24 C
Athens

EuroLeague: Αυτές είναι οι αλλαγές κανονισμών για τη σεζόν 2023/24

Τρεις μέρες πριν την έναρξη της νέας σεζόν, η Euroleague ανακοίνωσε κάποιες σημαντικές αλλαγές/προσθήκες κανονισμών που αφορούν τα challenges των προπονητών, τα video reviews των διαιτητών αλλά και το τι θα ισχύει σε περιπτώσεις σύρραξης τύπου Ρεάλ - Παρτιζάν

Η νέα σεζόν (2023/24) αρχίζει στη EuroLeague και φέρνει καινούργιες αλλαγές στο κομμάτι των κανονισμών (που δεν αφορούν σε εθνικά πρωταθλήματα).

Η διοργανώτρια Αρχή ανακοίνωσε πως οριστικά θα υπάρχουν δύο challenge (αντί για ένα) για κάθε προπονητή, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να έχει χρησιμοποιήσει το ένα από τα δύο στα πρώτα 38′ του αγώνα.

Παράλληλα, οι διαιτητές δεν μπορούν να πάνε στην οθόνη για να επανεξετάσουν κάποιο φάουλ παρά μόνο στα τελευταία 2′ του αγώνα ή/και της παράτασης. Στόχος είναι να μην καθυστερεί το παιχνίδι και να υπάρχει πιο γρήγορη ροή.

Οι προπονητές εξακολουθούν να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το challenge για φάουλ (αναβάθμιση ή όχι) ανά πάσα στιγμή.

Επιπλέον, προστίθενται δύο ακόμα τύποι σφυριγμάτων προς εξέταση. Το πρώτο αφορά στο αν ο παίκτης δέχθηκε φάουλ ή όχι κατά τη διάρκεια προσπάθειας για σουτ και το δεύτερο εάν το 24άρι χρειάζεται ανανέωση ή όχι σε περιπτώσεις κατά τις οποίες χρειάζεται να γίνει εξέταση για να αποφασιστεί αν η μπάλα ακούμπησε τη στεφάνη. Και στις δύο περιπτώσεις οι προπονητές μπορούν να κάνουν challenge ανά πάσα στιγμή ενώ οι διαιτητές μπορούν να κάνουν review πάλι μόνο στα τελευταία 2′ του αγώνα ή/και της παράτασης.

Επίσης, όποιος παίκτης ή μέλος του επιτελείου φεύγει από τον πάγκο κατά τη διάρκεια έντασης εντός παρκέ δεν θα αποβάλλεται (σ.σ. είναι ξεκάθαρο πως πλέον καλύπτεται η περίπτωση όπως η γενικευμένη σύρραξη στο Ρεάλ – Παρτιζάν στο δεύτερο παιχνίδι των πλέι οφ την προηγούμενη σεζόν). Αυτό προϋποθέτει ότι οι διαιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να δουν ξανά το βίντεο και να επιβεβαιώσουν ότι οι προερχόμενοι από τον πάγκο δεν εμπλέκονται.

Τέλος, όλες οι καταστάσεις τζάμπολ θα γίνονται μέσα στον κύκλο που βρίσκονται πιο κοντά στη θέση που έλαβε χώρα η τελευταία ενέργεια.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς