14.9 C
Athens

Ένας περίπατος με rotation και άπαντες θετικούς στο +/-: Το ερυθρόλευκο αριστούργημα κόντρα στη Ζαλγκίρις

Πέρα από τους μπουρλοτιέρηδες Κάνααν και Πίτερς αλλά και τη γεμάτη εμφάνιση του Μπραζντέικις, ο Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα έβγαλε κόντρα στη Ζαλγκίρις αρκετές από τις αρετές που τον έφεραν στον αφρό του ευρωπαϊκού μπάσκετ την τελευταία διετία - Μεταξύ αυτών και ένα επίτευγμα που μόνο η Μπαρτσελόνα είχε να επιδείξει φέτος στη Euroleague

Από την τελευταία κακή είδηση που βρήκε τον φετινό Ολυμπιακό δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί δυο εβδομάδες: τον τραυματισμό του Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος και τη διάγνωση που προέβλεψε απουσία περίπου τεσσάρων εβδομάδων. Κι ενώ έχουμε να κάνουμε με ένα πραγματικό πλήγμα, αν αναλογιστεί κάποιος τη χρησιμότητα αλλά και τη συνολική εικόνα του Αμερικανού ως τώρα, το κέφι στο στρατόπεδο των νταμπλούχων έχει ανέβει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Οι Ερυθρόλευκοι συμπλήρωσαν τρεις σερί νίκες και βρίσκονται στην 4η θέση μαζί με Παναθηναϊκό και Μονακό (6-4), ενώ βάσει του προγράμματος που ακολουθεί μπορούν κάλλιστα να κλείσουν τον πρώτο γύρο στο 10-7, παίρνοντας τέσσερις νίκες στα προσεχή επτά παιχνίδια.

Στο ψυχολογικό ανέβασμα των Πειραιωτών ασφαλώς και έχει παίξει ρόλο η επιστροφή του Μιλουτίνοφ, που αν και ανέτοιμος επέτρεψε στον Φαλ να αγωνιστεί μόλις 23 λεπτά κόντρα στη Ζαλγκίρις, αλλά και το επικείμενο comeback του Σακίλ ΜακΚίσικ που βρέθηκε στην αποστολή για πρώτη φορά μετά το ΟΑΚΑ, παρόλο που δεν αγωνίστηκε.

Οι καλές ειδήσεις όμως έχουν και συνέχεια, με δεδομένο ότι αποκτήθηκε ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ, ένας παίκτης με οσονούπω ελληνικό διαβατήριο που ενδέχεται να αποδειχθεί πολύτιμος στη συνέχεια της σεζόν καθώς και στις επόμενες. Και υπάρχει και η γλυκιά προσμονή για τη μεταγραφή ενός παίκτη με τεράστια προοπτική (Πετρούσεφ), ο οποίος θα μπορούσε να δώσει εξαιρετικές λύσεις στις δυο θέσεις των ψηλών.

Κόντρα στη Ζαλγκίρις ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε με δυο απουσίες, δεδομένου ότι ο ΜακΚίσικ δεν αγωνίστηκε ούτε δευτερόλεπτο. Ακόμα κι έτσι όμως, το γεγονός πως η κανονικότητα δείχνει να επιστρέφει στο ΣΕΦ ήταν αρκετό για να ανεβάσει τους 10 που αγωνίστηκαν.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα μικρό αριστούργημα που μάλλον πέρασε στα ψιλά, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι δεν φάνηκε να απασχολεί τα ΜΜΕ. Ο Ολυμπιακός νίκησε πανεύκολα τη Ζαλγκίρις, μια ομάδα που παραδοσιακά τον δυσκολεύει και που μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα είχε χάσει για ένα σουτ στο ΟΑΚΑ, εμφανίζοντας αρκετά από τα στοιχεία που τον έφεραν στον αφρό της Ευρώπης την προηγούμενη διετία.

Εν μέρει λογική αυτή η εξέλιξη βέβαια, αν λάβουμε υπόψη μας τους… παπάδες που έκαναν οι μπουρλοτιέρηδες Πίτερς και Κάνααν, μονοπωλώντας τους τίτλους, τα αφιερώματα και τις αναλύσεις. Κάπως έτσι δεν δόθηκε και η απαραίτητη προσοχή στην πολύ γεμάτη εμφάνιση του Ίγκνας Μπραζντέικις που έκλεισε το ματς με 15 βαθμούς στο PIR.

Ολυμπιακός - Ζαλγκίρις 89-72 στατιστικά

Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στην παραπάνω εικόνα. Το πρώτο εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως παρά την απουσία του χειριστή Γκος, ο Τόμας Γουόκαπ έπαιξε 25μισι λεπτά, όσο δηλαδή θα έπρεπε να παίξει αν ο συμπατριώτης του ήταν υγιής και διαθέσιμος. Αντίστοιχα, ο Μουσταφά Φαλ είχε τη δυνατότητα να βγάλει σβηστός το παιχνίδι, κατεβάζοντας σφυγμούς μετά τις επικές εμφανίσεις που έκανε απόντος του Μιλουτίνοφ. Όπως και ο Παπανικολάου που δεν χρειάστηκε να παίξει περισσότερα από 18:20.

Σε ένα παιχνίδι που θα μπορούσε να αποδειχτεί πολύ ζόρικο, ο Ολυμπιακός όχι μόνο νίκησε δια περιπάτου αλλά είδε τον προπονητή του να μοιράζει εξαιρετικά τον χρόνο συμμετοχής σε δέκα παίκτες. Και κάπου εδώ κρύβεται το πιο εντυπωσιακό δεδομένο της ιστορίας: οι Ερυθρόλευκοι έγιναν μόλις η δεύτερη ομάδα φέτος που καταφέρνει να έχει θετικούς στο +/- όλους τους παίκτες που αγωνίστηκαν στη βραδιά.

Μόνο η Μπαρτσελόνα και ο Ολυμπιακός

Το μοίρασμα χρόνου και ρόλων που έκανε το τεχνικό τιμ των νταμπλούχων ήταν τόσο αποτελεσματικό ώστε η διαφορά να είναι πάντα στο συν όποιος παίκτης κι αν βρισκόταν στο παρκέ. Ακόμα και σε ματς που τελείωσαν με διαφορές στους 25 ή και τους 30 πόντους (όπως το +31 του Ερυθρού Αστέρα στη Φενέρ), υπήρχε πάντοτε τουλάχιστον ένας παίκτης που ήταν «αρνητικός» ή έστω στο μηδέν όσο αγωνίστηκε.

Ποιος «λιώνει» περισσότερο τους βασικούς του; Ο Μπαρτζώκας έχει τ’ όνομα, ο Αταμάν τη χάρη!

Η μόνη ομάδα που είχε καταφέρει κάτι αντίστοιχο ως τώρα είναι η Μπαρτσελόνα και μάλιστα δυο φορές: στην πρεμιέρα με την Εφές (91-74) αλλά και στο διαστημικό 98-59 επί της Μπάγερν. Όπως αντιλαμβάνεστε, συζητάμε για ένα σύνολο με τεράστιο μπάτζετ και βάθος στο ρόστερ που δεν έχει χάσει ως τώρα από καμία ευρωπαϊκή ομάδα. Σε περίπτωση που δεν το θυμάστε, οι Καταλανοί έχουν ηττηθεί μονάχα από τους συμπατριώτες της Μπασκόνια και της Ρεάλ ώστε να προκύψει το 8-2 στη βαθμολογία τους.

Δίχως την προσθήκη κάποιου νέου παίκτη, με δυο σημαντικές απουσίες και τον Μιλουτίνοφ φανερά επηρεασμένο από τον πρόσφατο τραυματισμό του, η ομάδα του Μπαρτζώκα κατάφερε να βγάλει ένα 40λεπτο υψηλού επιπέδου δίχως να διαταράσσεται η αγωνιστική ισορροπία της. Και κάπως έτσι δικαιώνονται οι λίγοι που πίστευαν εξαρχής ότι ο Ολυμπιακός θα ήταν ξανά η ομάδα που θαύμασε την προηγουμένη ολόκληρη η Ευρώπη όταν η κανονικότητα θα επέστρεφε στο ΣΕΦ. Επαναλαμβάνουμε, παρά τις απουσίες των Γκος και ΜακΚίσικ, παικτών που αποδεδειγμένα μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στο σύνολο…

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Λίβερπουλ – Τότεναμ 4-2: Κόκκινος περίπατος και δώρο τετράδας στην Άστον Βίλα

Η Λίβερπουλ ισοπέδωσε την Τότεναμ - όπως συνήθως συμβαίνει στο Άνφιλντ - και έκανε δώρο την 4η θέση στην Άστον Βίλα, την ώρα που η ομάδα του Άγγελου Ποστέκογλου υπέστη τέταρτη σερί ήττα στην Premier League για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια

Ο Παναθηναϊκός κλείνει τον Τζορτζ Μπάλντοκ

Οι Πράσινοι συμφώνησαν με τον 31χρονο δεξιό μπακ Τζορτζ Μπάλντοκ, ο οποίος αναμένεται να ενταχθεί στο ρόστερ του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι

Μπράιτον – Άστον Βίλα 1-0: Κακή εμφάνιση και ήττα με κομβική απώλεια πριν τον Ολυμπιακό

Η ομάδα του Ουνάι Έμερι εμφανίστηκε σοκαρισμένη στο Amex μετά την τεσσάρα από τον Ολυμπιακό, έχασε νωρίς τον Ρότζερς με τραυματισμό και θα πρέπει να νιώθει τυχερή που δέχτηκε μόνο ένα γκολ από την πλήρως ανώτερη Μπράιτον