23.4 C
Athens

Κράξιμο από τον Μάικλ Όουεν μέχρι το… Εκουαδόρ για τον Εσθονό διαιτητή Τόβερ του Μπράιτον – ΑΕΚ!

Ο διαιτητής Κρίστο Τόβερ από την Εσθονία έχει προκαλέσει τεράστιο ντόρο εντός αλλά και εκτός Ευρώπης με τις απίθανες αποφάσεις του στα δυο καθαρά πέναλτι υπέρ της Μπράιτον, που χρειάστηκαν τη μεσολάβηση του VAR για να καταλογιστούν

Η ΑΕΚ πήρε το βράδυ της Πέμπτης μια απίθανη νίκη μέσα στην έδρα της Μπράιτον, υπενθυμίζοντας σε όλους πως οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχουν συχνά πολύ μεγάλη διαφορά από τα εγχώρια πρωταθλήματα. Αυτό που για την αγγλική ομάδα ήταν κάτι πρωτοφανές ως το παρθενικό της ματς στα ευρωπαϊκά κύπελλα, για τους Κιτρινόμαυρους ήταν κάτι που συμβαίνει εδώ και περίπου 60 χρόνια.

Το εορταστικό κλίμα αλλά και μια – ως έναν βαθμό κατανοητή – αλαζονική αίσθηση ανωτερότητας που υπήρχε διάχυτη στο Amex Stadium μόνο καλό δεν έκαναν στην ομάδα που πριν από λίγες μέρες πέρασε σαν σίφουνας από το σπίτι της δύστυχης Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ.

Αν και κανείς από την πλευρά της Μπράιτον δεν αναζήτησε δικαιολογίες για την απολύτως δίκαιη επικράτηση της Ένωσης, ο Εσθονός διαιτητής Κρίστο Τόβερ έκλεψε την παράσταση με τις απίθανες αποφάσεις του κατά τη διάρκεια του ματς. Και ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν υπήρξε… έκρηξη και κατ’ επέκταση αλλοίωση αποτελέσματος, ήταν επειδή παρενέβη ο VAR σε δυο κομβικές περιπτώσεις.

Στην πρώτη, ο Τόβερ τιμώρησε με κίτρινη κάρτα τον Ζοάο Πέδρο, θεωρώντας για κάποιον λόγο ότι έκανε θέατρο παρότι η παράβαση του Χατζισαφί φάνηκε καθαρά από την πρώτη στιγμή. Μέχρι που ο VAR τον κάλεσε στο μόνιτορ για να δει τι… έκανε, αναγκάζοντάς τον να καταλογίσει την προφανή παράβαση πέναλτι και ως εκ τούτου να ακυρώσει την κίτρινη κάρτα.

Η δεύτερη περίπτωση ήταν το ίδιο και ακόμη πιο εμφανής από την πρώτη, με δεδομένο ότι η κλωτσιά του Σιμάνσκι στον Ζοάο Πέδρο φαινόταν από δεκάδες μέτρα μακριά. Ο Τόβερ και πάλι αρνήθηκε να καταλογίσει κάτι, με αποτέλεσμα να τον φωνάξει ξανά ο VAR στο μόνιτορ και να τον εκθέσει για δεύτερη φορά στο ίδιο ματς.

Η… απόδοση του Εσθονού μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε. Ο Μάικλ Όουεν τον κάρφωσε ανελέητα στο twitter σχολιάζοντας πως «έκανε λάθος σε όλες τις αποφάσεις του» και ξεκαθάρισε πως το συγκεκριμένο ματς θα ήταν παρωδία χωρίς την ύπαρξη του VAR.

Δεν ήταν όμως μόνο ο παλαίμαχος σταρ της Λίβερπουλ και της Ρεάλ που… εντυπωσιάστηκε από την απόδοση του Κρίστο Τόβερ. Ο πασίγνωστος στο Εκουαδόρ δημοσιογράφος και παρουσιαστής, Αρτούρο Μαγκαγιάνες, ασχολήθηκε με την περίπτωση του Εσθονού, τονίζοντας ότι «δεν βλέπει τίποτα».

Ο ρεπόρτερ του The Athletic, Άντι Νέιλορ, έγραψε πως «ο Εσθονός Κρίστο Τόβερ κάθε άλλο παρά δόξασε τον εαυτό του, “χάνοντας” δυο προφανή πέναλτι, αλλά σώθηκε από τον VAR».

Ένα account οπαδών της Μπράιτον με 50 χιλιάδες ακολούθους επιστράτευσε το χιούμορ προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Κατά τη διάρκεια της αγγλικής μετάδοσης ο Τόβερ χαρακτηρίστηκε ως ο κορυφαίος διαιτητής της Εσθονίας κι έτσι προέκυψε το ειρωνικό tweet «φανταστείτε πόσο κακός μπορεί να είναι ο δεύτερος καλύτερος διαιτητής της Εσθονίας».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς