26.1 C
Athens

Η Ελλάδα θα στέλνει και 2η ομάδα στο CEV Cup από τη σεζόν 2024/25

Τις τελευταίες τρεις σεζόν το ελληνικό βόλεϊ έχει επιστρέψει για τα καλά στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις κι αυτό αποτυπώνεται στην ειδική βαθμολογία της CEV που αφορά τόσο στο CEV Cup όσο και στο Challenge Cup.

Η συγκομιδή πόντων την τελευταία τριετία (2021, 2022, 2023), όπως ανακοινώθηκε από τη CEV, έφερε μια πολύ σημαντική αλλαγή στον τρόπο που θα δοθούν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια καθώς από τη 16η θέση η Ελλάδα ανέβηκε στην 9η κι αυτό συνεπάγεται πως από την επόμενη σεζόν (2024/25) θα βρίσκονται δύο ομάδες στο CEV Cup αντί για μία που ίσχυε ως τώρα. Παράλληλα, παρέμειναν δύο τα εισιτήρια για το Challenge Cup.

Θυμίζουμε πως η CEV επέτρεπε μόλις σε μία ομάδα να μετέχει στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση, ασχέτως αν φέτος ο Μίλων ζήτησε και πήρε το πράσινο φως για να καλύψει μια κενή θέση που προέκυψε.

Αμετάβλητη η εικόνα στην ειδική βαθμολογία του CEV Champions League

Εκεί που ακόμα πονάει το ελληνικό βόλεϊ είναι στη συγκομιδή στην ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση (εκεί υπάρχει ξεχωριστό ranking) όπου την τελευταία τριετία έχει συμμετάσχει δύο φορές ο Ολυμπιακός (δύο στα προκριματικά και μόνο φέτος κατάφερε να επιστρέψει σε ομίλους μετά από απουσία ετών).

Η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει και τη σεζόν 2024/25 με τον πρωταθλητή Ελλάδας που θα αναδειχθεί στο τέλος της χρονιάς να έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει στη διοργάνωση μέσα από τα προκριματικά.

Οι πραγματικά κερδισμένες είναι η Βουλγαρία (χάρη στην πορεία της Χέμπαρ) και η Τσεχία (με την Καρλοβάρσκο κυρίως) που έκαναν άλματα στην ειδική βαθμολογία και θα έχουν εκπρόσωπο απευθείας στο κυρίως ταμπλό χωρίς να συμμετάσχουν στα προκριματικά όπως συνέβη ως τώρα.

Ασφαλώς εφόσον συνεχιστεί ο αποκλεισμός των ομάδων από Ρωσία (και δευτερευόντως Λευκορωσία) κάποιοι θα επωφεληθούν. Αν για παράδειγμα ισχύσει ό,τι φέτος, τότε η πρωταθλήτρια Σλοβενίας δεν θα μετέχει σε προκριματικά αλλά θα μπει κατευθείαν στον 4ο γύρο.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς