19 C
Athens

ΑΕΚ: «Και της Ρεάλ το φόβητρο έγινε το όνομά σου…» (vid)

Σαν σήμερα, 18 Σεπτεμβρίου του 1985, η ΑΕΚ νίκησε τη Ρεάλ Μαδρίτης και χάρισε στους φιλάθλους της μία αξέχαστη ευρωπαϊκή βραδιά

Σίγουρα εκείνη η Ρεάλ δεν ήταν ο «κολοσσός» που είναι σήμερα. Αλλά οι εποχές ήταν διαφορετικές, αφ’ ενός και αφ’ ετέρου τη δυναμικότητα που είχε ακόμα και τότε η «Βασίλισσα», ήταν απλησίαστη για όλες τις ελληνικές ομάδες. Η μισή εθνική Ισπανίας βρισκόταν στις τάξεις της και ήταν ήδη κάτοχος του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, μια και λίγους μήνες πριν αντιμετωπίσει την ΑΕΚ είχε επικρατήσει στον διπλό τελικό της Βιντεότον. Θα κατακτούσε και αυτό του 1985-86, μια και η νίκη της ΑΕΚ με 1-0, στις 18 Σεπτεμβρίου στο ΟΑΚΑ, δεν αποδείχθηκε αρκετή.

Ήταν, ωστόσο, μία μαγική βραδιά για τους φίλους της «Ένωσης» και δικαίως μας αναγκάζει να την υπενθυμίζουμε κάθε χρόνο, τέτοια μέρα. Το γκολ που χάρισε τη νίκη ήταν περίεργο, μία και στο γύρισμα του Παύλου Παπαϊωάννου (πιο πολύ σέντρα ήταν, παρά σουτ) η μπάλα βρήκε σε μία λακκούβα, πέρασε πάνω από τον Χοσέ Μανουέλ Οτσοτορένα (και τον Μάρτον Εστερχάζι, ο οποίος έκανε κάτι σαν προσποίηση και τον ξεγέλασε) και κατέληξε στα δίχτυα. Αλλά δεν έχει να κάνει. Η Ρεάλ είχε μπροστά της 80 λεπτά για να γυρίσει το ματς, δεν τα κατάφερε και η ΑΕΚ έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που τη νίκησε σε επίσημο παιχνίδι.

Παρακολουθήστε όλο τον αγώνα:

ΑΕΚ – Ρεάλ Μαδρίτης 1-0

Σκόρερ: 10’ Παπαϊωάννου

ΑΕΚ (Γιάτσεκ Γκμοχ): Αρβανίτης, Χατζής, Αρμόδωρος, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος, Γεωργαμλής, Παπαϊωάννου (77’ Χατζόπουλος), Πιας (59’ Ακριβόπουλος), Εστερχάζι, Σάντμπεργκ, Δίντσικος.

Ρεάλ Μαδρίτης (Λουίς Μολόβνι): Οτσοτορένα, Τσέντο, Καμάτσο, Σαντσίς, Μαθέδα, Γκορντίγιο, Γκαγέγκο (46’ Μαρτίν Βάθκεθ), Μίτσελ, Μπουταγκένιο, Χουανίτο (77’ Βαλντάνο), Σάντσες.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς