17.8 C
Athens

Εξασφάλισε την πρόκριση στο Euro 2024 η Τουρκία, λύγισε τη Νορβηγία και πήρε το εισιτήριο μαζί με τη Σκωτία η Ισπανία

Τρεις ακόμη ομάδες τσέκαραν το εισιτήριο για την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στη Γερμανία, τη στιγμή που τα δεδομένα για τα μπαράζ πρόκρισης άλλαξαν ξανά κι αφορούν άμεσα και τη δική μας εθνική

Με ένα ξέσπασμα στο τέλος η Τουρκία… πάτησε τη Λετονία με 4-0 και εξασφάλισε την πρόκριση στα τελικά του Euro από την προκριματική φάση.

Κάτι τέτοιο σημαίνει πως δεν θα είναι αντίπαλος της εθνικής μας στα μπαράζ για την πρόκριση μέσω του Nations League, εφόσον πάντα αν η Ελλάδα δεν καταφέρει από την πλευρά της να πάρει την απευθείας πρόκριση μέσω των προκριματικών.

Μένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και στους υπόλοιπους ομίλους, με τη Γεωργία πάντως να βρίσκεται δεδομένα στα μπαράζ, μετά την εμφατική νίκη με 4-0 επί της Κύπρου, και να αποτελεί πιθανό αντίπαλο της Ελλάδας μόνο στον τελικό, ενώ τη θέση της Τουρκίας όλα δείχνουν ότι θα πάρει το μαχητικό και επικίνδυνο Καζακστάν, που όμως σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί φόβητρο.

Το σκορ για την Τουρκία άνοιξε στο 58′ ο Άκγκιουν, ενώ το 4-0 διαμορφώθηκε με ένα ξέσπασμα τριών τερμάτων στα τελευταία λεπτά του αγώνα (83′, 87′, 90+2′).

Η Ισπανία τα βρήκε σκούρα κόντρα στη Νορβηγία ωστόσο κατάφερε να πάρει δύσκολη νίκη με 0-1, σε ένα παιχνίδι που ο Όλα Σολμπάκεν έμεινε στον πάγκο. Με τη συγκεκριμένη νίκη σφράγισε το εισιτήριο για το Euro, ενώ το αποτέλεσμα ευνόησε και τη Σκωτία που επίσης θα βρεθεί στα γήπεδα της Γερμανίας.

Προκριματικά Euro: Επέστρεψε από το 1-3 και έσωσε στο τέλος τον βαθμό η Ελβετία, δύσκολα η Τσεχία

Η Ουαλία πήρε το μεγάλο ντέρμπι του 4ου ομίλου κόντρα στην Κροατία και την έπιασε στη δεύτερη θέση και τους 10 βαθμούς, με τη μάχη για την πρόκριση να αναμένεται σκληρή μέχρι το τέλος.

Η Ρουμανία διέλυσε με 4-0 τη Μολδαβία και μετά την ισοπαλία της Ελβετίας νωρίτερα κόντρα στη Λευκορωσία, ανέβηκε στην κορυφή του 9ου ομίλου (με ματς παραπάνω) και είναι πολύ κοντά στην πρόκριση. Η κατάσταση ωστόσο ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει αφού το τρίτο Ισραήλ (11 βαθμούς) έχει δύο ματς λιγότερα.

Δεν σηκώνει κεφάλι η Πολωνία που δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε τη Μολδαβία (1-1) και ο στόχος της πρόκρισης στο Euro της Γερμανίας παραμένει δύσκολος.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (15/10)

1ος όμιλος

Γεωργία – Κύπρος 4-0 (46′ Κιτεϊσβίλι, 58′ Κβαρατσκέλια, 82′ Σενγκέλια, 90+5′ πεν. Μικαουτατζέ)

Νορβηγία – Ισπανία 0-1 (49′ Γκάβι)

ΡΕΠΟ: Σκωτία

4ος όμιλος

Τουρκία – Λετονία 4-0 (58′ Ακγκιουν, 83′, 90+2′ Τοσούν, 87′ Ακτούρκογλου)

Ουαλία – Κροατία 2-1 (47′, 60′ Γουίλσον / 75′ Πάσαλιτς)

ΡΕΠΟ: Αρμενία

5ος όμιλος

Τσεχία – Νησιά Φερόε 1-0 (76′ πεν. Σούτσεκ)

Πολωνία – Μολδαβία 1-1 (53′ Σφιντέρφσκι / 25′ Νικολαέσκου)

ΡΕΠΟ: Αλβανία

9ος όμιλος

Ελβετία – Λευκορωσία 3-3 (28′ Σακίρι, 89′ Ακάντζι, 90′ Άμντουνι / 61′ Εμπόνγκ, 69′ Παλιάκοφ, 84′ Αντιλέφσκι)

Ρουμανία – Ανδόρα 4-0 (23′ Στάντσιου, 28′ Χάτζι, 44′ πεν. Μάριν, 50′ Κομάν)

Κόσοβο – Ισραήλ (αναβλήθηκε)

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς