18.2 C
Athens

ΑΕΚ – Μπράιτον 0-1: Αποκλεισμός από το Europa στη «μαύρη τρύπα» της OPAP Arena (vid)

Η Ένωση είχε τις στιγμές της, αλλά τα σοβαρά αμυντικά της λάθη και η ποιότητα των Γλάρων την άφησαν εκτός συνέχειας στο Europa League - 15ο σερί εντός έδρας παιχνίδι σε ευρωπαϊκό όμιλο χωρίς νίκη για την ομάδα του Αλμέιδα

Η ΑΕΚ δεν ήταν κακή, το πάλεψε, είχε σημαντικές ευκαιρίες και δοκάρι με τον Τσούμπερ, αλλά στο τέλος έφυγε ξανά με σκυμμένο το κεφάλι από την έδρα της. Το γκολ-πέναλτι του Ζοάο Πέντρο ήταν υπεραρκετό για τη Μπράιτον, που εξασφάλισε από σήμερα το εισιτήριο για τη νοκ-άουτ φάση του Europa League, αφήνοντας την Ένωση να διεκδικεί πλέον μόνο την τρίτη θέση που οδηγεί στα playoffs του Conference League.

Με 10 παίκτες ολοκλήρωσαν το ματς οι Κιτρινόμαυροι λόγω αποβολής του Γκατσίνοβιτς με δύο κίτρινες κάρτες.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΕΝΑΛΤΙ ΤΟΥ ΣΙΜΑΝΣΚΙ ΠΟΥ «ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ» ΤΗΝ ΑΕΚ 

Αυτή ήταν η 15η (!) σερί αποτυχημένη προσπάθεια της ΑΕΚ να κερδίσει σε εντός έδρας παιχνίδι σε ευρωπαϊκό όμιλο, με την τελευταία της νίκη (στο ΟΑΚΑ τότε) να εντοπίζεται στο μακρινό 2010 επί της Χάιντουκ με σκορ 3-1.

«Μαύρη τρύπα» η OPAP Arena στην Ευρώπη για την ομάδα του Αλμέιδα, με απολογισμό δύο ισοπαλίες (Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Άγιαξ) και τρεις καταδικαστικές ήττες από Αντβέρπ, Μαρσέιγ και Μπράιτον μόνο τη φετινή σεζόν. Και τώρα… τελικός για το Conference με τον Άγιαξ στην Ολλανδία.

Το παιχνίδι ξεκίνησε καλά για τους Κιτρινόμαυρους, που πήραν από νωρίς την κατοχή της μπάλας και δημιουργούσαν απειλές μπροστά από την αγγλική εστία, δίχως όμως να τις αξιοποιούν.

Μεγαλύτερο παράδειγμα η τεράστια ευκαιρία του Τσούμπερ λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, με την μπάλα να τραντάζει το δοκάρι και στην επαναφορά ο αιφνιδιασμένος Γκατσίνοβιτς να τη στέλνει άουτ.

Στην επανάληψη, η ομάδα του Ντε Τσέρμπι ισορρόπησε την κατάσταση και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την μεσοαμυντική αστάθεια της Ένωσης που οδήγησε στο «κρύο» πέναλτι του Σιμάνσκι.

Ο Πολωνός ανέτρεψε τον Ζοάο Πέντρο και ο Βραζιλιάνος «τιμώρησε» ξανά την Ένωση από την άσπρη βούλα για το 0-1, που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

Μέχρι τη λήξη, η ΑΕΚ προσπάθησε -με 10 παίκτες μετά την αποβολή του Γκατσίνοβιτς με δεύτερη κίτρινη στο 67′- να βρει την στιγμή της (τη βρήκε αλλά αστόχησε από πλεονεκτική θέση ο Πινέδα) για να αποσπάσει έστω την ισοπαλία, αλλά η Μπράιτον στήθηκε καλά στο δικό της μισό και θα μπορούσε να είχε τελειώσει νωρίτερα το παιχνίδι, αν οι παίκτες της ήταν λίγο πιο προσεκτικοί στην τελική ενέργεια.

Τελικώς, πρόκριση για τους Γλάρους στη νοκ-άουτ φάση και μάλιστα με πλεονέκτημα πρωτιάς έναντι της Μαρσέιγ και από την άλλη… τελικός για την τρίτη θέση για την ΑΕΚ, που περιμένει να δει τι θα γίνει στο Μαρσέιγ – Άγιαξ το βράδυ (22:00) ώστε να ξέρει τι θα χρειάζεται για το ευρωπαϊκό της μέλλον στην Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα.

ΑΕΚ (Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Σιμάνσκι, Πινέδα (83′ Πισάρο), Άμραμπατ (72′ Ελίασον), Γκατσίνοβιτς, Μάνταλος (72′ Αραούχο), Τσούμπερ (72′ Πόνσε).

Μπράιτον (Ντε Τσέρμπι): Βερμπρούγκεν, Ιγκόρ, Ντανκ, Βέλτμαν, Χίνσελγουντ, Γκρος, Γκίλμουρ (87′ Μπαλέμπα), Μιτόμα (69′ Νταχούντ), Αντίνγκρα, Φέργκιουσον (87′ Ντούφους), Πέδρο (77′ Μίλνερ).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς