16.9 C
Athens

Απέραντη θλίψη στον ελληνικό αθλητισμό: Πέθανε ο σπουδαίος Γιάννης Ιωαννίδης

Ο άνθρωπος που δημιούργησε την μπασκετική δυναστεία του Άρη στα 80's και συνέχισε με τον μεγάλο Θρύλο των 90's, έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών

Θλίψη και παγωμάρα. Ο ελληνικός αθλητισμός πενθεί για την απώλεια του σπουδαίου προπονητή και πρώην υπουργού αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης συνέδεσε το όνομά του με τον μεγάλο Άρη της δεκαετίας του ’80 και εν συνεχεία κατέβηκε στον Πειραιά για να αναλάβει τον Ολυμπιακό τον οποίο οδήγησε σε μεγάλες στιγμές δόξας.

Ανέλαβε επίσης την ΑΕΚ και προπόνησε και την Εθνική ομάδα. Ο Γιάννης Ιωαννίδης που έμεινε γνωστός με το παρατσούκλι ο “Ξανθός” συμμετείχε 6 φορές σε Final-4 της Euroleague αλλά δεν κατάφερε να ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης.

Έφτασε στην τετράδα της Ευρώπης, τρεις φορές με τον Άρη, δύο με τον Ολυμπιακό και μια με την ΑΕΚ.

Κατέκτησε 12 πρωταθλήματα Ελλάδας και 6 Κύπελλα. Στην διάρκεια της καριέρας του συνεργάστηκε με σπουδαίους παίκτες όπως ο Νίκος Γκάλης, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Παναγιώτης Φασούλας, ο Ζάρκο Πάσπαλιε, ο Γιώργος Σιγάλας, ο Λευτέρης Σούμποτιτς, ο Ντέιβιντ Ρίβερς και άλλοι.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1945 και σπούδασε γεωπόνος. Από μικρός λάτρεψε το μπάσκετ και έπαιξε στην ομάδα του Άρη. Αργότερα ασχολήθηκε με την προπονητική και θεωρείται ο κορυφαίος Έλληνας προπονητής μπάσκετ.

Τα τελευταία χρόνια είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας που δεν του επέτρεπε να βγαίνει από το σπίτι του στην Αθήνα.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς