19.6 C
Athens

Ντέιβιντ Μπλατ: Ένας θρύλος για τον Θρύλο

Ο βασιλιάς που κατέκτησε την Ευρώπη και… παραλίγο το NBA έρχεται στον Πειραιά για να εκτοξεύσει τον Ολυμπιακό

Η επιλογή προπονητή είναι το Α και το Ω για κάθε ομάδα που θέλει να θέσει γερά θεμέλια για το μέλλον της. Και ειδικά για μια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός, που προέρχεται από δύο «άγονες» χρονιές, κάθε λάθος σε μια τέτοια επιλογή θα μπορούσε να στοιχίσει πολύ ακριβά.

Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι αποφάσισαν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και έκαναν, κατά γενική ομολογία, την καλύτερη επιλογή από τις διαθέσιμες. Ο Ντέιβιντ Μπλατ ανακοινώνεται σήμερα από τον Ολυμπιακό και φέρνει μαζί του ένα πολύ πλούσιο βιογραφικό και ένα ακόμη πιο πλούσιο παλμαρέ.

21 τίτλοι και μία πρόκριση σε τελικούς NBA συνθέτουν την τροπαιοθήκη του Αμερικανού προπονητή, με την εβραϊκή καταγωγή. Την ίδια στιγμή, οι προσωπικές του διακρίσεις δίνουν μια «γεύση» για την ποιότητά του, αφού έχει αναδειχθεί 4 φορές ως ο κορυφαίος προπονητής στο πρωτάθλημα του Ισραήλ και άλλη 1 στο πρωτάθλημα της Ρωσίας. Το 2014 ο κύριος Μπλατ ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος προπονητής της Ευρώπης, την οποία και κατέκτησε στον πάγκο της Μακάμπι.

Δεν είναι η πρώτη φορά, που ο Μπλατ έρχεται στην Ελλάδα. Το δεύτερο μισό της σεζόν 2009-10 είχε καθίσει στον πάγκο του Άρη οδηγώντας τους Θεσσαλονικείς μέχρι τον α’ γύρο των Playoffs του πρωταθλήματος, όπου και αποκλείστηκε με 2-0 από τον… Ολυμπιακό!

 

Από τη θητεία του εκείνη στη χώρα μας, κανείς δεν ξεχνά τη φοβερή του ατάκα προς τους δημοσιογράφους, τον Φεβρουάριο του 2010: «Συνήθως έρχεστε στις συνεντεύξεις Τύπου και με ρωτάτε για την ομάδα και για τον επόμενο αγώνα. Σήμερα σας έχω μια έκπληξη: θα σας κάνω εγώ τις ερωτήσεις! Λοιπόν, όποιος ξέρει την ημερομηνία της απελευθέρωσης της Ελλάδας από τους Γερμανούς και ποιος τραυμάτισε τον θεό Άρη, στην Ιλιάδα να σηκώσει το χέρι του», είπε με χιούμορ ο νέος προπονητής των ερυθρολεύκων, δείχνοντας πως είναι άριστος γνώστης της ελληνικής ιστορίας.

Στη συνέχεια της καριέρας του, ακολούθησε η Μακάμπι, στον πάγκο της οποίας κάθισε για 4 χρόνια, κατακτώντας 4 κύπελλα και 3 πρωταθλήματα Ισραήλ. Αποκορύφωμα αυτής της ξέφρενης πορείας ήταν η Ευρωλίγκα του 2014, που θυμίζει σε πολλούς το ερυθρόλευκο έπος στην Κωνσταντινούπολη το 2012. Μια ομάδα που έφτασε στο Φάιναλ 4 του Μιλάνο ως αουτσάιντερ και τελικά κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης, κόντρα στην πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ και τη «βασίλισσα» Ρεάλ.

Αποτέλεσμα εικόνας για david blatt maccabi

Ο Μπλατ έγραψε ιστορία και ήταν, πλέον, έτοιμος να δοκιμάσει το όνειρό του στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Για πρώτη φορά, μετά τη σεζόν 2006-07 οι Κλίβελαντ Καβαλίερς, με τον Αμερικανοϊσραηλινό στον πάγκο τους, κέρδισαν τον τίτλο της Ανατολικής Περιφέρειας με ρεκόρ 53-29. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κάλεσε προσωπικά τον Μπλατ για να τον συγχαρεί γι’ αυτή τη μεγάλη επιτυχία. Οι Καβς ηττήθηκαν στους τελικούς με 4-2 από τους Γκόλντεν Στέιτ Γούοριορς, όμως ο Ντέιβιντ είχε γράψει ήδη ιστορία. Δίπλα στον ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο μέλλων προπονητής του Ολυμπιακού στάθηκε μέχρι τον Ιανουάριο του 2016, καθώς τότε διατυπώθηκε η άποψη πως οι ιδέες του δεν ταίριαζαν με το επιτελείο της ομάδας και απομακρύνθηκε.

Αποτέλεσμα εικόνας για david blatt lebron james

Τελευταίος του σταθμός πριν τον Πειραιά, η Νταρουσάφακα. Κι εκεί η ιστορία συνέχισε να γράφει για τον Αμερικανό προπονητή: την περασμένη σεζόν, ο Μπλατ κατέκτησε το Γιούροκαπ με την τουρκική ομάδα. Έτσι, έγινε ο δεύτερος προπονητής στην ιστορία που κατακτά και τις δύο κορυφαίες διασυλλογικές διοργανώσεις της Ευρώπης.

Αποτέλεσμα εικόνας για david blatt eurocup

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Ντέιβιντ Μπλατ έρχεται στον Πειραιά με μεγάλη όρεξη να δουλέψει. Να δουλέψει και να επαναφέρει τον Ολυμπιακό στην κορυφή. Να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες που τον συνοδεύουν και να δημιουργήσει ένα ικανότατο σύνολο. Τα πάντα πλέον περνούν από το δικό του χέρι. Αυτός είναι που θα αποφασίζει για όλα τα ζητήματα της ομάδας. Αυτός θα είναι ο κυρίαρχος των αποδυτηρίων, με απώτερο στόχο να γίνει και ο Ολυμπιακός ξανά κυρίαρχος της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Οι περγαμηνές του οι καλύτερες. Το παρελθόν του αδιάσειστο. Δικό του το καρπούζι, δικό του και το μαχαίρι…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς