18.1 C
Athens

ΠΑΟΚ – Αμπερντίν 2-2: Σφράγισε την πρόκριση, θα παλέψει για την πρωτιά

Η Αμπερντίν έβαλε στοπ στο απόλυτο του ΠΑΟΚ στους ομίλους του Conference League αποσπώντας ισοπαλία με 2-2, όμως αυτό δεν ήταν ικανό για να στερήσει την πρόκριση στον Δικέφαλο στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Η Αμπερντίν έφτασε μια ανάσα την προηγούμενη αγωνιστική από το να είναι η πρώτη ομάδα που θα βάλει στοπ στο απόλυτο του Δικεφάλου στους ομίλους της διοργάνωσης, ωστόσο τα κατάφερε λίγες εβδομάδες αργότερα στην Τούμπα.

Οι Σκωτσέζοι εκμεταλλεύτηκαν στο 100% τις στιγμές αδράνειας του ΠΑΟΚ και αυτή τη φορά δεν την πάτησαν αν και δέχθηκαν πάλι ανατροπή. Βέβαια αυτό δεν αρκούσε για τους ίδιους αφού έφτασαν τους 4 βαθμούς, την ώρα που οι Ασπρόμαυροι έφτασαν τους 10 και σφράγισαν την πρόκριση στους «32» του Conference League.

Πλέον θα παίξουν την πρωτιά στις δύο αγωνιστικές που απομένουν, η οποία αν έρθει θα τους δώσει την απευθείας πρόκριση στους «16».

Το παιχνίδι στα πρώτα λεπτά δεν είχε πολλές διαφορές με αυτό της Σκωτίας, με τους Ασπρόμαυρους να παίρνουν την μπάλα στα πόδια τους και να προσπαθούν να διασπάσουν την άμυνα της Αμπερντίν.

Βέβαια τα πράγματα τελικά εξελίχθηκαν διαφορετικά αφού μέσα σε λίγα λεπτά μπήκαν δύο τέρματα (ένα από κάθε πλευρά). Αυτό που έκανε διαφορετικά ο ΠΑΟΚ σε σχέση με το πρώτο ματς μεταξύ των δύο ομάδων ήταν πως το πρέσινγκ του ήταν πιο υψηλό και μπόρεσε να κλέψει κάποιες μπάλες χωρίς πάντως να φτάσει σε τελική ενέργεια.

Στην πρώτη καλή φάση στο ματς ήρθε και το πρώτο γκολ, όμως από πλευράς Αμπερντίν. Στις λίγες φορές που οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να κυκλοφορήσουν με ορθολογικό τρόπο την μπάλα, αυτή έφτασε στον Ντέβλιν από τα δεξιά, αυτός έκανε το γύρισμα και αφού η μπάλα πέρασε από όλους έφτασε στο Λόπες που την υποδέχθηκε όμορφα με πλάτη στην εστία, γύρισε βγάζοντας εκτός φάσης ουσιαστικά τον Εκόνγκ και πλάσαρε τον Κοτάρσκι για το 0-1.

Η απάντηση του ΠΑΟΚ ωστόσο ήταν άμεση χάρη στο πρέσινγκ του. Ο Τάισον έκλεψε στον χώρο του κέντρου, έδωσε στον Ντεσπόντοφ, αυτός μπήκε από τα δεξιά στην περιοχή και έσπασε την μπάλα εκεί που βρισκόταν ήδη ο Βραζιλιάνος για το 1-1.

Από εκεί και πέρα το παιχνίδι γύρισε στα δεδομένα των πρώτων λεπτών πριν μπουν τα δύο τέρματα. Η μπάλα σταθερά στα πόδια ποδοσφαιριστών του Δικεφάλου, ελάχιστες φάσεις και ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες μετά από κλεψίματα από πλευράς ΠΑΟΚ. Οι καλές στιγμές ήταν ελάχιστες και μία από αυτή ήταν στο 30′, όταν μετά από γύρισμα του Μπάμπα ο Ρούμπεζιτς με άτσαλη απομάκρυνση έστειλε την μπάλα στο δοκάρι της ομάδας του.

Σβαμπ και Τόμας απείλησαν στα λίγα λεπτά που απέμεναν μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους, χωρίς όμως να αλλάξει κάτι.

Το δεύτερο ημίχρονο είχε περισσότερες φάσεις και πολύ πιο δραματική εξέλιξη. Ο ΠΑΟΚ απείλησε γρήγορα με σουτ του Κωνσταντέλια και με τον Κουλιεράκη από στημένη φάση, με τις στημένες φάσεις να είναι το δυνατό του σημείο σε όλο το δεύτερο ημίχρονο.

Από μία τέτοια προήλθε και το δεύτερο τέρμα των γηπεδούχων και πρώτο ευρωπαϊκό του Σαμάτα με την ασπρόμαυρη φανέλα. Ο Τανζανός επιθετικός είχε μόλις λίγα λεπτά στον αγωνιστικό χώρο, όταν μετά από σέντρα του Τάισον και κεφαλιά πάσα του Εκόνγκ, έστειλε με το κεφάλι την μπάλα στα δίχτυα για το 2-1 στο 67′.

Γκολ που δεν χάρηκε ούτε ο ίδιος ούτε η ομάδα του, αφού με τη σέντρα η Αμπερντίν κέρδισε φάουλ και ο Μακγκράθ αιφνιδίασε τον Κοτάρσκι με απευθείας εκτέλεση για το 2-2.

Κάπως έτσι ήταν σαν μην άλλαξε τίποτα στο παιχνίδι, με τους ποδοσφαιριστές του Ραζβάν Λουτσέσκου να πιέζουν για να βρουν το τέρμα που θα τους δώσει τη νίκη.

Ο Δικέφαλος κέρδισε πέναλτι στο 76′ για μαρκάρισμα πάνω στον Κουλιεράκη, όμως η απόφαση άλλαξε μετά την εξέταση της φάσης από το VAR, αφού στην πραγματικότητα ο Έλληνας αμυντικός έχασε απλώς την ισορροπία του.

Οι Ασπρόμαυροι προσπάθησαν μέχρι το τέλος, απείλησαν με ένα σουτ του Ράφα Σοάρες στο 87′, όμως δεν κατάφεραν να βρουν άλλη στιγμή και έτσι το 2-2 παρέμεινε μέχρι το τέλος.

ΠΑΟΚ: Κοτάρσκι, Βιεϊρίνια (82′ Κεντζιόρα), Κουλιεράκης, Εκόνγκ, Μπάμπα (85′ Ρ. Σοάρες), Τσιγγάρας (65′ Οζντόεφ), Σβαμπ, Ντεσπόντοφ (82′ Ζίβκοβιτς), Κωνσταντέλιας, Τάισον, Μπράντον (65′ Σαμάτα)

Αμπερντίν: Ρος, Ντέβλιν, Μακένζι, Γκάρτενμαν, Ρούμπεζιτς, Γένσεν, Μακγκράθ (79′ Μιόφσκι), Μπάρον, Σάινι (61′ Πόλβαρα), Ντάνκαν (61′ Χέιζ), Λόπες (85′ Σόλκερ)

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς