21.4 C
Athens

Ολυμπιακός με… ιταλική νοοτροπία και ξεχωριστές εμπειρίες στο Γέζι

Με απολογισμό δύο ήττες, καλή παρουσία για τα δεδομένα των αντιπάλων και… ανοιχτούς ορίζοντες ολοκλήρωσε ο Ολυμπιακός την παρουσία του στο Γέζι της Ιταλίας. Οι πρωταθλητές Ελλάδας γνώριζαν εξ αρχής πόσο μεγάλη είναι η διαφορά επιπέδου στο βόλεϊ της δικής μας χώρας από εκείνη των Ιταλών και ως εκ τούτου και μόνο η συμμετοχή τους στο τουρνουά ήταν μια τεράστια εμπειρία.

Για την εποχή αλλά και για τη δυναμική της Λούμπε και της Μιλάνο, ο Ολυμπιακός στάθηκε αξιοπρεπέστατα. Ίσως αν δεν είχε τρεις σημαντικές-βασικές απουσίες (Παγένκ, Στερν, Τζούριτς) να έπαιρνε κάτι καλύτερο.

Η αγωνιστική ανάλυση σε φιλικά προετοιμασίας έχει ελάχιστη σημασία. Αν μπορεί όμως κάποιος να κρατήσει κάτι από την παρουσία του Ολυμπιακού στην Ιταλία, είναι πως οι Ερυθρόλευκοι διατηρούν σχεδόν αναλλοίωτη την περσινή φιλοσοφία που έφτιαξαν με τον Αλμπέρτο Τζουλιάνι, προσπαθώντας να βελτιώσουν περαιτέρω το αγωνιστικό τους επίπεδο.

Ένας από τους λόγους που η ομάδα του Αντώνη Βουρδέρη (ο Ντανιέλ Καστελάνι θα επιστρέψει σε περίπου δύο εβδομάδες) κόντραρε στα περισσότερα σετ τη 2η και την 4η καλύτερη ομάδα της Ιταλίας πέρσι, ήταν η καλή άμυνα, οι σωστές αποστάσεις, το μπλοκ και η ποιοτική υποδοχή για μεγάλη διάρκεια. Εν ολίγοις, παρά την (πολύ μεγάλη) διαφορά στα ρόστερ, η… ιταλική φιλοσοφία παραμένει αναλλοίωτη τουλάχιστον σε αυτό το κομμάτι της σεζόν.

*Κουμεντάκης και Τζιάβρας είναι βαρόμετρα στην πίσω ζώνη. Όταν είναι καλά στην υποδοχή, τα προβλήματα περιορίζονται και ο Τράβιτσα έχει ευκολότερο έργο στην ανάπτυξη.

*Ζουπάνη και Χανδρινός διεκδικούν θέση στο φετινό ροτέισον. Ο διεθνής ακραίος έφαγε την πρώτη… κρυάδα πέρσι σε ομάδα πρωταθλητισμού, φέτος θα πρέπει να πάρει περισσότερο χρόνο και κυρίως να δείξει το ίδιο αγωνιστικό θράσος όπως στο 3ο σετ με τη Μιλάνο. Αυτός είναι ο οδηγός. Για τον Ζουπάνη είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο χρόνος είναι περισσότερος, θα είναι βασικός στα ματς με Μπιγέλινα και Παρτιζάν και είναι πολυτέλεια για διαγώνιος. Όπως και ο Κομητούδης ως δεύτερος πασαδόρος.

*Το βασικό δίδυμο κεντρικών (Γκουσταβάο – Βαϊόπουλος) του τουρνουά θα το δούμε από ελάχιστα ως καθόλου μέσα στη σεζόν. Ο Βραζιλιάνος παραμένει 5ος ξένος και ο πρώην παίκτης του ΟΦΗ συμπληρώνει την τετράδα. Πολύ θετικό δείγμα γραφής ειδικά κόντρα στη Λούμπε και κυρίως στο μπλοκ…

*Η κύρια διαφορά του Ολυμπιακού θα είναι το μπλοκ: Από τη μία η επιστροφή του Τζούριτς (υπό την προϋπόθεση πως θα είναι υγιής), από την άλλη το γεγονός πως οι αλλαγές ήταν ελάχιστες, άρα υπάρχει χημεία και φυσικά το σέρβις που είναι το δυνατό σημείο.

*Κάποιες ερυθρόλευκες άμυνες ήταν πολύ υψηλού επιπέδου, όπως παραδέχθηκε και ο Λαγκουμτζίγια μετά τη νίκη της Λούμπε: «Ο αντίπαλος έπαιξε πάρα πολύ καλά κι έβγαλε μερικές μεγάλες άμυνες», δήλωσε ο διεθνής Τούρκος διαγώνιος που πήρε βαρύ συμβόλαιο για να ηγηθεί σε μια ομάδα που εξαρτάται από την απόδοση του Ντε Τσέκο και που στο κέντρο δεν δημιουργεί τρόμο.

Απομένουν δέκα μέρες για τα πρώτα επίσημα παιχνίδια με Μπιγέλινα και Παρτιζάν στο Βελιγράδι, οι Ερυθρόλευκοι με δύο νίκες θα φτιάξουν έναν ιδανικό όμιλο για τον 2ο προκριματικό και θα ανοίξουν τις πόρτες για τους ομίλους του CEV Champions League. Αυτό κι αν θα είναι κορυφαία προβολή για τον σύλλογο.

Παρεμπιπτόντως, η κάλυψη του τουρνουά ήταν υποδειγματική, σαν να μιλάμε για επίσημα παιχνίδια. Κοιτώντας τη μεγάλη εικόνα, εννοείται οι τίτλοι είναι σημαντικοί αλλά όταν θες ο σύλλογος να παραμένει στον αφρό και να βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων, δεν θα πρέπει ποτέ να αρκείσαι μόνο σε εγχώρια φιλικά παιχνίδια. Ειδικά όσο το βόλεϊ εξελίσσεται διαρκώς…

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Φιορεντίνα: Έφυγαν πάνω από 8.000 εισιτήρια για τον τελικό του Conference

Σύμφωνα με τα ιταλικά Μέσα, τα εισιτήρια γίνονται ανάρπαστα από τους οπαδούς της Φιορεντίνα που ετοιμάζουν απόβαση στην Αθήνα με το sold out να θεωρείται δεδομένο

LIVE STREAMING: Βαλούρ – Ολυμπιακός

Παρακολουθήστε ζωντανά τον πρώτο τελικό του EHF Cup Βαλούρ - Ολυμπιακός στο Ρέικιαβικ

Μπαρτζώκας: Πέρυσι ήμασταν το απόλυτο φαβορί στο Final Four, φέτος δεν είμαστε και ελπίζουμε να είμαστε πιο τυχεροί

O Γιώργος Μπαρτζώκας επισήμανε τη βασική διαφορά του φετινού φάιναλ φορ σε σχέση με το περυσινό για τον Ολυμπιακό