19.7 C
Athens

«Σφάζονται» στους ΑΝ.ΕΛ. για το Σκοπιανό – «Αδειάζουν» τον Καμμένο

Κατά της συμφωνίας ο Κατσίκης, διαφωνία από Παπαχριστόπουλο, διαφοροποίηση από Ζουράρι • Τριγμοί στην κυβερνητική συμμαχία

Η συμφωνία των Πρεσπών έχει κάνει άνω κάτω τους Ανεξάρτητους Ελληνες, καθώς κάποιοι βουλευτές δηλώνουν πως θα την υπερψηφίσουν και ότι δεν υπάρχει λόγος για πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, «αδειάζοντας» με τον τρόπο αυτό τον Πάνο Καμμένο που, όπου σταθεί και όπου βρεθεί διαμηνύει πως σε περίπτωση που θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή θα ρίξει την κυβέρνηση.

Οι αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει και δημιουργούν τριγμούς εκ νέου στο ήδη εύθραυστο κυβερνητικό οικοδόμημα υπερβαίνουν τη σχέση Τσίπρα-Καμμένου, η οποία παραμένει ισχυρή, καθώς αφορούν την αντικειμενική δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι ΑΝ.ΕΛ. να συνεχίσουν.

Κατσίκης: Πτώση της κυβέρνησης πριν την κύρωση της συμφωνίας

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύεται οριακά, αλλά οι ΑΝ.ΕΛ. καταβαραθρώνονται. Την ανησυχία αυτή, η οποία πιέζει έντονα τον κ. Καμμένο, δεν μπόρεσε να κρύψει χθες ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Κώστας Κατσίκης, ο οποίος σημείωσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τη διαφορά με τη Ν.Δ. Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνάει μόνος του; Είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ να αυξάνει την εμπιστοσύνη του και να μετράει αρνητικά για τους ΑΝ.ΕΛ.;», είπε ο κ. Κατσίκης, ο οποίος στην ίδια συνέντευξη δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό XFM 94,3 ότι πρόκειται για ειλημμένη απόφαση να πέσει αυτή η κυβέρνηση, πριν από την κύρωση της συμφωνίας, αλλά δεν γνωρίζει, όπως είπε, το χρόνο που θα συμβεί αυτό, καθώς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Διαφωνία Παπαχριστόπουλου

Περίπου τα ίδια είχε πει και ο κ. Καμμένος, ενώ χθες ο επίσης βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος είχε ταχθεί υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και είχε διαφωνήσει ανοιχτά με τον αρχηγό του.

«Διαφωνώ με αυτό που είπε ο κ. Καμμένος, ότι θα ρίξει την κυβέρνηση», δήλωσε στον FOCUS 103,6 ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ., Θανάσης Παπαχριστόπουλος, σημειώνοντας ότι το Σκοπιανό «είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί, κι αυτό είναι καλό για τη χώρα».

Η διαφοροποίηση Ζουράρι

Λίγο αργότερα ήταν η σειρά του Κώστα Ζουράρι να διαφοροποιηθεί, υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζεται οι ΑΝΕΛ να ρίξουν την κυβέρνηση όταν έρθει προς κύρωση η συμφωνία στη Βουλή. Οπως διευκρίνισε μάλιστα, αυτή την θέση του, την έχει πει και στον πρόεδρο του κόμματος, Πάνο Καμμένο.

Ο ίδιος ο κ. Παπαχριστόπουλος διέψευσε τα σενάρια προσέγγισής του με τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία στο παρασκήνιο, ούτε έχει γίνει σχετική συζήτηση.

Δήλωσε πάντως ότι η διαφωνία του στο «Μακεδονικό» τον έχει κάνει να αισθάνεται  «λίγο έξω» από τους ΑΝΕΛ και ο ίδιος λίγο «παγωμένα».

«Η διαφοροποίησή μου για τη συμφωνία των Πρεσπών είναι καίριο θέμα, είναι πολύ κεντρική διαφωνία. Δεν σας κρύβω ότι εξαιτίας του θέματος αυτού, κάπου αισθάνομαι λίγο έξω, δεν σας το κρύβω. Δεν έχω καμία επαφή, δεν πολυμιλάμε, στις υποχρεώσεις μου βέβαια είμαι τυπικός. Αισθάνομαι λίγο ‘παγωμένα’, κάπου έχω ‘παγώσει’», κατέληξε.

Κυβερνητικές πηγές, προσπαθώντας απεγνωσμένα να διατηρήσουν την εικόνα της επίπλαστης σταθερότητας στην κυβέρνηση, υπενθυμίζουν ότι στον πρόσφατο ανασχηματισμό ο κ. Τσίπρας έκανε άνοιγμα στον κ. Καμμένο αυξάνοντας τις θέσεις των ΑΝ.ΕΛ. στην κυβέρνηση κατά μία, ενώ επιμένουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας.

Διαμηνύουν μάλιστα ότι ποντάρουν στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, ακόμα και αν οι ΑΝ.ΕΛ. τελικά επιμείνουν στη θέση τους και δεν ανησυχούν για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να εξαντλήσει την τετραετία, ενώ οργιάζουν και πάλι σενάρια αποσταθεροποίησης, μετά από ενδεχόμενη αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ. από την κυβέρνηση, συνέχισης της κυβέρνησης ως μειοψηφίας ή άμεσης προσφυγής στις κάλπες λόγω Σκοπιανού.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς