19.7 C
Athens

Η πάμπλουτη Ζιράτ συναγωνίζεται μόνο Ρώσους με το ρόστερ που διαθέτει

Ο Ανδρέας Καταχανάς κάνει Zoom In στην πανίσχυρη Ζιράτ του Ματ Άντερσον που απειλεί τον Ολυμπιακό με ένα ασύλληπτο ρόστερ σαν αυτά που έχουν κατά κανόνα οι Ρώσοι στο βόλεϊ

Τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες δεν έχουν επιτρέψει κουβέντα για το αγωνιστικό στο βόλεϊ. Το απόγευμα της Τρίτης (7/12) ο Ολυμπιακός φιλοξενεί στο Ρέντη τη Ζιράτ για την 3η αγωνιστική του CEV Champions League, στο 8ο φετινό του παιχνίδι στην κορυφαία διοργάνωση.

Οι Ερυθρόλευκοι μετά από μια εξαιρετική εμφάνιση – αλλά χωρίς βαθμό – απέναντι στη Ζάκσα και μια κακή κόντρα στη Ροζελάρε, θα τεστάρουν ξανά τις δυνατότητες τους πριν το ντέρμπι πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό.

 

Η Ζιράτ είναι μακράν η πιο φορμαρισμένη και η πιο πλήρης ομάδα του ομίλου. Δεν το λέει μόνο η βαθμολογία όπου έχει κάνει το 2/2 αλλά κυρίως ο τρόπος που κινήθηκε μεταγραφικά το καλοκαίρι.

Δεν είναι πως έχουν πολλές ομάδες στον κόσμο τη δυνατότητα να έχουν στο ρόστερ τους έναν εκ των κορυφαίων αθλητών όπως ο Ματ Άντερσον που είναι ένας από τους πιο πλήρεις περιφερειακούς με υποδοχή, σερβίς και επίθεση.

Ο 36χρονος έχει γράψει ιστορία με τα όσα πετύχει στο άθλημα σε συλλογικό επίπεδο καθώς έχει κατακτήσει 4 σερί CEV Champions League σε 5 τελικούς μαζί με ένα σωρό ακόμα τρόπαια. Παράλληλα, έχει κατακτήσει χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 με τις ΗΠΑ και φυσικά στη συλλογή του μετρά περισσότερες από 15 ατομικές διακρίσεις.

Δίπλα στον Αμερικανό βρίσκεται ο Κουβανός Ορεόλ Καμέχο που έχει περάσει και από την Κορέα και εκείνος έχει ένα επίσης πολύ υψηλό συμβόλαιο που μόνο ομάδες της Ρωσίας έχουν καταφέρει να το σηκώσουν ως τώρα. Είναι η δεύτερη θητεία του 37χρονου ακραίου στη Ζιράτ, η οποία ρίχνει πολλά – μα πάρα πολλά – χρήματα ελέω και της γνωστής τούρκικης κρατικής τράπεζας που τη χρηματοδοτεί.

Αν και η ίδρυση της ομάδας βόλεϊ πραγματοποιήθηκε πριν από 42 χρόνια, τα τελευταία είναι που οι Τούρκοι πρωταγωνιστούν: μετρούν τρία σερί πρωταθλήματα, έχουν παίξει σε δύο ευρωπαϊκούς τελικούς και εννοείται πως έχουν πολύ σημαντικούς αθλητές του τούρκικου βόλεϊ στις τάξεις τους.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι ο πασαδόρος της εθνικής ομάδας της χώρας, Αρσλάν Εκσί και οι επικίνδυνοι και δυνατοί στο μπλοκ κεντρικοί, Φαΐκ Γκιουνές και Μπεντιρχάν Μπουλμπούλ.

Και επειδή κάθε ομάδα τέτοιου επιπέδου δίνει χρήματα, δεν θα μπορούσε να μην έχει ένα σωρό επιλογές στο ρόστερ της για κάθε κατάσταση. Ο διεθνής Ολλανδός ακραίος Μπένι Τάουνστρα και ο διεθνής Αργεντινός ακραίος Λουσιάνο Βισεντίν θα μπορούσαν να είναι βασικοί σε σύλλογο που κάνει πρωταθλητισμό στην Ελλάδα. Ε, στη Ζιράτ είναι αναπληρωματικοί και ξεκουράζουν τους Άντερσον – Καμέχο, με τον πρώτο να έχει τη δυνατότητα να αγωνιστεί και ως διαγώνιος…

Εκεί δεσπόζει ο Φάουτερ Τερ Ματ, με τον Ολλανδό να έχει απίστευτο σέρβις. Αγωνίζεται στην Άγκυρα από το 2020 και είναι φοβερός επιθετικός και εξαιρετικός στην ψηλή μπάλα. Σπάνια παίρνει ανάσες αλλά το πόσο καταλυτικός είναι, αποδεικνύεται από το γεγονός πως επί ημερών του η Ζιράτ μετρά τρία σερί πρωταθλήματα, ισάριθμα Super Cup και έναν ευρωπαϊκό τελικό.

Οι πρωταθλητές Τουρκίας με τον Μουσταφά Καβάζ στον πάγκο μοιάζουν πραγματικά μια ομάδα που δεν έχει ψεγάδια: κάτι που φυσικά δεν ισχύει, αλλά είναι τόσα τα καλά που έχει ως σύνολο που τα όποια κακά καμουφλάρονται από τα ατομικά χαρακτηριστικά των πάρα πολύ ποιοτικών παικτών της.

Είναι χαρακτηριστικό το ματς της πρεμιέρας της Ζιράτ απέναντι στη Ροζελάρε. Οι Βέλγοι πίεζαν ασφυκτικά από το σερβίς, τελείωσαν κάποιες πολύ δύσκολες μπάλες και γενικώς έφτασαν τους Τούρκους σε οριακό σημείο.

Εκεί όμως ήταν που ένα μπλοκ ή ένας άσος τελείωνε κάθε πιθανότητα των Βέλγων να διεκδικήσουν κάτι παραπάνω από ένα σετ. Έφτασαν κοντά στην πηγή, αλλά νερό δεν ήπιαν. Κι αυτό έχει συμβεί πολλές φορές φέτος με τη φετινή Ζιράτ.

 

Ο Ολυμπιακός θέλει ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση στην υποδοχή, ευελπιστεί σε εύκολα λάθη των Τούρκων από το σερβίς ώστε και πόντους να πάρει άκοπα και να τους δημιουργήσει νευρικότητα.

Για να γίνει το κάτι παραπάνω πρέπει να συμβούν ένα σωρό πράγματα ακόμα όπως αντίστοιχη αποτελεσματική πίεση από το δικό του σερβίς, αψεγάδιαστο μπλοκ άμυνα και λιγοστά λάθη στην επίθεση.

Το CEV Champions League έδειξε στην ομάδα του Ντανιέλ Καστελάνι στην 1η αγωνιστική πως οι λεπτομέρειες γέρνουν συνήθως στην πλευρά του πιο έμπειρου και μαθημένου στη διοργάνωση. Στη 2η αγωνιστική του έδειξε πως όσο καλά προετοιμασμένος κι αν είσαι, η ζημιά μπορεί να γίνει όταν δεν μπορείς να διαχειριστείς την πίεση.

Το τούρκικο σύνολο (όπως και η Χάλκμπανκ) είναι ό,τι πιο κοντινό σε ομάδα της Ρωσίας με τα χρήματα και με τις υπεραξίες που πληρώνει και γίνεται αντιληπτό πως μπορεί να φτάσει μακριά τη βαλίτσα στην κορυφαία διοργάνωση κοντράροντας παραδοσιακές δυνάμεις στα ίσα…

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 3-2: Ζωντανός για τον τίτλο με την ανατροπή της σεζόν στο 90′

Ο ΠΑΟΚ βρήκε τα ψυχικά αποθέματα για να ανατρέψει το 1-2 του Βίντα, αφήνοντας ξερή την Ένωση που ετοιμαζόταν για... γύρο θριάμβου στην Τούμπα με νικητήριο γκολ στο 90'

LIVE: Παναθηναϊκός – Άρης

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό τη live περιγραφή του αγώνα Παναθηναϊκός - Άρης για την 8η αγωνιστική των πλέι οφ της Super League

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: Ερυθρόλευκη τεσσάρα με το μυαλό στο Μπέρμιγχαμ

Ο Ολυμπιακός πέρασε άνετα το χαμηλό εμπόδιο της Λαμίας με πολλές αλλαγές και τέσσερις διαφορετικούς σκόρερ, ετοιμάζοντας πλέον βαλίτσες για τον ιστορικό ημιτελικό της Μεγάλης Πέμπτης στο Μπέρμιγχαμ