24 C
Athens

Η Πολωνία επιστρέφει στο WRC το 2024

Η Πολωνία θα φιλοξενήσει την επόμενη χρονιά έναν αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι (WRC), με την ενσωμάτωσή της να είναι πιθανότατα το τελευταίο κομμάτι στο… παζλ του καλανταριού για το 2024. Η Πολωνία προσπαθούσε να επιστρέψει στο WRC από τότε που έχασε τη θέση της στο αγωνιστικό πρόγραμμα (σ.σ. ο αγώνας… εμφανίστηκε για τελευταία φορά στο πρωτάθλημα το 2017), λόγω επανειλημμένων παραβιάσεων σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των θεατών.

Η επιστροφή της Πολωνίας επιβεβαιώθηκε από τους διοργανωτές του Ράλι στην παρουσίαση του αγώνα, στην πόλη Μικολάικι, στην οποία έδωσαν το «παρών» ο πρώην «πιλότος» της Φόρμουλα Ένα και νυν οδηγός αγώνων ράλι, Ρόμπερτ Κούμπιτσα, ο πρωταθλητής στο WRC2 του 2022, Καγετάν Καγετάνοβιτς και ο Πολωνός αντίπαλός του στους αγώνες ράλι, Μικολάι Μάρτσικ. Επιβεβαιώθηκε ότι το Ράλι Πολωνίας, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στο καλαντάρι του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι (ERC), θα διεξαχθεί το διάστημα 27-30 Ιουνίου 2024.

Η επιβεβαίωση της Πολωνίας φαίνεται να «κλειδώνει» τους 13 αγώνες του WRC για το 2024. Το Ράλι της Πολωνίας θα αντικαταστήσει τον αγώνα του Μεξικού που αναμένεται να «κοπεί» από το καλαντάρι. Οι άνθρωποι του WRC ήλπιζαν αρχικά ότι η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν αγώνες την επόμενη χρονιά, ωστόσο και τα δύο ράλι μπήκαν στο… ράφι για το 2025, μαζί με μια πιθανή επιστροφή της Αργεντινής.

Όπως έχει ανακοινωθεί νωρίτερα φέτος, η Λετονία θα κάνει την επόμενη χρονιά το ντεμπούτο της στο WRC, με τον χωμάτινο αγώνα της να «αναβαθμίζεται» από το ERC, προκειμένου να αντικαταστήσει το Ράλι της Εσθονίας. Το καλαντάρι αναμένεται να επικυρωθεί επίσημα στη συνεδρίαση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 19 Οκτωβρίου.

Όμως, έχει ήδη επιβεβαιωθεί ότι η «αυλαία» της σεζόν θα ανοίξει στο Μόντε Κάρλο (22-28 Ιανουαρίου), με τη «βάση» του αγώνα να μετακομίζει από το Μονακό στην πόλη Γκαπ, στη νοτιοανατολική Γαλλία. Αναμένεται να ακολουθήσει το Ράλι Σουηδίας, ενώ η Κένυα φέρεται το φαβορί για να φιλοξενήσει τον τρίτο αγώνα της χρονιάς, αντί για τη συνήθη διεξαγωγή του τον Ιούνιο. Το καλαντάρι θεωρείται ότι περιλαμβάνει ακόμη αγώνες σε Κροατία, Πορτογαλία, Σαρδηνία, Πολωνία, Λετονία, Φινλανδία, Ελλάδα, Χιλή, Κεντρική Ευρώπη και Ιαπωνία.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς