17.1 C
Athens

Ολυμπιακός: Η εξάρα στη Λεβερκούζεν

Ήταν 18 Σεπτεμβρίου 2002 όταν ο Ολυμπιακός συνέτριψε με 6-2 στη Ριζούπολη τη Μπάγερ Λεβερκούζεν

Το όνειρο κράτησε μόνο για 90 λεπτά, σαν σήμερα το 2002 στη Ριζούπολη, αλλά ήταν υπέροχο. Ο Ολυμπιακός του Τάκη Λεμονή συνέτριψε με 6-2 τη φιναλίστ του προηγούμενου Τσάμπιονς Λιγκ, Μπάγερ Λεβερκούζεν, με τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς να κάνει το παιχνίδι της ζωής του και να πετυχαίνει τρία γκολ!

Παρότι δέχθηκε ένα «κρύο» γκολ από κακή εκτίμηση του Δημήτρη Ελευθερόπουλου σε σέντρα του Μπερντ Σνάιντερ, ο Ολυμπιακός πήρε μπρος πέντε λεπτά αργότερα, όταν ισοφάρισε με εξίσου τυχερό τρόπο με αυτόν με τον οποίο είχε μείνει πίσω στο σκορ. Πριν τελειώσει το πρώτο ημίχρονο ο Στέλιος Γιαννακόπουλος διαμόρφωσε το 2-1 και στο δεύτερο ημίχρονο πήρε τη σκυτάλη ο «Τζόλε».

Ο αγώνας έληξε τελικά με θρίαμβο του Ολυμπιακού με 6-2 αλλά, όπως θα διαπιστώσετε (ή θα θυμηθείτε, αν είστε πιο «παλιοί») αν παρακολουθήσετε τις φάσεις στο βίντεο, το σκορ θα μπορούσε να είχε πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Η Λεβερκούζεν, στην οποία έπαιζαν σπουδαίοι παίκτες της εποχής όπως ο Βραζιλιάνος αμυντικός Λούσιο, ο Τούρκος μέσος Γιλντιράι Μπαστούρκ και άλλοι Γερμανοί διεθνείς πλην του Σνάιντερ, που είχαν παίξει λίγους μήνες νωρίτερα στον τελικό του Μουντιάλ (Ράμελοβ, Νόιβιλ), είχε παραδοθεί άνευ όρων. Το 6-2 αποτελεί έως και σήμερα την ευρύτερη νίκη ελληνικής ομάδας στον θεσμό του Τσάμπιονς Λιγκ!

Δυστυχώς, το εντυπωσιακό ξεκίνημα δεν είχε συνέχεια και τα όνειρα που άρχισαν εκείνο το βράδυ, έσβησαν βίαια. Έξι μέρες αργότερα, ήρθε η ήττα με 3-0 από τη Μακάμπι Χάιφα (του άγνωστου ακόμα σε μας, Ιτζάκ Σουμ) στο ουδέτερο ΓΣΠ της Λευκωσίας και ακολούθησε η συντριβή με 4-0 και από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ολντ Τράφορντ», η οποία προκάλεσε την απόλυση του Τάκη Λεμονή. Ένα περιπετειώδες επτάμηνο, με αρκετές ακόμα αλλαγές προπονητών, είχε μόλις αρχίσει και για πρώτη φορά ύστερα από έξι χρόνια ο Ολυμπιακός βρισκόταν σε κρίση –την οποία, ωστόσο, ξεπέρασε.

Ολυμπιακός-Μπάγερ Λεβερκούζεν 6-2

Σκόρερ: 27’ αυτ. Κλάινε, 38’ Γιαννακόπουλος, 44’, 64’ πέν., 73’ Τζόρτζεβιτς, 88’ Ζέτερμπεργκ – 22’, 78’ πέν. Σνάιντερ

Ολυμπιακός (Τάκης Λεμονής): Ελευθερόπουλος, Πατσατζόγλου, Βενετίδης, Άντζας, Ανατολάκης, Γιαννακόπουλος (83’ Οφορίκουε), Καρεμπέ, Τζόρτζεβιτς (90’ Ντρασένα), Ζε Ελίας, Ζέτερμπεργκ, Τζιοβάνι (86’ Αλεξανδρής).

Λεβερκούζεν (Κλάους Τοπμέλερ): Γιούριτς, Λούσιο, Ζίβκοβιτς, Κλάινε (51’ Μπρντάριτς), Σίμακ, Μπαστούρκ, Μπάλιτς (71’ Οτζίγκουε), Βράνιες, Σνάιντερ, Ράμελοβ, Νόιβιλ.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς