21.7 C
Athens

«Γεννημένος σκόρερ, τύπος over-achiever»: Το απίθανο scouting report του 20χρονου Μπραζντέικις λίγο πριν τα ντραφτ

Ο ΑΘΛΟΣ απέδωσε με πιστότητα και σας παρουσιάζει την απόλυτη ανάλυση των Αμερικανών για τις υψηλές προδιαγραφές του Ίγκνας Μπραζντέικις, όπως αυτή είχε δημοσιευτεί λίγο πριν τα ντραφτ του 2019

Ο Ίγκνας Μπραζντέικις λογίζεται ήδη ως παίκτης του Ολυμπιακού, αφού απομένει μονάχα η ανακοίνωσή του από τους νταμπλούχους Ελλάδας. Ο Λιθουανός κάνει ίσως το μεγαλύτερο και πιο αποφασιστικό βήμα στην καριέρα του και το λέμε αυτό μετά λόγου γνώσης.

Μπορεί το 2019 να μπήκε στον μαγικό κόσμο του NBA από το νο.47 του ντραφτ, ωστόσο και ο ίδιος θα παραδέχεται σήμερα πως εκείνο το βήμα στα 20 του χρόνια ήταν μάλλον βιαστικό. Έστω κι αν ως πρωτοετής στο Michigan ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του. Η τριετής περιπέτειά του σε Νέα Υόρκη, Φιλαδέλφεια και Ορλάντο είχε περισσότερο τον χαρακτήρα αγροτικού και στα 23 του, πέρυσι, επέστρεψε στη γενέτειρά του μετά από σχεδόν δυο δεκαετίες (όταν ο ίδιος ήταν παιδάκι οι γονείς του είχαν μεταναστεύσει αρχικά στο Σικάγο και στη συνέχεια στο Οντάριο).

Στα 24 του χρόνια, έχοντας πάρει το βάπτισμα του πυρός στη Euroleague αλλά και με πολύ καλές εμφανίσεις στο Μουντομπάσκετ (με κορυφαία αυτή κόντρα στην εθνική μας), ο Μπραζντέικις θα είναι σύντομα κομμάτι του πιο σπουδαίου μπασκετικού πρότζεκτ της Ευρώπης την τελευταία διετία. Κι αν υπάρχει μια ομάδα που μπορεί να απογειώσει έναν παίκτη με αξιοσημείωτο potential, αυτή φοράει ερυθρόλευκα και έχει έδρα στο ΣΕΦ…

Η υπεροχή του Μπαρτζώκα και το απαράμιλλο know-how ενός οργανισμού που έχει κάνει την υπέρβαση ρουτίνα

Μιλώντας για potential, είναι σαφές ότι σε αυτόν τον έναν χρόνο που τον είδαμε σε Ευρωλίγκα και εθνική μάλλον δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως τις πραγματικές προδιαγραφές του. Λογικά δεν τις έχει ανακαλύψει ούτε ο ίδιος, αφού φαίνεται να απέχει αρκετά από το ταβάνι του. Το οποίο φαίνεται πως είναι αρκετά ψηλό, αν λάβουμε υπόψη μας το πιο πλήρες scouting report που έχει δημοσιευτεί γι’ αυτόν, ενόψει των ντραφτ του 2019.

Ο ΑΘΛΟΣ απέδωσε με απόλυτη πιστότητα το πλήρες κείμενο του nbadraft.com και είμαστε βέβαιοι πως θα εντυπωσιαστείτε από τη λεπτομέρεια της ανάλυσης αλλά και από τα χαρακτηριστικά που του αποδίδονται. Όσο για τις αδυναμίες, το μεγαλύτερο μέρος τους αφορά τις ιδιαιτερότητες των παικτών του NBA περισσότερο και όχι αυτών της Ευρώπης, αν και είναι σίγουρο ότι στον Ολυμπιακό ο Μπραζντέικις θα έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει ή έστω να κρύψει τα όποια ψεγάδια στο παιχνίδι του…

Διαβάστε την καταπληκτική ανάλυση του nbadraft.com για τον Ίγκνας Μπραζντέικις

Δυνατά σημεία: Ένας γεννημένος σκόρερ, πολύ επιθετικός στο να βρίσκει τον τρόπο για να πετυχαίνει καλάθια. Ο τρόπος με τον οποίο ολοκληρώνει τις διεισδύσεις είναι κορυφαίου επιπέδου. Καλός σουτέρ τριών πόντων (39,2%). Διαθέτει την πολυπόθητη για το πρωτάθλημα του NBA ικανότητα να δημιουργεί τα δικά του σουτ.

Αξιοποιεί τα φυσικά του αθλητικά προσόντα στο έπακρο. Ήταν πρώτος σκόρερ του Michigan αν και πρωτοετής, με μέσο όρο σχεδόν 15 πόντους ανά αγώνα. Θα τα βάλει στα ίσια με πιο αθλητικούς παίκτες, κλείνοντας το χάσμα της όποιας διαφοράς ταλέντου με τo μυαλό και την καρδιά του. Μέτρια σβελτάδα, αλλά διαθέτει ένα εκπληκτικά γρήγορο πρώτο βήμα.

 

Έχει πολύ καλή αίσθηση του παιχνιδιού. Θα είναι ένας παραγωγικός παίκτης στο pick-and-roll στο κορυφαίο επίπεδο (σ.σ. του NBA). Χρησιμοποιεί τους ισχυρούς του ώμους για να απορροφήσει αποτελεσματικά τις επαφής και να τελειώσει τις φάσεις. Ο κορμός του Μπραζντέικις έχει σημαντικό εύρος που θα του επιτρέψει να προσθέσει 5-7 κιλά μυϊκής μάζας στο ξεκίνημα της  επαγγελματικής καριέρας του.

Είναι ανταγωνιστικός στο ίδιο υψηλό επίπεδο και στις δύο πλευρές του γηπέδου αλλά και κοντά στη στεφάνη. Η δυναμική νοοτροπία του θα βοηθήσει να καλύψει τι όποιες αδυναμίες στο παιχνίδι του. Τύπος που υπερβαίνει τις προσδοκίες (σ.σ. over-achiever, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται).

Ο Ολυμπιακός παίρνει τον Μπραζντέικις και αυτοί είναι οι λόγοι της επιλογής του

Αδυναμίες: Το μεγαλύτερο ερωτηματικό για τον Μπραζντέικις θα είναι στην άμυνα, καθώς υπολείπεται σε ύψος και ταχύτητα ποδιών. Στα 2,01μ. και με όχι πολύ μεγαλύτερο άνοιγμα χεριών δεν θα διαθέτει την ταχύτητα αλλά και το μήκος για να βγαίνει μπροστά και να περιορίζει τους σμολ φόργουορντ του ΝΒΑ, ούτε το μήκος ή το μέγεθος για να ματσάρει τους πάουερ φόργουορντ.

Το μπόι του είναι καλό για έναν σουτέρ, αλλά μικρό στη θέση του «3». Η σκληράδα του θα τον βοηθήσει αρχικά, αλλά με τον χρόνο θα πρέπει να βρει τον τρόπο να ξεπεράσει τις αμυντικές αδυναμίες του. Επιθετικά, για να γίνει κορυφαίος θα πρέπει να βελτιώσει τη διορατικότητά του και τις ικανότητες δημιουργίας παιχνιδιού για τους συμπαίκτες του, αλλιώς μπορεί να βρεθεί σε μια θέση όπου θα εκτιμάται μόνο ως spot shooter.

Καλός αλλά όχι εξαιρετικός σουτέρ, αλλά μπορεί να βελτιωθεί με τον χρόνο λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο αφοσίωσής του. Σούταρε 77% από τη γραμμή των ελευθέρων βολών, το οποίο είναι αξιοπρεπές ποσοστό, αλλά αν το σουτ είναι το δυνατό του στοιχείο, θα πρέπει να το ανεβάσει.

Προοπτική: Ο παίκτης που γεννήθηκε στη Λιθουανία και μεγάλωσε στον Καναδά διαθέτει επιθετικές ικανότητες που μπορούν να του εξασφαλίσουν θέση σε ρόστερ του ΝΒΑ για πολλά χρόνια. Η επιλογή σε ένα ρόστερ που προτιμά τα χαμηλά σχήματα θα τον βοηθήσει, ειδικά στην άμυνα, όπου οι προπονητές θα έχουν πιο εύκολα τη δυνατότητα να βρουν τον κατάλληλο αντίπαλο για αυτόν. Θα πρέπει να διευρύνει το παιχνίδι του επιθετικά προκειμένου να γίνει ποιοτικός σκόρερ στο ΝΒΑ, αλλά με τα 20 του χρόνια έχει χρόνο να το κάνει.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς