18 C
Athens

Ο Ρουβίκωνας «έφαγε» τον διοικητή του ΑΤ Ψυχικού και τον ένοπλο φρουρό

Δυσμενής μετάθεση μετά την επίθεση των μελών της αναρχικής συλλογικότητας στην πρεσβεία του Ιράν • Ειδικοί φρουροί: Δεν φέρουν ευθύνη οι αστυνομικοί

Την επίθεση μελών του «Ρουβίκωνα» τα ξημερώματα της Δευτέρας στο κτίριο της πρεσβείας του Ιράν «πλήρωσε» ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ψυχικού, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι και η φύλαξη του συγκεκριμένου κτηρίου.

O διοικητής μετατέθηκε δυσμενώς στο τμήμα Μεταγωγών, ενώ ο αστυνομικός που φρουρούσε την πρεσβεία την ώρα της επίθεσης, επέστρεψε στις περιπολίες στο κέντρο της Αθήνας.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έπαιξε το βίντεο από την επίθεση που είδε το φως της δημοσιότητας, ενώ υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη Ένορκη Διοικητική Εξέταση σχετικά με το επεισόδιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που τιμωρούνται αστυνομικοί, εξαιτίας της δράσης του Ρουβίκωνα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι το κτίριο της πρεσβείας του Ιράν, βρισκόταν στη λίστα της ΕΛΑΣ για τους πιθανούς στόχους του Ρουβίκωνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι χθες, σε όλα τα ενημερωτικά σημειώματά τους οι αναλυτές της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής είχαν επισημάνει τον κίνδυνο καταδρομικής επίθεσης κατά του κτιρίου που στεγάζει τη διπλωματική αντιπροσωπεία της χώρας.

Αφορμή για την ενδεχόμενη στοχοποίηση του Ιράν από τα μέλη της «συλλογικότητας» θεωρούνταν η πρόσφατη εκτέλεση με απαγχονισμό τριών Κούρδων κρατουμένων, παρά τη διεθνή κατακραυγή.

«Ανοχύρωτος» ο φρουρός απέναντι στον Ρουβίκωνα

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν, ωστόσο, από το γεγονός ότι ο ασύρματος που είχε ο ειδικός φρουρός στο φυλάκιο στην πρεσβεία του Ιράν ήταν εκτός λειτουργίας. Οπως αποκαλύπτεται, ακόμη κι αν ο φρουρός δεν είχε «υπακούσει» στις εντολές των μελών της οργάνωσης δεν θα μπορούσε να ενημερώσει τους συναδέλφους του για την επίθεση, αφού ο ασύρματος που είχε μαζί του είναι παλιάς τεχνολογίας, αναλογικός και δεν μπορεί να διαβιβάσει. Γι’ αυτό άλλωστε, όταν αποχώρησαν τα μέλη του Ρουβίκωνα, ο αστυνομικός ενημέρωσε την υπηρεσία του και την Αμεση Δράση με το κινητό του τηλέφωνο.

Επιπλέον, εκτός του ασυρμάτου που ήταν πρακτικά άχρηστος, αποδεικνύεται ότι και τα τζάμια στη σκοπιά δεν ήταν αλεξίσφαιρα.

Ειδικοί Φρουροί: Δεν φέρουν οι αστυνομικοί ευθύνη για την επέλαση των συλλογικοτήτων

Από την πλευρά του, το Σωματείο των Ειδικών φρουρών με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για εκείνους που διατηρούν το σύστημα της επικοινωνίας της αστυνομίας «κωφάλαλο». Παράλληλα, εκφράζει τη θλίψη για το γεγονός ότι τιμωρήθηκε ο φρουρός στην πρεσβεία, αλλά και ο διοικητής του. Οπως σημειώνουν «την ανικανότητα μας να τιμωρήσουμε αυτούς που καταστρέφουν δημόσια και ιδιωτική περιουσία αποτελεί πράξη δειλίας όταν επιδιώκουμε να την μεταφορτώσουμε σε αστυνομικούς που δεν φέρουν καμιά ευθύνη για την “επέλαση” των συλλογικοτήτων στην Αττική.

Η ανακοίνωση του Σωματείου έχει ως εξής:

«Από την πρώτη στιγμή το Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α δια των εκπροσώπων του εξεδήλωσε την αποδοκιμασία του για την κακή εικόνα που προσέδωσε η στάση του συναδέλφου αστυνομικού φρουρού της πρεσβείας του Ιράν.

Όμως:

Είναι επιεικώς απαράδεκτο να επιδιώκεται να “μεταφορτωθεί” η ανικανότητα της πολιτείας να περιορίσει δια της δικαιοσύνης το φαινόμενο Ρουβίκωνας , στρέφοντας επιτηδευμένα τα βλέμματα, στην ενδεχόμενη ανεπάρκεια του αστυνομικού.

Το ΜΗ ΑΞΙΟΠΟΙΝΟ των πράξεων της συλλογικότητας έχει κριθεί επαλειμμένα με την σύλληψη δεκάδων μελών τους από την αστυνομία και την επιστροφή τους στο “θεάρεστο έργο” των καταστροφών, ατιμώρητοι, και λίγα λεπτά μετά την απομάκρυνση τους από την έδρα του δικαστηρίου.

Ίσως έστω για πρώτη φορά, θα έπρεπε να αναζητηθούν και ευθύνες για τους εγκληματικά ανεύθυνο υπευθύνους που διατηρούν το σύστημα επικοινωνίας της αστυνομίας “κωφάλαλο” και στο γεγονός ότι ο ασύρματος του συναδέλφου στην πρεσβεία του Ιράν ήταν εκτός λειτουργίας!!!Το ΣΕΦΕΑΑ έχει γίνει γραφικό καταγγέλλοντας καθημερινά αυτή την εγκληματική ανεπάρκεια.

Επίσης

Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τις διοικητικές πράξεις -αποφάσεις εξοστρακισμού, του Διοικητή του Τμήματος και του Αστυνομικού σκοπού, πρακτικές που μας αναγάγουν σε εποχές ανυπαρξίας Δικαίου, τόσο ποινικού όσο και πειθαρχικού, σε τακτικές εκδικητικές και τιμωρητικές, που απαξιώνουν την Δημοκρατική λειτουργία εντός του Οργανισμού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την ανικανότητα μας να τιμωρήσουμε αυτούς που καταστρέφουν δημόσια και ιδιωτική περιουσία αποτελεί πράξη δειλίας όταν επιδιώκουμε να την μεταφορτώσουμε σε αστυνομικούς που δεν φέρουν καμιά ευθύνη για την “επέλαση” των συλλογικοτήτων στην Αττική.

Καλούμε λοιπόν την Φυσική Ηγεσία να ανακαλέσει την πράξη “εξοστρακισμού” των συναδέλφων, ώστε να “δικαστούν” από τα όργανα της πειθαρχικής δικαιοσύνης, ταυτιζόμενοι με της αξίες και ιδανικά μιας ευνομούμενης πολιτείας και όχι με αποφάσεις αυταρχικού χαρακτήρα.