19 C
Athens

Προκριματικά Euro: Επιστροφή σε τελική φάση μετά από 24 χρόνια για τη Σερβία, αποκλείστηκε το Μαυροβούνιο

Το Μαυροβούνιο του εκπληκτικού Γιόβετιτς πλησίασε στην απόλυτη έκπληξη αλλά οι Σέρβοι είχαν τον τελευταίο λόγο και επιστρέφουν σε τελική φάση Euro μετά το 2000 όπου τότε είχαν συμμετάσχει ως Γιουγκοσλαβία

Για αρκετή ώρα το Μαυροβούνιο πίστεψε πως θα αγγίξει το θαύμα και θα προκριθεί στα τελικά του Euro. Να όμως που η Σερβία – είχε εξ αρχής τον πρώτο λόγο – είπε την τελευταία λέξη και συνόδευσε την Ουγγαρία από τον 7ο όμιλο στα τελικά της Γερμανίας.

Οι Σέρβοι έδειξαν τάσεις… αυτοκτονίας στο Λέσκοβατς απέναντι στην αδιάφορη Βουλγαρία αλλά με το 2-2 πήραν τη 2η θέση και την απευθείας πρόκριση. Ο Βελίκοβιτς άνοιξε το σκορ στο 17′ αλλά οι Βούλγαροι έκαναν ανατροπή με τα γκολ των Ρούσεφ και Ντεσπόντοφ σε διάστημα 10′ στο β’ (59′, 69′). Οι γηπεδούχοι ήθελαν έστω τον βαθμό για να μην μπλέξουν και τον πήραν στο 82′ με τον Μπάμπιτς για να γίνουν η 17η ομάδα που θα συμμετάσχει στο Euro της Γερμανίας και μάλιστα για πρώτη φορά μετά το 2000!

Από πλευράς Σέρβων οι Φίλιπ Τζούρισιτς και Αντίγια Ζίβκοβιτς του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ ξεκίνησαν βασικοί και αντικαταστάθηκαν στο 62′ και στο 77′ αντίστοιχα ενώ ο Φιλίπ Μλαντένοβιτς πέρασε ως αλλαγή στο 85′. Για τους Βούλγαρους ο Κίριλ Ντεσπόντοφ ήταν βασικός, σκόραρε στο 69′ κι έγινε αλλαγή στο 90′.

Το Μαυροβούνιο ήθελε μόνο νίκη και ήττα των Σέρβων. Σενάριο τραβηγμένο αλλά στην πράξη δεν φάνηκε και τόσο απίθανο. Ο Στέβαν Γιόβετιτς του Ολυμπιακού ήταν ξανά βασικός κι εκείνος έφτιαξε το πανέμορφο γκολ της ομάδας του στη Βουδαπέστη απέναντι στην πρωτοπόρο κι αδιάφορη Ουγγαρία με μια ωραία κεφαλιά-πάσα στον Ρούμπεζιτς που με κεφαλιά έκανε το 0-1 στο 36′.

Παρότι δεν απειλούνταν, οι φιλοξενούμενοι χαλάρωσαν και μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά ο Σομποσλάι βρήκε δύο γκολ για το 2-1. Οι Μαυροβούνιοι έφτιαξαν φάσεις για να ισοφαρίσουν (έστω) αλλά ο Ντίμπους σταμάτησε με απίθανες επεμβάσεις κατά σειρά τους Γιόβετιτς, Όσμαγιτς και Ραντούλοβιτς. Κι αφού το 2-2 δεν έγινε, στις καθυστερήσεις από την εκτέλεση φάουλ του Σομποσλάι, ο Άνταμ Νάγκι πετάχτηκε μετά την επέμβαση του Μιγιάτοβιτς και διαμόρφωσε το τελικό 3-1.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 7ου ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

Ουγγαρία – Μαυροβούνιο 3-1 (67′, 68′ Σομποσλάι, 90+3′ Νάγκι Α. / 36′ Ρούμπεζιτς)

Σερβία – Βουλγαρία 2-2 (17′ Βελίκοβιτς, 82′ Μπάμπιτς / 59′ Ρούσεφ, 69′ Ντεσπόντοφ)

ΡΕΠΟ: Λιθουανία

Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

  1. Ουγγαρία 18
  2. Σερβία 14
  3. Μαυροβούνιο 11
  4. Λιθουανία 6
  5. Βουλγαρία 4

Αυτές είναι οι 16 ομάδες που έχουν εξασφαλίσει τη θέση τους στα τελικά του Euro 2024

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς