22.1 C
Athens

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού: Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Ραγδαία θα είναι η αλλαγή του καιρού τις επόμενες ώρες καθώς το κύμα κακοκαιρίας θα φέρει βροχές και καταιγίδες.

Σύμφωνα με το νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ, βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια – βορειοδυτικά συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο πρόκειται να προκαλέσει το Σαββατοκύριακο επιδείνωση του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους σε όλη σχεδόν τη χώρα και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη βόρεια και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα.

Ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση από το απόγευμα της Κυριακής.

Κατά τόπους ισχυρές βροχές θα σημειωθούν στη βόρεια και ανατολική νησιωτική Ελλάδα

Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου, το Σάββατο στα κεντρικά και βόρεια και την Κυριακή και στην υπόλοιπη χώρα.

Πιο αναλυτικά:

Α. Θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεων 8 με 9 και πρόσκαιρα με ριπές έως 10 μποφόρ θα πνέουν από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (18-11-23) στα δυτικά και βαθμιαία και στα ανατολικά. Οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν από το απόγευμα της Κυριακής (19-11-23).

Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου (18-11-23) έως και το απόγευμα της ίδιας ημέρας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα πολύ νωρίς το πρωί στη Θράκη.

Σήμερα Παρασκευή (17/11)

Αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία στα δυτικά θα πυκνώσουν δίνοντας τοπικές βροχές κυρίως στα Επτάνησα και στην Ήπειρο. Το βράδυ θα βρέξει σε αρκετές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, ενώ και στη Βόρεια Ελλάδα οι νεφώσεις θα πυκνώσουν δίνοντας βροχές στα πεδινά και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 2 έως 17 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 3 έως 20, στην Ήπειρο από 5 έως 21 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 5 έως 22-23, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 7 έως 21-22 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 20-21 και στα νησιά του Κεντρικού, Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου από 8 έως 20-21 βαθμούς και στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα από 11 έως 22-23 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ, αλλά τη νύχτα και από το βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με τάση ενίσχυσης. Στο Ιόνιο αρχικά θα πνέουν νοτιοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ, αλλά από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα ενταθούν στα 6-7 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια με λίγες αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 20-21 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις, οι οποίες από το απόγευμα θα πυκνώσουν, ενώ τη νύχτα προς Σάββατο θα εκδηλωθούν παροδικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 μποφόρ, αλλά το βράδυ θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με εντάσεις 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 19 βαθμούς.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς