17.3 C
Athens

Δικηγόρος 18χρονου: Ξέρει ποιος του έδωσε τη φωτοβολίδα αλλά φοβάται να μιλήσει

Ο δικηγόρος του 18χρονου φερόμενου δράστη της επίθεσης στον αστυνομικό στο Ρέντη, Απόστολος Λύτρας, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA» και υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η φωτοβολίδα έπεσε προς το μέρος του αστυνομικού και όχι ευθεία βολή, τονίζοντας παράλληλα πως κατά τη γνώμη του ο 18χρονος ξέρει ποιους του έδωσε τη φωτοβολίδα αλλά φοβάται να μιλήσει.

«Δεν αλλάζει καμία στρατηγική. Αυτό που είπε ο 18χρονος και συνεχίζει να λέει είναι ότι ο ίδιος πέταξε τη φωτοβολίδα προς το μέρος του αστυνομικού», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο δικηγόρος του 18χρονου, Απόστολος Λύτρας.

«Αυτό που ουσιαστικά είπε είναι ότι δεν πέταξε μόνο αυτός. Πετάχτηκε άλλη μία φωτοβολίδα ταυτόχρονα, το οποίο το λένε οι ίδιοι οι αστυνομικοί. Αυτό είναι που έχει φανεί ως αλλαγή, ενώ δεν υπάρχει καμία αλλαγή (σ.σ. στην κατάθεσή του)».

 

Όπως λέει ο κ. Λύτρας:

«Έχει δώσει τρεις καταθέσεις που αναφέρει ότι η φωτοβολίδα η δική του, αυτή που έριξε, χτύπησε στο έδαφος, δεν ήταν σε ευθεία βολή που έχει ακουστεί. Η φωτοβολίδα χτύπησε μπροστά του επειδή δεν ήξερε να τη ρίξει. Έχει εξοστρακιστεί. Είναι τελείως διαφορετικό το ότι σημαδεύω έναν αστυνομικό από το ότι βρίσκει η φωτοβολίδα στο έδαφος και μετά πάει στον αστυνομικό. Το λέω σαν νομικό ισχυρισμό για άλλους λόγους που δεν συσχετίζονται με την πράξη καθαυτή».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, ο νεαρός δεν είναι οργανωμένος οπαδός.

«Έσβησε το Instagram και το Facebook που είχε διότι δεν ήθελε να έχει πλέον επαφές με φίλους οι οποίοι πήγαιναν μαζί στο γήπεδο. (…) Αυτήν την στιγμή, αυτό που βλέπω γενικότερα, είναι ότι ασχολούνται με θέματα άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση. Ας πούμε δεν έχουν πάει ποτέ στο γήπεδο και επειδή είναι πολιτικοί, είναι υποχρεωμένοι να ασχοληθούν με κάποια θέματα τα οποία ούτε καν τα γνωρίζουν. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο μεγάλο και πολύ πιο βαθύ.

»Ένα παιδί 18 χρόνων δεν ξυπνάει την Κυριακή και λέει ‘τι θα κάνω σήμερα, θα πάω το απόγευμα στο γήπεδο να σκοτώσω έναν αστυνομικό’. Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι καθοδηγούν αυτήν τη νοοτροπία και αυτήν τη συμπροφορά. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι πετάνε 17 Νοέμβρη τις μολότοφ στους αστυνομικούς, είναι αυτοί που πετάνε φωτοβολίδες εναντίον των αστυνομικών».

Για τον ηθικό αυτουργό της επίθεσης: «Έχει αναφέρει στην κατάθεσή του ότι ο συγκεκριμένος που του έδωσε τη φωτοβολίδα φορούσε full face και δεν τον αναγνωρίζει. Η δική μου αίσθηση είναι ότι φοβάται, ότι προφανώς και ξέρει ποιος του έδωσε τη φωτοβολίδα και φοβάται να μιλήσει.

»Η πολιτεία πρέπει να τον προστατεύσει να μιλήσει και το θέμα της πολιτείας είναι να καταλάβει ότι ένας 18χρονος για ποιον λόγο μπαίνει σε αυτήν τη διαδικασία, τι είναι αυτό που φοβάται. Ένα παιδί 18 χρόνων που δεν έχει τιμωρηθεί στο παρελθόν, που δεν είχε ποτέ ακμάια εμπλοκή, πώς ξαφνικά γίνεται, έτσι όπως λέτε και εσείς, δολοφόνος», κατέληξε.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς