16.1 C
Athens

Τα 81 λεπτά της ερυθρόλευκης χριστουγεννιάτικης παράστασης στο Ροζελάρε

Ο Ανδρέας Καταχανάς γράφει για τον ιστορικό θρίαμβο του Ολυμπιακού στο Tomabell Hall και αποκαλύπτει την ατάκα του ασίσταντ κόουτς της Ροζελάρε για τον παίκτη που προκαλεί ισορροπία στο ερυθρόλευκο σύνολο

Είναι λογικό μια (πρώτη) νίκη σε όμιλο CEV Champions League να σκορπίσει τόσο μεγάλο ενθουσιασμό σαν αυτόν που δημιούργησε η επέλαση του Ολυμπιακού στο Tomabell Hall απέναντι στη Ροζελάρε;

Πριν το πρώτο σέρβις του αγώνα κανένας δεν περίμενε ένα τέτοιο σκορ αλλά κυρίως δεν περίμενε μια τέτοια εμφάνιση. Οι Βέλγοι διανύουν καλό φεγγάρι στο πρωτάθλημα, απέσπασαν βαθμό κόντρα στη Ζάκσα στην Ευρώπη και είχαν περάσει εμφατικά από το Ρέντη. Μέταλλο, εμπειρία και (πλέον) σταθερότητα που αποτυπώνεται στα πρόσφατα αποτελέσματα.

Κακά τα ψέματα, με ήττα με οποιοδήποτε σκορ ο Ολυμπιακός θα έμπαινε στο 2024 χωρίς ιδιαίτερο βαθμολογικό κίνητρο για τα παιχνίδια με Ζάκσα και Ζιράτ σε Ρέντη και Άγκυρα αντίστοιχα. Από την άλλη, ποιος θα έλεγε κάτι αν έχανε από την περσινή φιναλίστ του CEV Cup που στην έδρα της δεν χαρίζεται σε κανέναν;

 

Δεν θα πήγαινε ο Ολυμπιακός για τουρισμό στο Ροζελάρε, άλλωστε δεν είναι και πόλη που ενδείκνυται για κάτι τέτοιο ακόμα και παραμονές Χριστουγέννων. Από την καλή εμφάνιση στον πρωτοφανή θρίαμβο όμως υπάρχει μια απόσταση 81 λεπτών: όσων χρειάστηκαν για το καθαρό 0-3 και ταυτόχρονα την εξασφάλιση πιθανής ισοβαθμίας λόγω της διαφοράς πόντων!

Το τρικ με τους τρεις ακραίους δεν λειτούργησε ξανά: ο Σεπ Ροτί που ήταν MVP στο Ρέντη, είχε 52% στην επίθεση στο Tomabell Hall αλλά καμία επιρροή με το σέρβις του και κινήθηκε σε πιο ρηχά νερά. Για την ιστορία, οι πρωταθλητές Βελγίου σκοπεύουν σταδιακά να δώσουν περισσότερες ευκαιρίες στον διαγώνιο Ντιέγο Καστανέδα που χρειάζεται χρόνο να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα από το Μεξικό όπου ήρθε (έσπασε και το χέρι του και χρειάστηκε χειρουργείο).

Οι εξαιρετικοί σέρβερ του Ολυμπιακού βρήκαν 6 άσους πιέζοντας από τα 9 μέτρα και χάλασαν πολύ την υποδοχή των Φερχάνεμαν – Πλασκί και δη του δεύτερου, ο οποίος ήταν σκιά του καλού εαυτού του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο πασαδόρος να τρέχει διαρκώς δεξιά κι αριστερά, με το βέλγικο δίδυμο των ακραίων να μην τελειώνει τις ψηλές μπάλες και τους κεντρικούς να παίρνουν ελάχιστες πάσες και να βγαίνουν εκτός κλίματος αγώνα.

Με το σέρβις να λειτουργεί άψογα, ήταν πολύ πιο εύκολο για το μπλοκ να στηθεί με απολογισμό 12 συνολικά, τον Γκουσταβάο να κάνει το καλύτερο φετινό του παιχνίδι και τον MVP Κουμεντάκη να έχει 6 kill!

Με 17 μόλις λάθη (από 12 χαμένα σέρβις) σε τρία σετ και σε τέτοια έδρα είναι αδύνατο να χάσεις, ειδικά όταν στο κλείσιμο (δηλαδή μετά τους 20 πόντους), το side out (ειδικά στις περιστροφές με τον Ντεπόφερε να σερβίρει) και η κόντρα μπάλα είναι τόσο μελετημένα.

Αλάνθαστος Τράβιτσα, επιβλητικός Στερν και φορμαρισμένος Ιντάλγκο

Υπήρξαν και στιγμές που η υποδοχή του Ολυμπιακού στα δύο πρώτα σετ πιέστηκε, αλλά ο Τράβιτσα πήρε πολύ σωστές επιλογές: οι τρεις περιφερειακοί έπιασαν το 60% στην επίθεση με μόλις 3 λάθη, όλα του Στερν.

Ο Σλοβένος διαγώνιος πάντως ήταν καταπληκτικός και από τα εννέα μέτρα και με τις μπάλες που τελείωσε σε δύσκολες συνθήκες: βοηθήθηκε πολύ από τον Τράβιτσα για αυτό και είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό το 58% στην επίθεση συνολικά (με τα ελάχιστα (μόλις πέντε συνολικά) λάθη από Στερν και Παγένκ).

Φυσικά υπάρχουν και οι λεπτομέρειες που πάντα κάνουν τη διαφορά σε αυτό το επίπεδο. Για παράδειγμα, η άμυνα με το ένα χέρι του Τράβιτσα και η κόντρα μπάλα του Ιντάλγκο για το 0-1 με 25-27 στο πρώτο σετ, το μπλοκ του Γκουσταβάο σε πάιπ του Φερχάνεμαν από κόντρα μπάλα μετά από κακή υποδοχή του Κουμεντάκη στο 12-12 του δεύτερου.

Ο Ιντάλγκο είναι σε ασύλληπτη κατάσταση την τελευταία εβδομάδα, διανύει δεύτερη νιότη με τις επιδόσεις του στην επίθεση και όσο είναι καλά ανεβάζει όλο το σύνολο.

Η ξεχωριστή αναφορά στον Τζιάβρα

Θα σταθούμε όμως και σε κάτι που μας είπε στον ΑΘΛΟ ο ασίσταντ κόουτς της Ροζελάρε, Μπραμ Φαν Ντε Χοβ μετά τον αγώνα αναφερόμενος στην ξεκάθαρη υπεροχή του Ολυμπιακού. Ο Βέλγος διαπίστωσε ότι η εικόνα ήταν ανάλογη με εκείνη στο Ρέντη απλώς οι… ρόλοι άλλαξαν αυτή τη φορά και υπογράμμισε πως: «Μπορεί ενδεχομένως να μη φαίνεται στη στατιστική απόλυτα, μπορεί ο Στερν και ο Ιντάλγκο να ξεχωρίζουν επιθετικά αλλά το λίμπερο είναι αυτό που φέρνει πολύ μεγάλη ισορροπία στον Ολυμπιακό. Είχαμε εστιάσει στο παιχνίδι του».

Από αυτήν εδώ τη γωνιά έχουμε πει πολλές φορές για το πόσο απαραίτητος είναι ο Τζιάβρας σε υποδοχή και άμυνα: Credits καταρχάς στον Νίκο Μαντούβαλο που τον ανακάλυψε πριν από χρόνια στην Πολίχνη αλλά και στον πρώην προπονητή του Ολυμπιακού, Αλμπέρτο Τζουλιάνι που του έδωσε την ευκαιρία μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Γκαρά και δεν αμφισβήτησε τις ικανότητές του. Credits όμως και στον ίδιο τον μικρό που έχει σκύψει το κεφάλι και δουλεύει με απόλυτη προσήλωση.

Το βάρος της πρώτης νίκης έφυγε από τους Πειραιώτες (ήταν η πρώτη από το μακρινό 2014 στην κορυφαία διοργάνωση) που παιχνίδι με παιχνίδι παίζουν πιο απελευθερωμένα και κερδίζουν τις εντυπώσεις. Άξιζαν ένα τέτοιο αποτέλεσμα και ανεξάρτητα από την έκβαση στον όμιλο, μετρούν ήδη τρεις πολύ σπουδαίες εμφανίσεις σαν να μην έλειψαν ποτέ από το υψηλότερο επίπεδο: σε αυτό που πρέπει να αγωνίζονται κάθε φορά που αναδεικνύονται πρωταθλητές ώστε να εδραιωθούν.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 2-3: Η ερυθρόλευκη κατάρρευση ολοκληρώθηκε, άξιες πρωταθλήτριες οι Πράσινες από το 0-2

Ο Παναθηναϊκός έκανε δεύτερο μπρέικ στο Ρέντη και επέστρεψε από το 2-0 στους τελικούς για να στεφθεί πρωταθλητής για 3η συνεχόμενη χρονιά κόντρα σε έναν Ολυμπιακό που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος μετά τον τραυματισμό της Νίζετιχ

Κηφισιά – ΠΑΣ 2-3: Υποβιβασμός για την ομάδα των Β. Προαστίων, οι Γιαννιώτες την πήραν μαζί τους στη SL2

Ηπειρώτικη «βόμβα» στην Καισαριανή, ο αδιάφορος ΠΑΣ νίκησε με 3-2 την Κηφισιά και την παρέσυρε μαζί του στον «γκρεμό» της Super League 2, κάνοντας ένα τεράστιο δώρο σε Παναιτωλικό και Βόλο που πανηγυρίζουν από σήμερα τη σωτηρία τους

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 39-32: Θρυλική και ιστορική πρόκριση στους τελικούς του EHF European Cup!

Ο ενδοξότερος ελληνικός σύλλογος θα διεκδικήσει το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας του στο χάντμπολ, μετά την θριαμβευτική πρόκριση στους τελικούς του European Cup με συνολικό σκορ 67-60 κόντρα στη Φερεντσβάρος