν στον Βόλο πριν μερικές εβδομάδες και λίγους μήνες μετά το περσινό 1-3 στο Καραϊσκάκη με την ΑΕΚ – εντελώς τυχαία – να ευνοείται από ντροπιαστικά σφυρίγματα εκείνου του αγώνα.

Η ΑΕΚ προηγήθηκε στο 32′. Από την εκτέλεση κόρνερ του Άμραμπατ από τα δεξιά, ο Λιβάι Γκαρσία έπιασε τρομερό άλμα και νίκησε στον αέρα τον Μπιανκόν για να κάνει με κεφαλιά το 0-1.

Οι στημένες φάσεις αποτέλεσαν το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Ολυμπιακό που στο 38′ δέχθηκε και δεύτερο γκολ όταν από νέα εκτέλεση κόρνερ του Άμραμπατ – αυτή τη φορά από τα αριστερά – ο Λιβάι Γκαρσία έπιασε την πρώτη κεφαλιά και ο Τσούμπερ στο δεύτερο δοκάρι με νέα κεφαλιά έκανε το 0-2.

Οι Ερυθρόλευκοι μείωσαν στο σκορ στο 44′ όταν ο Ποντένσε άνοιξε στον Ναβάρο που με το στήθος έδωσε στον Φορτούνη κι αυτός με τη μία κάθετα στον Μασούρα. Ο επιθετικός του Ολυμπιακού έφυγε τετ α τετ με τον Στάνκοβιτς και πλάσαρε για το 1-2.

Οι Πειραιώτες ανέκτησαν τη χαμένη ψυχολογία τους με αυτό το γκολ και μπήκαν με μεγαλύτερη πίεση στο δεύτερο μέρος και σουτ του Μασούρα και Έσε που κράτησαν σε επαγρύπνηση τον τερματοφύλακα της ΑΕΚ.

Ο Μαρέφκα είχε αποφασίσει την τύχη του αγώνα κι αυτό δεν άργησε να φανεί. Ο Μασούρας σκόραρε δεύτερο (κανονικότατο) γκολ στο 68′ αλλά ο διαιτητής έδειξε χέρι που δεν υφίσταται με κανένα κανονισμό στο κανονικό ποδόσφαιρο. Ο Σλοβάκος διαιτητής όμως μάλλον αλλιώς γνωρίζει το ποδόσφαιρο και δεν είναι ο μόνος…

Πέντε λεπτά αργότερα ο Κάλενς ανέτρεψε τον Ναβάρο αλλά ούτε εκεί δόθηκε η παράβαση ή για να το θέσουμε πιο σωστά, δεν υπήρξε καν διάθεση να εξεταστεί στην εποχή του VAR: κι αυτό τα λέει όλα.

Η σεμνή τελετή του Σλοβάκου και της υπόλοιπης παρέας έλαβε τέλος στο Φάληρο με την ΑΕΚ να πιάνει τον ΠΑΟΚ στους 38 βαθμούς και να μειώνουν στους δύο από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό μια εβδομάδα πριν τον φιλοξενήσει στην ΟPAP Arena. Ο Ολυμπιακός στο -8. Αλλά αλήθεια, για ποιο ποδόσφαιρο να μιλήσει κανείς;

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΕΚ 1-2

Γήπεδο: Γ. Καραϊσκάκης

Σκόρερ: 44′ Μασούρας / 32′ Λιβάι Γκαρσία, 38′ Τσούμπερ

Διαιτητής: Μαρέφκα (ΣΛΟ)

Κίτρινες: Ρέτσος, Ποντένσε, Φορτούνης / Τσούμπερ, Γκατσίνοβιτς, Γιόνσον

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Κάρλος Καρβαλιάλ): Πασχαλάκης, Ροντινέι, Ρέτσος, Μπιανκόν, Ορτέγκα (83′ Ρίτσαρντς), Έσε, Καμαρά (83′ Αλεξανδρόπουλος), Φορτούνης, Ποντένσε (83′ Μαρτίνς), Μασούρας, Ναβάρο

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Ρότα, Βίντα, Κάλενς (90+1′ Μήτογλου), Σιντιμπέ, Σιμάνσκι, Πινέδα, Άμραμπατ (84′ Ελίασον), Γκατσίνοβιτς (90+1′ Φερνάντες), Τσούμπερ (90+1′ Πόνσε), Γκαρσία (77′ Γιόνσον)

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς