21.8 C
Athens

Η Ιαπωνία προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και προχώρησε σε συγκινητική αφιέρωση, ΗΠΑ και Πολωνία έκλεισαν ραντεβού στο Παρίσι

Μετά το Τόκιο όπου ήταν οικοδέσποινα, η Ιαπωνία έκλεισε ραντεβού στα γήπεδα της Γαλλίας το καλοκαίρι του 2024. Οι εκπληκτικοί Ιάπωνες του Φιλίπ Μπλεν επιβλήθηκαν εύκολα με 3-0 της Σλοβενίας του βασικού Άλεν Παγένκ και προκρίθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού από τον 2ο όμιλο του προολυμπιακού τουρνουά μια αγωνιστική πριν το τέλος.

Η ατμόσφαιρα στο Τόκιο ήταν μαγική με περισσότερους από 10.000 φίλους της ομάδας του Γάλλου προπονητή να δίνουν το έναυσμα για την ανατροπή στο πρώτο σετ (το 1-7 υπέρ των Σλοβένων έγινε 25-21 με αντεπίθεση διαρκείας των Γιαπωνέζων) αλλά και την άνετη νίκη με τον Ισικάγουα να έχει 15 πόντους.

Το φινάλε βρήκε τους Ιάπωνες να πανηγυρίζουν έξαλλα τη 10η παρουσία τους (3η τα τελευταία 16 χρόνια) σε Ολυμπιάδα ενώ δεν ξέχασαν και τον Ναονόμπου Φούτζι στον οποίο αφιέρωσαν την πρόκριση. O 31χρονος ήταν ο δεύτερος πασαδόρος στους προηγούμενους Ολυμπιακούς όπου έκανε την τελευταία του παρουσία με την εθνική του ομάδα.

Διαγνώστηκε με καρκίνο τελευταίου σταδίου και έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Μάρτιο, με τους συμπαίκτες του να πανηγυρίζουν με τη φανέλα του και να συγκινούνται στο τέλος του αγώνα.

ΗΠΑ ΚΑΙ ΠΟΛΩΝΙΑ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Από τον 2ο όμιλο πέρασε ως πρώτη με το απόλυτο (6/6) – και 18 βαθμούς – η Αμερική. Οι ΗΠΑ το Σάββατο (8/10) θα παίξουν με την Ιαπωνία σε παιχνίδι χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον.

Η Πολωνία επικράτησε με 3-1 (21-25, 25-17, 25-22, 29-27) της Ολλανδίας κι έφτασε τους 16 βαθμούς για να περάσει ως 1η από τον 3ο όμιλο του προολυμπιακού και να ολοκληρώσει έτσι ένα γεμάτο καλοκαίρι με την κατάκτηση του VNL, του Eurovolley και την εξασφάλιση της πρόκρισης στο Παρίσι.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Οι ομάδες που έχουν προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024: Γαλλία (διοργανώτρια), ΗΠΑ, Ιαπωνία και Πολωνία από το προολυμπιακό τουρνουά.

Από τη συγκεκριμένη διοργάνωση απομένουν να δοθούν άλλα τρία εισιτήρια (δύο δίνονται από κάθε όμιλο άρα έξι συνολικά). Η Γερμανία βρίσκεται κατά 99% στο Παρίσι και περιμένουν για τα εναπομείναντα δύο οι Ιταλία, Βραζιλία, Κούβα, Βέλγιο και Καναδάς.

Οι τελευταίες πέντε ομάδες θα προκύψουν μέσα από την κατάταξη της FIVB μετά το πέρας του VNL 2024. Προτεραιότητα θα δοθεί σε εθνικές από ηπείρους που δεν έχουν ομάδα στην Ολυμπιάδα (Αφρική) και στη συνέχεια στις καλύτερες χώρες βάσει ranking. Άρα οι επιδόσεις των ομάδων που δεν θα προκριθούν αλλά και οι νίκες που θα κάνουν στο VNL του επόμενου καλοκαιριού θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κατάταξης.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς