18.3 C
Athens

Κακοκαιρία Elias: Εφιαλτική νύχτα στον Βόλο – Εκατοντάδες απεγκλωβισμοί, ποτάμια οι δρόμοι

Δραματικές στιγμές και πάλι για τους κατοίκους του Βόλου λόγω της νέας σφοδρής κακοκαιρίας Elias

Aκόμη μια πολύ δύσκολη νύχτα, μόλις λίγες εβδομάδες μετά από το καταστροφικό πέρασμα του «Daniel» έζησαν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας – με επίκεντρο την πόλη του Βόλου – λόγω της αδιάκοπης βροχόπτωσης που έφερε η κακοκαιρία «Elias», προκαλώντας εκ νέου πλημμυρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές. Νωρίς το πρωί, το 112, με εντολή απαγόρευσης κυκλοφορίας, ήχησε και στις περιοχές Ασμήνι, Πευκί, Αρτεμίσιο και Γούβες στην Εύβοια.

Ειδικότερα, στον Βόλο οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμμάρους μέσα στον αστικό ιστό, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της πόλης βυθίστηκε στο σκοτάδι λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης, με τα προβλήματα σε πολλές περιπτώσεις να μην έχουν αποκατασταθεί. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ νωρίς το πρωί της Πέμπτης, το 70% της πόλης παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Μεγάλο πρόβλημα προκάλεσε το «σπάσιμο» του ποταμού Κραυσίδωνα, που έφερε μεγάλους όγκους νερού στους δρόμους της πόλης. Eκατοντάδες, πάνω από 300 ήταν οι κλήσεις για απεγκλωβισμούς πολιτών και για πλημμυρισμένα σπίτια.

Οπως μεταδίδει η ΕΡΤ, άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων απεγκλώβισαν οδηγούς που ήταν έμειναν μέσα στα οχήματά τους για ώρες περιμένοντας βοήθεια. Επιπλέον, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχαν και περιπτώσεις ανθρώπων που απεγκλωβίστηκαν από τα σπίτια τους ή από ταράτσες σπιτιών, ενώ άλλοι πάλι έφυγαν από τα σπίτια τους και βρήκαν καταφύγιο σε πλοία στο λιμάνι του Βόλου.

Σοβαρά είναι τα προβλήματα στην Αγριά, όπου οι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει ενώ η λάσπη έχει σκεπάσει εκατοντάδες αυτοκίνητα.

Αξίζει να σημειωθεί πως λίγο μετά τις 06:00 άρχισε πάλι να βρέχει, γεγονός που δυσχέραινε την κατάσταση αφού υπήρχε η προσδοκία πως θα ξεκινήσει η άντληση των υδάτων με το πρώτο φως της ημέρας. Αυτή την ώρα γίνονται προσπάθειες να επιστρέψει το ηλεκτρικό ρεύμα και η υδροδότηση στις περιοχές όπου υπήρξαν προβλήματα.

Δύσκολη ήταν η κατάσταση και στην περιοχή του νοτίου Πηλίου, στα χωριά Χόρτο, Πλατανιά και Μηλίνα, που είχαν πάθει μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία «Daniel».

Στη Θεσσαλία, στον δήμο Κιλελέρ, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ έσπασε το φράγμα του Γκουσμπασανιώτη και απείλησε τα χωριά Χάλκη και Πλατύκαμπος.

Ο δρόμος που ενώνει τα δυο αυτά χωριά θυμίζει πλέον λίμνη, με την κυκλοφορία να έχει διακοπεί. Στο μεταξύ, στο Δήμο Φαρσάλων κλειστός παραμένει ο δρόμος που ενώνει τη Λάρισα με τα Φάρσαλα.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στους Δήμους Φαρσάλων και Κιλελέρ, εκεί όπου τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Πέμπτη.

Δύσκολη ήταν η κατάσταση και στη Φθιώτιδα, καθώς το νερό στον ποταμό Σπερχειό είχε ανέβει πολύ και μάλιστα υπερχείλισε στην περιοχή Φραντζή, πλημμυρίζοντας μεγάλες αγροτικές εκτάσεις.

Μήνυμα «112» στους κατοίκους του χωριού Σωτήριο εστάλη χθες νωρίς το απόγευμα, καλώντας τους να απομακρυνθούν από την περιοχή προς Λάρισα «λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων». Οι καμπάνες του χωριού ήχησαν και οι κάτοικοι έφυγαν, καθώς λόγω διακοπής ρεύματος δεν λειτουργούσαν οι αντλίες αποστράγγισης του νερού.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς