19.6 C
Athens

Βεζένκοφ: Όταν γνώρισα τους ανθρώπους των Κινγκς κατάλαβα ότι πήρα τη σωστή απόφαση

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της media day των Κινγκς ο Σάσα Βεζένκοφ: «Ανυπομονώ να ξεκινήσουν τα παιχνίδια - Στην Ελλάδα η κουλτούρα είναι διαφορετική, πρέπει να το ζήσεις για να το καταλάβεις»

Ως παίκτης του Ολυμπιακού, ο Σάσα Βεζένκοφ είχε βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ΜΜΕ και δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, βάσει των επιδόσεών του στα χρόνια παρουσίας του στον Πειραιά, με αποκορύφωμα την ανάδειξή του σε MVP της περσινής Euroleague.

Ο Βεζένκοφ έχει ήδη αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις στις προπονήσεις των Κινγκς και πολιορκήθηκε από τους δημοσιογράφους στη media day του Σακραμέντο.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές ερωτήσεις που του έγιναν αφορούσε την ατμόσφαιρα στο ΣΕΦ, την οποία ο Αμερικανός ρεπόρτερ χαρακτήρισε… χάος, με τον Βεζένκοφ να του εξηγεί ότι στην Ελλάδα… είναι αλλιώς!

«Στα πλέι οφ με τον Ολυμπιακό επικρατούσε χάος, πόσο τρελό είναι να παίζεις σε τέτοια ατμόσφαιρα;», ήταν η ερώτηση στον πρώην άσο των Ερυθρολεύκων, που απάντησε χαμογελώντας: «Είναι απλώς διαφορετικό, αν δεν το αντιμετωπίζεις όπως εμείς σου φαίνεται περίεργο. Ήταν αστείο όταν ήρθε ο κόουτς Μπράουν να με δει (στο ματς με τη Φενέρμπαχτσε για τα πλέι οφ της Ευρωλίγκας), τον έβλεπα συνεχώς να παίρνει φωτογραφίες τον κόσμο με το κινητό του. Είναι διαφορετική η κουλτούρα. Οι οπαδοί στηρίζουν τις ομάδες τους με καλό τρόπο, αλλά κάποιες φορές και με κακό τρόπο. Πέρσι ο τέταρτος τελικός του πρωταθλήματος δεν τελείωσε, αλλά όλα είναι διαφορετικά. Είναι κάτι που πρέπει να βιώσεις, για να καταλάβεις πώς είναι».

Σχετικά με τις μέχρι στιγμής εντυπώσεις του από το Σακραμέντο, την απόφασή του να αγωνιστεί στο NBA και τη σεζόν που έρχεται, ο Βεζένκοφ δήλωσε: «Αισθάνομαι υπέροχα. Ο οργανισμός του Σακραμέντο με κάνει να νιώθω σαν είναι το δεύτερο σπίτι μου εδώ, το μέρος είναι ήρεμο, χωρίς προσβολή είναι σαν μεγάλο χωριό! Ανυπομονώ να ξεκινήσουμε.

Από τον πρόεδρο μέχρι τον τελευταίο παίκτη όλοι είναι καλοί άνθρωποι, θέλουν να σε βοηθήσουν, σε ρωτάνε κάθε μέρα πώς είσαι, πώς είναι η οικογένειά σου. Υπάρχει μία διαφορετική σύνδεση. Δεν μπορείς να το περιγράψεις, αν δεν το αισθανθείς.

Κάθε μέρα είναι και καλύτερη. Το ίδιο θα συμβεί και με τους αγώνες. Είμαι από μία άλλη ήπειρο, από άλλη χώρα, αλλά είμαι εδώ για το όνειρό μου, για τη δουλειά μου και για τις νίκες της ομάδας.

Επιθετικά όλοι βλέπουν τι μπορούν να κάνουν οι Κινγκς, τον ρυθμό, την ταχύτητα, πώς κινείται η μπάλα. Το ερώτημα είναι πόσο καλοί θα είμαστε στο αμυντικό κομμάτι κι αυτό θα βελτιωθεί μέσα από τα παιχνίδια. Πρέπει όμως να κρατήσουμε ψηλά τα επιθετικά μας στάνταρ.

Είναι μία νέα πρόκληση. Ακόμα και αν μελετάς το παιχνίδι και βλέπεις video, πρέπει να το αισθανθείς, να το αντιμετωπίσεις. Θα βελτιώνομαι καθημερινά, προπονούμαι καθημερινά και έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου.

Όλοι ξέρουν τι είδους μπασκετμπολίστας είναι ο Φοξ, είναι All-Star, αλλά είναι και καλός άνθρωπος, θέλει να σε βοηθήσει, να προπονηθεί και να μιλήσει με τους νεαρούς παίκτες. Κάθε καλός αθλητής μπορεί να γίνει All-Star, όμως το να παραμείνεις ο ίδιος άνθρωπος με αυτόν που ήσουν όταν ξεκίνησες και να βοηθάς τους άλλους, το να νοιάζεσαι για την ομάδα περισσότερο από όσο νοιάζεσαι για τον εαυτό σου είναι πραγματικά το κλειδί.

Δεν ξέρω ποιος θα είναι ο ρόλος μου, πρέπει να ρωτήσετε τον προπονητή. Θα είμαι όμως έτοιμος για όλα. Πρέπει να είσαι έτοιμος να αρπάξεις την ευκαιρία, οπότε περιμένω τη δική μου. Νομίζω ότι μπορώ να βοηθήσω την ομάδα και όποτε αποφασίσει ο προπονητής είμαι εδώ για να το κάνω.

Δε σημαίνει τίποτα το να έρχεσαι από τον πάγκο, ούτε είναι κάτι που με επηρεάζει. Το σημαντικό είναι να βοηθάς την ομάδα να κερδίζει, γιατί τότε όλοι συνεχίζουν να παίζουν, όλοι είναι χαρούμενοι και οργανισμός λειτουργεί καλύτερα. Θα κάνω ό,τι χρειαστεί για τη νίκη.

Δεν ήξερα τους παίκτες όταν αποφάσισα να έρθω στο Σακραμέντο. Αποφάσισα με βάση τη δική μου οπτική και το δικό μου όραμα για τον εαυτό μου εδώ. Όταν γνώρισα τους παίκτες, με τόσο μεγάλη εμπειρία στο NBA και είδα πόσο σκληρά δουλεύουν και πόσο καλοί άνθρωποι είναι, κατάλαβα ότι έχω πάρει τη σωστή απόφαση.

Ανυπομονώ να αρχίσουν τα παιχνίδια για να βιώσω όλα αυτά τα συναισθήματα. Αυτός ο πρώτος μήνας ήταν το δύσκολο κομμάτι, χωρίς αγώνες, χωρίς ομαδικές προπονήσεις, όλα κυλούσαν πιο αργά. Όταν ξεκινήσουν οι αγώνες όλα θα γίνουν πιο γρήγορα και νομίζω ότι θα τα απολαμβάνω πιο πολύ».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς