Αν και η ελληνική γλώσσα είναι διάσημη για τον λεξιλογικό πλούτο της, τα λόγια μοιάζουν πολύ φτωχά όταν καλείται να χαρακτηρίσει κάποιος τους διαιτητές της ΕΟΚ εδώ και χρόνια. Οποιοσδήποτε έχει στοιχειώδη επαφή με το μπάσκετ στην Ελλάδα αντιλαμβάνεται το γιατί. Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο, το θέμα μας δεν είναι κάποια διαιτητική απόφαση, σωστή ή λανθασμένη. Είναι η νοοτροπία με την οποία έχουν διαποτιστεί για δεκαετίες όσοι φτάνουν στους πίνακες της Basket League.
Στον τελικό του Σούπερ Καπ στη Ρόδο, εκεί όπου υπήρχε μικρός αριθμός οπαδών των δυο αιωνίων, κάποια στιγμή ακούστηκε ένα υβριστικό σύνθημα για τον Κώστα Σλούκα. Το οποίο ελάχιστοι τηλεθεατές πιθανόν αντιλήφθηκαν, αφού δεν ακούστηκε και τόσο καθαρά από τα μικρόφωνα της ΕΡΤ στα λίγα δευτερόλεπτα που διήρκεσε η όλη ιστορία.
Ο Πέτρος Παπαπέτρου, επικεφαλής των τριών διαιτητών του τελικού, διέκοψε σχεδόν αμέσως τον αγώνα με τρόπο που φανέρωνε τεράστια ενόχληση, προκειμένου να πάει επιδεικτικά στη γραμματεία για να ζητήσει την καταγραφή του συμβάντος στο φύλλο αγώνα και να απειλήσει με συνέπειες σε περίπτωση που επαναλαμβανόταν κάτι αντίστοιχο. Απολύτως δικαιολογημένα ο Γιώργος Μπαρτζώκας έγινε έξαλλος, με τον τηλεοπτικό φακό να πιάνει την ατάκα του προς τον Παπαπέτρου «όταν βρίζουν εμένα γιατί δεν το διακόπτετε;».
Σε μια πολιτισμένη ημικανονική χώρα, η ενέργεια του διαιτητή Παπαπέτρου θα ήταν αυτονόητη. Περισσότερο αυτονόητο όμως θα ήταν ότι δεν είναι δυνατόν να εξυβρίζεται εν χορώ κάποιο πρόσωπο. Δυστυχώς, στη βαλκανική γωνιά που λέγεται Ελλάδα το γεγονός αυτό συνιστά κανόνα εδώ και πολλές δεκαετίες, οπότε ουδείς ασχολείται με το να δώσει σε αυτό το τριτοκοσμικό φαινόμενο τη σημασία που του αρμόζει.
Ευτυχώς, έστω και στα τελειώματα του 2023, ένας Έλληνας διαιτητής αποφάσισε να αλλάξει όσα ίσχυαν ως τώρα. Παρότι όπως είπα το σύνθημα ακούστηκε από μικρή μερίδα οπαδών και για σύντομο χρονικό διάστημα, ο Πέτρος Παπαπέτρου βγήκε μπροστά και δίχως να σηκώνει μύγα στο σπαθί του διέκοψε προσωρινά το ματς και απείλησε ακόμα και με οριστική διακοπή αν επαναληφθεί.
Έστω και με καθυστέρηση δεκαετιών λοιπόν, η αρχή έγινε. Οκτώ μέρες αργότερα ο Ολυμπιακός πήγε στο Αλεξάνδρειο για την πρεμιέρα της Basket League. Σε μια ατμόσφαιρα που θα έπρεπε να είναι φορτισμένη συγκινησιακά λόγω της στενής σχέσης των δυο ομάδων με τον αξέχαστο Γιάννη Ιωαννίδη, τα υβριστικά συνθήματα προς οτιδήποτε Ολυμπιακό δεν σταμάτησαν λεπτό.
Η οργανωμένη χυδαιότητα χιλιάδων οπαδών του Άρη κάλυπτε το περισσότερο διάστημα ακόμα και τη φωνή του σχολιαστή της ΕΡΤ, ο οποίος δεν φάνηκε να ενοχλείται ιδιαιτέρως αν κρίνουμε από τον τρόπο που αναφερόταν στην ατμόσφαιρα του Αλεξανδρείου. Κάποια στιγμή βεβαίως το πράγμα ξέφυγε τελείως, όταν ολόκληρο το γήπεδο (όταν λέμε ολόκληρο, εννοούμε ολόκληρο) άρχισε να βρίζει χυδαία τη μητέρα του Γιαννούλη Λαρεντζάκη.
Ευτυχώς για την ομάδα του Ολυμπιακού, επικεφαλής της διαιτητικής τριάδας ήταν και πάλι ο Πέτρος Παπαπέτρου. Μετά από αυτό που συνέβη, θεωρούταν κάτι παραπάνω από βέβαιο πως ο ρέφερι που εξακολουθεί να διαιτητεύει φέτος μετά από σχετική φωτογραφική αλλαγή στο όριο ηλικίας, θα έδειχνε και πάλι την νεοαποκτηθείσα ευαισθησία του διακόπτοντας το ματς εξαιτίας του οχετού της εξέδρας.
Μπαρτζώκας σε διαιτητές: «Όταν βρίζουν εμένα γιατί δεν το διακόπτετε;» (vid)
Προς έκπληξη όλων, η ευαισθησία του κυρίου Παπαπέτρου αποδείχθηκε της μιας βραδιάς, δικαιώνοντας τον Γιώργο Μπαρτζώκα για τις διαμαρτυρίες του στη Ρόδο αλλά και όλους τους μη αφελείς Έλληνες που κατάλαβαν από την πρώτη στιγμή ότι εκτός από επιλεκτική (η ευαισθησία) ήταν και άκρως προκλητική προς τον Ολυμπιακό.
Θα θέλαμε πολύ μια επίσημη εξήγηση από τον Πέτρο Παπαπέτρου σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα στον Κώστα Σλούκα και τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη, για το πότε ακριβώς ενεργοποιούνται τα αντανακλαστικά ευαισθησίας του στα υβριστικά συνθήματα αλλά και για το αν υπήρχε οποιαδήποτε άνωθεν «συγκεκριμένη οδηγία» πριν τον τελικό του Σούπερ Καπ. Αν κάποιος άνθρωπος της ΕΟΚ νιώθει ότι μπορεί να απαντήσει στα παραπάνω, είναι επίσης ευπρόσδεκτος.
Ο Ολυμπιακός νικά τον Παναθηναϊκό με κάθε τρόπο και υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό
Σε λίγες εβδομάδες ο Παναθηναϊκός θα πάει στο ΣΕΦ για το πρώτο ντέρμπι της Basket League. Όπως αντιλαμβάνονται όλοι, ο Σλούκας θα έχει την τιμητική του. Όπως την είχε για πάρα πολλά χρόνια ο Βασίλης Σπανούλης στο ΟΑΚΑ αλλά και όλοι οι αθλητές που αποφάσισαν να αλλάξουν στρατόπεδο. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό βεβαίως, αφού αντίστοιχες (και ακόμη χειρότερες) παρεκτροπές έχουν καταγραφεί ακόμα και στα μεγαλύτερα γήπεδα του κόσμου.
Στο διόλου απίθανο σενάριο ορισμού του κυρίου Παπαπέτρου στο Φάληρο (αλλά και όποιου άλλου κυρίου ή κυρίας), το μίνιμουμ που θα απαιτηθεί από τον Ολυμπιακό και τον κόσμο του είναι ευαισθησία ανάλογη με αυτή του Αλεξανδρείου. Διότι σε αντίθετη περίπτωση θα επιβεβαιωθούν οι σοβαρές υποψίες που υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό, οι οποίες δεν είναι διόλου κολακευτικές για την ΚΕΔ αλλά και για τον ίδιο τον πρόεδρο της ΕΟΚ που είτε δεν μπορεί, είτε δεν θέλει να βάλει τάξη στο «σπίτι» του…