20.7 C
Athens

Δικέφαλε άνοιξε φτερά!

Η ΑΕΚ ετοιμάζεται για την πρώτη μάχη στους ομίλους του Champions League την ώρα που οι άλλοι σκούζουν φοβούμενοι το βάρος της αποτυχίας...

Η ΑΕΚ βρίσκεται ήδη στην… ποδοσφαιρικά αφιλόξενη Ολλανδία και θα προσπαθήσει αύριο το βράδυ, κόντρα σε μία από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές σχολές του πλανήτη, να υψώσει το ανάστημά της.

Από αυτές εδώ τις γραμμές δε θα διαβάσετε ποτέ, μα ποτέ όμως παραμύθια για μικρά παιδιά. Το ποδόσφαιρο είναι απλό και σύνθετο άθλημα. Δικαίωμα στην ελπίδα και στο όνειρο έχουν όλοι. Τα παραδείγματα πάρα πολλά. Όταν η Εθνική Ελλάδος έχει κατακτήσει τοEuro και η Λέστερ την Πρέμιερ Λιγκ, γιατί να μην κάνεις όνειρα;

Άλλο όμως αυτό και άλλο η πραγματικότητα. Καθαρά ποδοσφαιρικά λοιπόν η ΑΕΚ στο Άμστερνταμ πάει ως αουτσάιντερ. Όσες αρλούμπες και αν σας αραδιάσουν, ό,τι και να σας πούνε η ουσία είναι αυτή. Φαβορί είναι ο Άγιαξ. Αν όμως η ΑΕΚ θέλει να μεγαλώσει θα πρέπει να κάνει ότι δεν έχει κάνει ποτέ ως… αύριο στη χώρα της… τουλίπας. Να σκοράρει και να πάρει αποτέλεσμα.

Αν τα καταφέρει, τότε ναι, θα μπορέσει να βάλει τις βάσεις για να διεκδικήσει την τρίτη θέση. Αν δεν τα καταφέρει θα πρέπει να κάνει εκ νέου υπερβάσεις. Κάθε ματς στην ώρα του όμως… Όπως πέρσι με τον Μανόλο Χιμένεθ, έτσι και φέτος με τον Μαρίνο Ουζουνίδη. Βήμα, βήμα θα μεγαλώνει η ΑΕΚ. Δε θα επιδιώκει να «πηδάει» πίστες, επειδή τάχα μου έχει έναν «επενδυτή» που πληρώνει για τα πάντα, ή έναν προπονητή, που τα βλέπει όλα όπως αυτός γουστάρει.

Τα κουκιά είναι μετρημένα. Δε θα προσπαθήσω να κάνω άλλες αναλύσεις για το πλάνο και το τι πρέπει να κάνουν οι «κιτρινόμαυροι». Το ξέρουν καλύτερα και από εμένα και από όλους εσάς οι ίδιοι. Άλλωστε αυτοί οι μάγκες έφεραν την ΑΕΚ εδώ, αυτοί θα την πάνε παρακάτω. Το μόνο που περιμένει όλος ο κόσμος της «Ένωσης», είναι να τους δούνε να προσπαθούν. Να μην εγκαταλείπουν. Να τα δίνουν όλα. Και τότε θα τους χαρίσει απλόχερα το χειροκρότημα. Διότι στο ποδόσφαιρο, το κανονικό και όχι αυτό που θέλει να ζει ο καθένας μας, υπάρχουν όλα τα αποτελέσματα. Ακόμα και η ήττα.

Το ζητούμενο λοιπόν στην αυριανή πρεμιέρα είναι να καταφέρει η ΑΕΚ να μπλοκάρει τον Άγιαξ. Η ολλανδική ομάδα είναι μία «μηχανή» παραγωγής ευκαιριών και γκολ. Όσες λιγότερες ευκαιρίες τους επιτρέψεις να κάνουν, τόσες περισσότερες έχεις εσύ να πάρεις ένα θετικό αποτέλεσμα. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να παίξει ταμπούρι και να βάλεις ένα πούλμαν στην εστία.

Σημαίνει ότι πρέπει να τρέξεις, να καλύψεις χώρους, να πιέσεις ψηλά, ώστε να εμποδίσεις τη σωστή ανάπτυξη του αντιπάλου, και ταυτόχρονα να κρατήσεις μπάλα, να «παγώσεις» το ρυθμό και να ψάξεις τις κατάλληλες ευκαιρίες για να σκοράρεις ώστε να προκαλέσεις προβλήματα στον αντίπαλο. Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις.

Το ευτύχημα για την ΑΕΚ, για αυτή την ομάδα, είναι ο τρόπος που λειτουργεί. Δεν υπάρχει άνθρωπος μέσα στο ποδοσφαιρικό τμήμα που να συζητά τον αγώνα της Τούμπας. Ο ΠΑΟΚ μπορεί να περιμένει. Ο Άγιαξ όχι. Και αυτό το γεγονός είναι τεράστια υπόθεση για τον «Δικέφαλο». Η ΑΕΚ ούτε πέρσι, ούτε φέτος έδωσε δικαιώματα. Άλλοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να επηρεάσουν καταστάσεις. Χρησιμοποιώντας κάθε μέθοδο.

Από την αρχή της σεζόν, επιδιώκουν να κάνουν το άσπρο μαύρο. Αφήστε τους να ζούνε στο μικρόκοσμό τους. Μην ασχολείστε με ανθρώπους που για να κρύψουν το μέγεθος της περσινής ανυπαρξίας τους και παράλληλα της τεράστιας αποτυχίας τους, έχουν κάνει την κωλοτούμπα επάγγελμα. Η ΑΕΚ ταξιδεύει στα αστέρια. Αφήστε τους άλλους να κάνουν βόλτα στη μιζέρια.

ΥΓ: Καλή επιτυχία και στην U-19 της ΑΕΚ που αύριο το μεσημέρι ξεκινάει το δικό της ταξίδι στο μαγικό κόσμο των αστεριών.

ΥΓ 2: Με τον Πασχαλάκη μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο η ιστορία πήγαινε… αβαβα! Για να δούμε…
ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς