23.3 C
Athens

Μπόκα – Φλουμινένσε 1-2 (παρ.): Στον θρόνο του Copa Libertadores για πρώτη φορά στην ιστορία της

Μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι στο «Μαρακανά», η Φλουμινένσε λύγισε την Μπόκα Τζούνιορς στην παράταση και πανηγύρισε μέσα στη Βραζιλία το πρώτο Copa Libertadores στην ιστορία της

Μετά από ένα συγκλονιστικό ματς που χρειάστηκε και τη διαδικασία της παράτασης, η Φλουμινένσε λύγισε με 2-1 στο «Μαρακανά» την Μπόκα Τζούνιορς και πανηγύρισε για πρώτη φορά στην ιστορία της την κατάκτηση του Copa Libertadores, αφήνοντας τους Αργεντινούς στις 6 κατακτήσεις με την τελευταία το 2007.


Οι δύο ομάδες έφτασαν στον τελικό από δύο διαφορετικές πλευρές. Από τη μία η Φλουμινένσε ήταν η καλύτερη ομάδα στη διοργάνωση επιθετικά, με τον Κάνο να είναι μάλιστα ο πρώτος σκόρερ με 12 τέρματα. Από την άλλη η Μπόκα Τζούνιορς ήταν μια ομάδα που είχε ως βασικό της πυλώνα την άμυνα, αφού είχε δεχθεί μόλις 5 τέρματα στη διοργάνωση, με τον Ρομέρο να κρατάει το μηδέν σε 8 από τα 12 ματς. Μάλιστα όλες τις οι προκρίσεις στα νοκ άουτ παιχνίδια μέχρι τον τελικό ήρθαν μέσω της διαδικασίας των πέναλτι και χωρίς να κερδίσει κανένα παιχνίδι στη κανονική διάρκεια!

Διαφορετική ήταν και η ιστορία των δύο ομάδων στη διοργάνωση, με την Μπόκα να διεκδικεί το 7ο Copa Libertadores στην ιστορία της και να θέλει να πιάσει την Ιντεπεντιέντε στην πρώτη θέση των κατακτήσεων και τη Φλουμινένσε να ψάχνει το πρώτο της τρόπαιο στη διοργάνωση.

Ο τελικός ανάμεσα στις δύο ομάδες είχε ένα ιδιαίτερο στοιχείο, αφού η Μπόκα Τζούνιορς έσπασε το σερί που δημιουργήθηκε από το 2020 και μετά, καθώς οι τρεις τελευταίοι τελικοί έγιναν ανάμεσα σε ομάδες από τη Βραζιλία. Αυτός ήταν και ο πρώτος τελικός για την Μπόκα Τζούνιορς από το 2018, όταν είχε χάσει το τρόπαιο σε διπλούς τελικούς από την αιώνια αντίπαλο της Ρίβερ Πλέιτ.

Το κλίμα ήταν αρκετά φορτισμένο από τις προηγούμενες μέρες, καθώς έγιναν αρκετά επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων. Η Μπόκα Τζούνιορς πήρε 20.000 εισιτήρια για τον αγώνα, ωστόσο οι Αργεντινοί που ταξίδεψαν στη Βραζιλία ξεπέρασαν κατά πολύ αυτό τον αριθμό, με πολλούς από αυτούς να βρίσκονται στις κερκίδες του «Μαρακανά» ακόμη και χωρίς εισιτήρια. Μάλιστα έγιναν σκέψεις ο τελικός να γίνει τελικά χωρίς κόσμο, όμως αυτό δεν προχώρησε στην πράξη.

Από την άλλη η Φλουμινένσε ζούσε τις μεγάλες δικές της μέρες αφού βρισκόταν «εντός έδρας», με τους οπαδούς και των δύο ομάδων πέρα από τα θλιβερά γεγονότα να δημιουργούν φανταστική ατμόσφαιρα.

Η Φλουμινένσε επιβεβαίωσε στο γήπεδο όλα τα πεπραγμένα των δύο ομάδων έως τώρα στη διοργάνωση και πήρε από νωρίς την κατοχή της μπάλας στα πόδια της. Αυτή στο μεγαλύτερο κομμάτι του πρώτου ημιχρόνου ξεπερνούσε το 70%, όμως φάσεις δεν υπήρχαν από καμία από τις δύο πλευρές.

Οι Βραζιλιάνοι δεν χρειαζόταν και πολύ, αφού τιμώρησαν την αδράνεια στην άμυνα της Μπόκα και επιβεβαίωσαν τις εξαιρετικές επιθετικές τους επιδόσεις. Σκόρερ ο συνήθης ύποπτος Χερμάν Κάνο, που με εξαιρετικό σουτ στην κίνηση μέσα από την περιοχή πέτυχε το 13ο του γκολ στη διοργάνωση και άνοιξε το σκορ στο 36ο λεπτό.

Μάλιστα με αυτό του το τέρμα έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της διοργάνωσης που πετυχαίνει γκολ στους δύο αγώνες των προημιτελικών, δύο των ημιτελικών, αλλά και στον μεγάλο τελικό. Επιπλέον έγινε μόλις ο 5ος παίκτης στην ιστορία του Copa Libertadores που πετυχαίνει τουλάχιστον 13 γκολ μέσα σε μία χρονιά και ο πρώτος μετά που το καταφέρνει μετά το 2000.

Από εκεί και πέρα το παιχνίδι είχε τις κλασσικές σκληρές μονομαχίες του Λατινοαμερικάνικου ποδοσφαίρου, παρά το γεγονός πως στις δύο ομάδες αγωνιζόταν ποδοσφαιριστές με μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία όπως οι Φελίπε Μέλο, Μαρσέλο και Έντισον Καβάνι.

Με την έναρξη του δευτέρου μέρους η Μπόκα Τζούνιορς βγήκε από το καβούκι της και προσπάθησε να πάρει τα ηνία ώστε να φτάσει στην ισοφάριση. Το υψηλό πρέσινγκ της δημιούργησε θέματα στους Βραζιλιάνους, όμως πέρα από αυτό αλλά και το γεγονός πως μπόρεσε να κρατήσει λίγο παραπάνω την μπάλα στα πόδια της, οι φάσεις δεν ερχόταν και η Φλουμινένσε κρατούσε άνετα το προβάδισμα.

Όλα αυτά μέχρι το 72ολεπτο που η Μπόκα βρήκε τον δρόμο προς την ισοφάριση με τον δικό της πρώτο σκόρερ στη διοργάνωση. Ο Αντβίνκουλα το πήρε πάνω του και με φανταστική προσωπική ενέργεια και ωραίο σουτ έξω από την περιοχή έφερε το ματς στα ίσια με το τέταρτο γκολ του στη διοργάνωση.

Από το σημείο της ισοφάρισης και μετά η πλάστιγγα είχε γυρίσει εντελώς υπέρ των Αργεντινών, που μπορεί να μην απειλούσαν αρκετά αλλά είχαν στο 100% τον έλεγχο του αγώνα.

Η Φλουμινένσε ξέμεινε από ιδέες και λίγο έλειψε να δεχθεί το απόλυτο σοκ στο 89′, ωστόσο το σουτ του Μερεντιέλ πέρασε λίγο άουτ. Βέβαια και η ίδια βρήκε τη δική της στιγμή στις καθυστερήσεις, όμως ο Μπαρμπόσα έστειλε την μπάλα άουτ μέσα από την περιοχή.

Κάπως έτσι το 1-1 δεν άλλαξε και ο μεγάλος τελικός οδηγήθηκε στην παράταση.

Οι Βραζιλιάνοι μπήκαν στην παράταση σαφώς καλύτερα και με πιο καθαρό το μυαλό τους. Έτσι έχοντας την υπεροχή κατάφεραν στο 99′ με εντυπωσιακό σουτ του Κένεντι να πάρουν ξανά το προβάδισμα και να βάλουν φωτιά στο «Μαρακανά». Ο σκόρερ το παράκανε λίγο στους πανηγυρισμούς αφού είχε ήδη κίτρινη κάρτα, με την απόφαση του να γίνει ένα κουβάρι με τους οπαδούς της ομάδας και να χαθεί μέσα σε αυτούς να τον οδηγούν στην αποβολή. Μετά το γκολ αυτό ο Μαρσέλο δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρια του στον πάγκο.

Η Φλουμινένσε δεν έμεινε για ώρα με αριθμητικό μειονέκτημα, αφού στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους της παράτασης και μετά από ένταση που ξέσπασε ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων, ο Φάμπρα αποβλήθηκε για χτύπημα του πάνω στον Νίνο αφήνοντας την Μπόκα με δέκα παίκτες.

Όλη η Μπόκα βγήκε μπροστά στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης και προσπάθησε να βρει το γκολ που θα στείλει το ματς στα πέναλτι. Αυτή που όμως έφτασε πιο κοντά ήταν η Φλουμινένσε που βρήκε χώρους, με τον Γκούγκα να στέλνει την μπάλα στο 114′ στο δοκάρι.

Παρόλα αυτά το συγκεκριμένο γεγονός είχε λίγη σημασία για τη Φλουμινένσε, αφού μέχρι το τέλος δεν άλλαξε κάτι και το 2-1 ήταν το τελικό αποτέλεσμα, με τους Βραζιλιάνους να κατακτούν το μεγάλο τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

ΜΠΟΚΑ ΤΖΟΥΝΙΟΡΣ: Ρομέρο, Αντβίνκουλα, Φιγκάλ (113′ Βαλντές), Βαλεντίνι, Φάμπρα, Μεντίνα (106′ Ταμπόρντα), Γκ. Φερνάντες, Ε. Φερνάντες (106′ Σαράτσι), Μπάρκο (78′ Λανγκόνι), Μερεντιέλ, Καβάνι (78′ Μπενεντέτο)

ΦΛΟΥΜΙΝΕΝΣΕ: Φάμπιο, Σαβιέρ (85′ Γκούγκα), Νίνο, Μέλο (52′ Μάρλον), Μαρσέλο (80′ Μπαρμπόσα), Μαρτινέλι (80′ Λίμα), Αντρέ, Άριας, Γκάνσο, Κένο (103′ Μπραζ), Κάνο

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς